Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Wlasnie Ramireza zlozyla ikre  (Przeczytany 6393 razy)
scigany
Zainteresowany
**

« : Marzec 11, 2006, 23:24:15 »

W tej chwili Ramirezka zlozyla ikre. Poprzedzone to bylo godzinnym czyszczeniem kawalka korzenia. Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi, bo bylem pewien , zreszta w sklepie tez, ze to dwie samice, ale jak widac, byla to parka. Samica zaczela od porzadkowania, pozniej zaczela skladac ikre, nastepnie do dzialania wzial sie samiec. Teraz nie wiem co z ta ikra, nie chce grzebac nic w akwarium, narazie parka pilnuje swojego dorobku. Nakrecilem kilka filmikow podczas skladania ikry. Potrzebny jest nowy Divx i Quick Time do odtworzenia. A tu fotka zrobiona przed chwila Wink

http://www.starnet.gliwice.pl/~scigany/ramirezy/20060311222441.avi
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2006, 21:30:29 wysłane przez Sebastian » Zapisane

112l
Neony, Krewetki ... i duzo roslin
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2006, 10:28:20 »

Pielęgniczki Ramireza najczęściej zjadają swoją ikrę na 2 bądź 3 dzień, a jeśli tarło masz w ogólnym to raczej prawdopodobieństwo wychowania młodych jest znikome, jeśli masz tam inne ryby. Jeśli chcesz mieć młode to przełuż ryby do innego zbiornika, a po złożeniu ikry przełów do ogólnego :wink:
scigany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2006, 12:38:37 »

no to moze sama ikre odlowic do wewnetrznego kotnika, plusem bedzie to, ze parametry wody nie ulegna zmianie, a ikra bedzie odseparowana od reszty zalogi.

112l
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2006, 13:07:07 »

Zależy o jaki kotnik ci chodzi, jeśli to inne akwarium, w którym wodę będziesz miał z tego starego to ok  Smiley Natomiast jeśli mówisz o takim, który miałby sie znajdować we wnętrzu akwarium to raczej nie za bardzo  :?
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2006, 15:10:48 »

a czemu uwazasz ze wewnwtrzny kotnik jest niezbyt dobry w tym wypadku :?: a tak wogoleto pierwszy raz sie spotykam z opinia ze ramirezi zjadaja swoja ikre :!:

8317910

scigany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2006, 21:44:59 »

jak narazie to przelozylem ikre do wewnetrznego kotnika, zaciemnilem troche wglebka i podalem napowietrzanie wewnatrz. Nie chcialem zmieniac warunkow wodnych, w akwarium mam 29'C , narazie minelo 25 godzin, juztro pod wieczor moze sie cos zaczac wykluwac, zobaczymy. Jak narazie na okolo 109 jajeczek oddzielilem okolo 10szt zbielalych, reszta jest lekko przezroczysta

112l
tomcio12
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2006, 16:38:07 »

Witam. Minęło już parę dni odkąd twoja ramirezkach złożyłą ikrę, ja myślę że ta ikra splęśnoała ci Sad , ponieważ na tym zdięciu widzę dwie samiczki. Napisz co się wydarzyło dalej.
Pozdr....

112l
obsada:
3*ramirez
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2006, 17:06:46 »

Cytat: scigany
W tej chwili Ramirezka zlozyla ikre. Poprzedzone to bylo godzinnym czyszczeniem kawalka korzenia. Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi, bo bylem pewien , zreszta w sklepie tez, ze to dwie samice, ale jak widac, byla to parka. Samica zaczela od porzadkowania, pozniej zaczela skladac ikre, nastepnie do dzialania wzial sie samiec.

Niedoczytałeś Smiley
tomcio12
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2006, 18:35:45 »

Cytat: Pawlikus
Cytat: scigany
W tej chwili Ramirezka zlozyla ikre. Poprzedzone to bylo godzinnym czyszczeniem kawalka korzenia. Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi, bo bylem pewien , zreszta w sklepie tez, ze to dwie samice, ale jak widac, byla to parka. Samica zaczela od porzadkowania, pozniej zaczela skladac ikre, nastepnie do dzialania wzial sie samiec.

Niedoczytałeś Smiley

Chyba tak Smiley

112l
obsada:
3*ramirez
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2006, 16:55:10 »

a czym najlepiej karmic mlode ramirezy bo wlasnie mi sie wykluly  Grin nie wiem z jakiej to okazji ale mi sie rozmnozyly Grin

8317910

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 21, 2006, 14:18:22 »

no nie rozmnozyl nikt nigdy ramirez Huh czym je karmic bo juz niedlugo plywac beda wiec musze zaczac karmienie

8317910

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2006, 08:03:07 »

Najlepiej larwami solowca. Ale ja każdy narybek karmie sera micro - pokarm w proszku dla narybku. Nie mam jakoś zacięcia do solowca...
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2006, 09:56:49 »

Myślę że to co tu napiszę będzie pasowało do wątka, gdyż nie chce tworzyć nowego.
Tak więc wczoraj będąc w jednym ze sklepów zoo w Tarnowie zauważyłem jak 3 ramirezy miały razem tarło. Był to 1 samczyk i 2 samiczki. Słyszałem już o tym, że czasem ramirezy tworzą haremy, tyle że w tym przypadku, obydwie samice składały ikrę w tym samym miejscu i nie biły się między sobą. Samczyk oblewał ikre obydwu samiczek mleczkiem??? Czy nie jest to dziwne???
Pozrawiam papa

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 23, 2006, 11:01:46 »

no ja wlasnie qpilem mrozone oczliki i mam nadzieje cos z tego miotu wychowac Grin wlasnie dzis zaczely plywac wyzej niz z brzuszkiem na dnie wiec czas na karmienie Grin

8317910

olowek93
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2007, 17:36:38 »

mewik to sie nie pisze samiec oblał ikre mleczkiem tylko wiesz czym Grin to napisz

Akwarium 80L
10 neonek
4 neon czarny
8 gupik park
2 Gurami mozaikowe
2 Bojowniki
2 otoski
2 kosiarka
2 ramirezki
2 kiriśniki
2 kiriski pstre
2 zbrojnik niebieski