Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiana wody  (Przeczytany 11059 razy)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 15, 2006, 20:46:43 »

Cytat: radek s
no cóż widzę że jesteś madrzejszy,ale ja to znam z doswiadczenia

Skoro masz większe doświadczenie niż setki, a nawet tysiące innych, profesjonalnych akwarystów... No cóż... Gadał dziad do obrazu...
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #16 : Marzec 16, 2006, 18:55:07 »

Cytat: radek s
sluchajcie dlaczego wy nierozumiecie ze czesta wymiana wody niszczy jejnaturalny sklad jaki sobie "wyklarowala"przeciez tutaj chodzi o czestsze czyszczenie filtra a nie o podmiane.U mnie filtr pracuje 24 h na dobe,moze dlatego nie potrzebuje czestych podmian,a jak juz ja robie to wlewam jej czesc poostaniu spowrotemco wy na to??Oczywiscie po ostaniu osadu.

powiem krótko Smiley Pokaż mi twoje akwarium a ja powiem Ci co sądze o twoich poradach...
Jest takie stare powiedzonko, które również w akwarystyce ma zastosowanie... Chciałbym zobaczyć to akwa, w którym nie podmienia się wody tylko dolewa jak wyparuje... Ewentualnie wylewa się wodę żeby ją po odstaniu wlać ponownie  :twisted:

pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
lasuch86
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 16, 2006, 22:58:35 »

Ja również zostaje przy swoim. Woda nie jest nieświeża, jej zapach niczym się nie różni od takiej świeżej. A gupiki, murzynki i żałobniczki rozmnażają się bez problemu. Więc wnioskuje, że im nie  jest źle.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 16, 2006, 23:22:36 »

No niektórym nie wytłumaczysz... Spróbujcie taką bzdurę napisać na jakimś forum paletkarzy...
trisomik
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 18, 2006, 19:12:26 »

Jeśli chodzi o podmianę to zależy jeszcze jakie ryby chcesz tam trzymać... są takie które ewidentnie lubią "starszą" wodę...
mbatman1
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Sierpień 06, 2006, 17:25:39 »

Mam w związku z tą dyskusją pytanie czy jeśli mam 112L, filtr Tetra EX600 kubełkowy+ filtr UV+ dozownik CO2 z małej bimbrowni- jak często mam podmieniać wodę, ile i czy mam ją uzdatniać tetra aqua safe? bo tak wyczytałem z innych źródeł

Dane zbiornika: 112L, Filtr Tetra Tec EX 600+Aquael 500 wewnętrzny, kurtyna powietrzna, dozownik CO2 z bimbrowni. Obsada: średnia roślinność, korzeń, żwirek, 4 mieczyki, 2 skalary, 15 neonków, 5 glonojadów, 4 bocje, 2 mułojady, 2 bocje tygrysie, 3 molinez
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Sierpień 06, 2006, 17:51:46 »

Raz w tygodniu 20-30% poj. akwarium, podmiany można zwiększyć nawet do 50% w przypadku nadmiaru np NO3, PO4. Uzdatniacze wg mnie są zbędne i nie ma potrzeby ich stosowania, wystarczy odstawić wodę na kilka godzin.

385 l - dyskowce
sarsan
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Październik 13, 2006, 22:52:01 »

Muszę w dyskusji poprzeć radka Wink. Kiedyś gdy podmieniałem wodę co tydzień któraś z ryb co jakiś czas zapadała mi na dziwną chorobę i po tygodniu zdychała. Gdzieś od roku podmieniam co 2 tygodnie i wszystko żyje. Moze to tylko zbieg okoliczności, ale na razie nie będę tego zmieniał. Widocznie nasze akwaria tak mają.
jack74
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Październik 15, 2006, 15:39:52 »

ja również podmieniam wodę co 2-3 tygodni w 60l akwarium ale mam tam tylko 4 brzanki sumatrzańskie i 1 glonojada, wszystko zależy od ilości i rodzaju ryb oraz wielkości akwarium
darkx4
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Listopad 07, 2006, 07:49:47 »

A jeżeli dopiero zalełem zbiornik to po jakim czasie mam zrobić pierwszą podnianę?
Bazyliusz
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Listopad 07, 2006, 13:18:43 »

ale kosmos Cheesy tak naprawde to nie wiem czy smiac sie czy plakac. Gdy mialem pierwsze akwa 80l kilkanascie lat temu to co 2, 3 miesiace wymienialem cala wode, gotowalem zwir itd. - TO BYLO NIEDOBRZE!!! Stres dla ryb, dla roslin, dla slimakow, dla rodziny!!! (pol zartem pol serio oczywiscie). Teraz wiem wiecej i wszyscy wiedza, ze podmiany (podmiana wody: spuscic z akwarium ok. 25% odmulajac przy tym dno i uzupelnic akwarium nowa woda) robic nalezy co tydzien co najmniej. Jak mialem swoja 200tke z mala iloscia roslin i malymi rybciami to bylo gites przez 2 miesiace. Ryby zaczely rosnac a co za tym idzie poziom zwiazkow azotu i fosforu. Ryby przestaly rosnac i zaczely padac Sad mialem akwa odkryte i myslalem, ze wystarczy uzupelniac co 6 - 8 dni 10litrow wody i bedzie git - mam baaaardzo cieplo w domu Smiley zona lubi. Niestety - to nie wystarczy. Pojawily sie glony i inne takie. Podmianki co tydzien - teraz parametry prawie super Smiley Mam male przerybienie i sa czasem wahanie parametrow Sad BTW. jakby byl jakis amator na duzego glonojada tygrysiego i kirysniki czarnoplame to oddam 1 glon i 3 kirysniki oraz 3samice barwniaka czerwonobrzuchego. REASUMUJAC - trzeba podmieniac wode i juz.
darkx4
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Listopad 07, 2006, 13:33:53 »

ja tak samo na początku robiłem jak ty. to było kilka lat temu. rybki mi padały nie wiedziałem dlaczego więc pożuciłem pasje. teraz już wiem troche więcej i zaczynam od nowa. a w sprawie mojego poprzedniego pytania możesz coś powiedzieć BAZYLIUSZ Huh??
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2006, 13:35:27 wysłane przez darkx4 » Zapisane
Bazyliusz
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Listopad 07, 2006, 21:16:36 »

Wiesz - kazdy zbiornik inaczej dochodzi do siebie i woda w nim inaczej sie starzeje. Chodzi mi o to, ze jezeli w zbiorniku 200l masz same neonki i jest ich powiedzmy 20 to podmiany mozesz robic nieczesto. Jesli masz przerybienie to wtedy wskazane sa podmiany nawet co 2, 3 dni ale 10 - 15%. Ja np. mam akwa przerybione i podmieniam wode raczej czesto. Uwazam, ze odpowiednia ilosc ryb w akwa to klucz do sukcesu. Jesli bedzie przerybione to chocby nie wiem co to i tak warunki stabilne nie beda - no chyba, ze ktos moze siedziec przy akwarium co 2godziny Cheesy Podaj jakies dane odnosnie Twojego zbiornika pojemnosc, obsada, rosliny, filtracja Smiley Pozdrawiam

Jesli ktos ma inne zdanie, szczegolnie odnosnie pierwszej czesci mojej wypowiedzi to prosze sie wypowiedziec - zawsze dobrze jest wyprowadzic kogos z bledu Cheesy
darkx4
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Listopad 08, 2006, 07:37:28 »

akwarium jest o pojemności 150 litrów. rybek jeszcze nie ma, będą w piątek ale planuje kupić 15 neonków, parke ramirezków, otoski, kiryski i może parke gurami. roślinek też mam mało(czekam aż się rozrosną): 2xludwiga, 3xżabienica, 1xanubias, i jakaś trawka. filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan 3 i Eheim Pick-Up 2008.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2006, 07:54:07 wysłane przez Sebastian » Zapisane
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Listopad 24, 2006, 22:23:23 »

Moim zdaniem uzdatniacza używa się tylko przy założeniu od nowa akwa ,można tagże przy podmianie ale niejest to wskazane Tongue

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: