Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Za niskie TWW  (Przeczytany 5938 razy)
swoje2
Stały użytkownik

« : Marzec 12, 2006, 12:09:49 »

Czy można podnieść TWW nie podwyższając pH?? (Dodam, że wlaśnie jestem w trakcie obniżania pH z miedzy 8 a 8,5 do 6,8-7 i mam ph 7,4 a TWW juz tylko 4:/)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2006, 12:15:51 »

obniżając tww obniżasz tez pH , wiec podwyższając je podniesiesz automatycznie pH. chyba ze zastosujesz co2  wtedy zejdziesz poniżej 7 . tylko dlaczego chcesz podwyższyć tww?
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2006, 12:50:06 »

jak obniże ph do 6,8-7 to tww spadnie mi do zera. Czy tak może byc??
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2006, 12:55:30 »

nie piszesz w jaki sposób obniżasz tww i po co. ja mam przy tww3-4 pH6,5-7 z dozowaniem co2. myślę że przy tww 0 powinno być normalnie 5. a to już bardzo mało.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2006, 12:58:08 »

ja obniżam ph przy okzaji zmiękczania wody. W kranie mam TWO=21 i TWW=12 a ph=8-8,5 a to troche za dużo; srodki do obniżania ph nie pomagaja bo woda jst za twarda .
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2006, 15:26:43 »

jest prosty sposób na obniżenie tww do około 2 stopni (teoretycznie). trzeba wodę podgrzać do 37 st. w tej temperaturze większość kwaśnych węglanów rozpada się pozostaje osad na dnie i pH też spada.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2006, 18:57:34 »

Węglanówke podniesiesz za pomocą CaCO3 (weglan wapnia).

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2006, 19:21:18 »

tylko że jemu chodzi o podwyzszenie tww bez podwyższania pH :roll: .
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2006, 20:00:34 »

no pH to raczej nie chcialbym podnosić; troche czasu mi zajelo jego obniżenie więc cala praca poszlaby na marne Sad
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2006, 20:21:17 »

Zmieniając TWW obojętnie w którą stronę pH również będzie się zmieniać,  dlatego najpierw nalezy ustalić TWW na poziomie jaki chcesz a potem zakwaszać wodę, np CO2, torfem lub kwasem.

385 l - dyskowce
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2006, 20:31:46 »

I tak też zrobie. Właśnie odkryłem, że to moje kamienie nie pozwalają na obniżenie pH w akwa. Polałem je Sera ph minus i wystąpiło "zjawisko" podobne do gotowania i śmierdzialo jak cholera!!! Byłem przekonany, że podłoże jest ok, kupiłem je w sklepie akwarystycznym i facet powiedzial, że jest bardzo dobre, kwarcowe.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 09, 2006, 23:22:36 »

Odkopię stary temat. Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o podawanie CO2 i generalnie akwarium roslinne. Pierwsze zmagania za mną - NO3 się skończyło Wink W każdym razie kolejny nawóz zakupiony i podany. Pojawił sie inny problem. zaczne od początku.
Dziś rano przed podmiana zmierzyłam parametry wody:
NO3: 0
NO2: 0
pH: 6,8
Twardości nie pamietam, bo mnie pH zbiło z tropu nie mówiąc o NO3. Po chwili przypomniała mi sie przeczytana informacja kiedys tam, że CO2 zbija pH. Jak wspominałam jestem nowicjuszem i chłone informację dot. nawożenia, CO2 etc. Niestety ze wzgledu na ich ilość czasami jest tak, że słysze dzwony, ale nie wiem w którym kościele. Kwestia NO3 bardzo logicznie mi sie powiązała z problemem z hygrophilą - liscie się zawijają i miejscami liść jest cieńszy - jakby zabrakło budulca co rzeczywiście miało miejsce.
W każdym razie do podmienianej wody dodany Planta Gainer Pro Macro i standardowo nawóz Tetry. Solennie sobie obiecałam codziennie badać parametry aby ustalić dawkę nawożenia. No ale to temat NO3.
W każdym razie wieczorem zmierzyłam ponownie parametry. Nadmienię, że do podmian stosuje odstana kranowkę.
NO3: 17,5
NO2: 0
GH: 7
KH: 3
pH: 7,4
Moje przypuszczenia sa następujące. Po pierwsze CO2 spowoduje spadek pH pewnie do wartości 6,8, ale co z rozpuszczalnością CO2 jeśli mam tak niskie KH ? Zastanawiam się czy mam dodawać coś do wody co podniesie jej twardość ? Jakoś mi sie to dziwne wydaje, bo wtedy przecież podniosę pH. Zaczełam się zastanawiać nad tym po skorzystaniu z kalkulatora CO2.
Zgłupiałam. Nie wiem czy cos robić o ile robić...

Dodam jeszcze parametry kranówki - Warszawa wodociąg praski:
pH: 7,6
KH: 13,3
NO3: 3,2
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2006, 23:52:50 wysłane przez malzonka » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2006, 00:23:39 »

Przy tej wartości TWW optymalna zawartość CO2 bedzie przy pH 6.6 (+- 0.1), przy 6.8 moze już występować niedobór. Obecnie również wystepuje niedobór i to spory, wartość optymalna oscyluje w granicy 20-30ppm a u ciebie jest ponizej 4ppm. Jeśli nie podniesiesz poziomu CO2 to węglanówka spadnie jeszcze bardziej, nawet w obecnym przypadku powinnaś ją podnieść do ok. 5`n, inaczej mogą występować zbyt duże wachania pH. Nie musisz obawiać się wzrostu pH, jeśli będziesz podawać dwutlenek węgla, na początek pronuję podnieść TWW, albo poprzez podmiany (wody kranowej) albo dodając CaCO3, w ostateczności NaHCO3 - wodorowęglan sodu pot. soda oczyszczona  Wink, i oczywiście rozpocząć podawanie CO2.

385 l - dyskowce
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2006, 08:42:55 »

CO2 podaję cały czas. Mam zestaw Nutrafin. Działa identycznie jak bimbrownia - zresztą to jest bimbrownia. Rozpuszczalność jest chyba dobra bo widze jak zmniejszaja sie bąbelki na drabince - o ile to może byc jakikolwiek wyznacznik. Przypuszczenie kolejne czemu TTW mam tak niskie to to, że w zeszłym tygodniu podmieniłam wodę dodając czystą RO. I to był chyba błąd. Wczoraj mierzyłam testami paskowanymi. Dzis zmierzę twardość testem kropelkowym sera. Niestety testy kropelkowe mam tylko na pH i twardość.
Jeśli wartość TTW nadal będzie tak niska to czy podmieniać juz dziś (wczoraj była podmiana wody na kranowkę) czy spokojnie co tydzień ?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2006, 15:25:08 »

Dyfuzor Hagen`a oceniam na ok. 80% skuteczny pod względem rozpuszczania CO2 (jak używałem drabinki to ją trochę zmodyfikowałem tak, aby CO2 było rozpuszczane niemal całkowicie), to w miarę dobry wynik. Co do twardości to, jeśli po podmianie nie wzrośnie to dodaj trochę NaHCO3 tak aby podnieść o 1-2`n, kranowej narazie nie dolewaj.

385 l - dyskowce
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: