scigany
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 11, 2006, 23:24:15 » |
|
W tej chwili Ramirezka zlozyla ikre. Poprzedzone to bylo godzinnym czyszczeniem kawalka korzenia. Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi, bo bylem pewien , zreszta w sklepie tez, ze to dwie samice, ale jak widac, byla to parka. Samica zaczela od porzadkowania, pozniej zaczela skladac ikre, nastepnie do dzialania wzial sie samiec. Teraz nie wiem co z ta ikra, nie chce grzebac nic w akwarium, narazie parka pilnuje swojego dorobku. Nakrecilem kilka filmikow podczas skladania ikry. Potrzebny jest nowy Divx i Quick Time do odtworzenia. A tu fotka zrobiona przed chwila  http://www.starnet.gliwice.pl/~scigany/ramirezy/20060311222441.avi
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2006, 21:30:29 wysłane przez Sebastian »
|
|
 112l Neony, Krewetki ... i duzo roslin
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2006, 10:28:20 » |
|
Pielęgniczki Ramireza najczęściej zjadają swoją ikrę na 2 bądź 3 dzień, a jeśli tarło masz w ogólnym to raczej prawdopodobieństwo wychowania młodych jest znikome, jeśli masz tam inne ryby. Jeśli chcesz mieć młode to przełuż ryby do innego zbiornika, a po złożeniu ikry przełów do ogólnego :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scigany
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2006, 12:38:37 » |
|
no to moze sama ikre odlowic do wewnetrznego kotnika, plusem bedzie to, ze parametry wody nie ulegna zmianie, a ikra bedzie odseparowana od reszty zalogi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2006, 13:07:07 » |
|
Zależy o jaki kotnik ci chodzi, jeśli to inne akwarium, w którym wodę będziesz miał z tego starego to ok  Natomiast jeśli mówisz o takim, który miałby sie znajdować we wnętrzu akwarium to raczej nie za bardzo :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2006, 15:10:48 » |
|
a czemu uwazasz ze wewnwtrzny kotnik jest niezbyt dobry w tym wypadku :?: a tak wogoleto pierwszy raz sie spotykam z opinia ze ramirezi zjadaja swoja ikre :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
scigany
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2006, 21:44:59 » |
|
jak narazie to przelozylem ikre do wewnetrznego kotnika, zaciemnilem troche wglebka i podalem napowietrzanie wewnatrz. Nie chcialem zmieniac warunkow wodnych, w akwarium mam 29'C , narazie minelo 25 godzin, juztro pod wieczor moze sie cos zaczac wykluwac, zobaczymy. Jak narazie na okolo 109 jajeczek oddzielilem okolo 10szt zbielalych, reszta jest lekko przezroczysta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomcio12
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2006, 16:38:07 » |
|
Witam. Minęło już parę dni odkąd twoja ramirezkach złożyłą ikrę, ja myślę że ta ikra splęśnoała ci  , ponieważ na tym zdięciu widzę dwie samiczki. Napisz co się wydarzyło dalej. Pozdr....
|
|
|
|
|
|
112l obsada: 3*ramirez
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2006, 17:06:46 » |
|
W tej chwili Ramirezka zlozyla ikre. Poprzedzone to bylo godzinnym czyszczeniem kawalka korzenia. Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi, bo bylem pewien , zreszta w sklepie tez, ze to dwie samice, ale jak widac, byla to parka. Samica zaczela od porzadkowania, pozniej zaczela skladac ikre, nastepnie do dzialania wzial sie samiec. Niedoczytałeś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomcio12
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2006, 18:35:45 » |
|
W tej chwili Ramirezka zlozyla ikre. Poprzedzone to bylo godzinnym czyszczeniem kawalka korzenia. Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi, bo bylem pewien , zreszta w sklepie tez, ze to dwie samice, ale jak widac, byla to parka. Samica zaczela od porzadkowania, pozniej zaczela skladac ikre, nastepnie do dzialania wzial sie samiec. Niedoczytałeś  Chyba tak 
|
|
|
|
|
|
112l obsada: 3*ramirez
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 21, 2006, 14:18:22 » |
|
no nie rozmnozyl nikt nigdy ramirez  czym je karmic bo juz niedlugo plywac beda wiec musze zaczac karmienie
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2006, 08:03:07 » |
|
Najlepiej larwami solowca. Ale ja każdy narybek karmie sera micro - pokarm w proszku dla narybku. Nie mam jakoś zacięcia do solowca...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mewiik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2006, 09:56:49 » |
|
Myślę że to co tu napiszę będzie pasowało do wątka, gdyż nie chce tworzyć nowego. Tak więc wczoraj będąc w jednym ze sklepów zoo w Tarnowie zauważyłem jak 3 ramirezy miały razem tarło. Był to 1 samczyk i 2 samiczki. Słyszałem już o tym, że czasem ramirezy tworzą haremy, tyle że w tym przypadku, obydwie samice składały ikrę w tym samym miejscu i nie biły się między sobą. Samczyk oblewał ikre obydwu samiczek mleczkiem??? Czy nie jest to dziwne??? Pozrawiam 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 200l, obsada: 6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus; Akwarium 45l, obsada: 47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
|
|
|
|
|
olowek93
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2007, 17:36:38 » |
|
mewik to sie nie pisze samiec oblał ikre mleczkiem tylko wiesz czym to napisz
|
|
|
|
|
|
Akwarium 80L 10 neonek 4 neon czarny 8 gupik park 2 Gurami mozaikowe 2 Bojowniki 2 otoski 2 kosiarka 2 ramirezki 2 kiriśniki 2 kiriski pstre 2 zbrojnik niebieski 2 platka 1 krewetka filtrujaca 1 kotnik dla narybku 1 Kokos 60 L Krewetkar
|
|
|
|