Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: BRZANKA SUMATRZAŃSKA  (Przeczytany 7391 razy)
Klaudia__
Nowy
*

« : Luty 22, 2006, 16:36:31 »

Czy to prawda że brzanka sumatrzańska jest dość agresywna i zabija ryby??I  jakie ryby można z nią hodować???
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2006, 16:38:46 »

Bez przesady z tą agresją. Brzanki mają to do siebie, że mogą podgryzać płetwy innym rybom, zwłaszcza jeśli to są weloniaste formy. Dlatego należy unikać łączenia brzanek np. z bojownikiem czy welonami. Nie jest to jednak drapieżca, który ma na celu zabicie ryby.  Nie demonizujmy brzanek, ale lepiej dobierajmy obsadę.
Lukaszl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2006, 18:48:58 »

Zgadzam się z przedmówcą Smiley   Sam mam brzanki sumatrzańskie i nie są wcale agresywne.  Trzeba pamiętać że nie trzymamy ich pojedynczo ani nawet w parach. Stadko kilku osobników ( 7 i więcej) samo ustala sobie chierarchię w grupie i nie atakuje innych ryb. Wyjątki to ryby z weloniastymi płetwami, te będą prawie zawsze podgryzane. Do sumatr proponuje stadko brzanek różowych jako toważystwo

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2006, 19:46:20 »

B. sumatrzańska w odpowiednich warunkach jest fantastyczną żywą bardzo wesołą i energiczną rybką, ja swoje stadko 10sztuk trzymam razem z 10 dość wyrośniętymi bocjami tygrysimi i doskonale ożywiają one środkową częśc zbiornika, gdyż bocje tygysie niestety większość czasu siędzą w rurkach albo pod korzeniami i nie dają zbytnio sobą nacieszyć oka.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2006, 22:55:57 »

nie :!: w zyciu nie zabija ryby :!: obgryzac beda ale nie zabija :!: do nich proponuje brzanki rozowe lub mszyste albo wyrosniete wielkoluskie :wink:

8317910

kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2006, 08:49:02 »

tak jak juz napisali przedmowcy- agresywne moga byc, zdarzaja sie , taka juz ich natura , ze sa bardzo zywiolowe Wink u mnie podgryzaja ogony kiryskom, a np. mam od niedawna jednego gupia i jego ogonka nie ruszaja :> Nidy natomiast nie zabily mi doroslej rybki..

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2006, 16:40:47 »

powinnas dodac brzaneczek to wtedy dadza spokoj kiryskom Cheesy one sie w tak malym stadzie nudza i szukaja zaczepki dlatego kirysek ma pecha :wink:

8317910

kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2006, 16:48:27 »

i know, ale nie chce przerybiac akwarium , wiec teraz planuje brzaneczki odsprzedac a nabyc wlasnie kiryski, bo tez im smutno we 3jke.. :/ choc przez 2 lata zdarzylam sie do tych brzaneczek przyzwyczaic Tongue

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2006, 16:49:46 »

to moze po prostu przezuc sie na akwa z samymi brzankami + te zbrojniki i kiryski :!: tak tez by moglo byc :wink:

8317910

kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2006, 16:55:11 »

ehe o tym tez myslalam Tongue moj problem polega na tym ze przyzwyczajam sie do swoich 'rzeczy' i przez to ciagle zmieniam zdanie co do rezygnacji z jakiejs czesci obsady na rzecz innej :>  raz juz nawet zdecydowalam sie wystawic neonki na allegro ale.. po 15 minutach wycofalam aukcje ;P  (kobieta... ;p)

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 23, 2006, 18:54:37 »

a no kobieta zmienna jest :wink: w ktora strone by nie bylo bedzie fajnie wiec zdecyduj sie albo na wydanie brzanek lub neonkow :wink:

8317910

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2007, 16:37:27 »

Nawet na ważna uroda ale ONE BĘDĄ CIERPIEĆ  Angry

Pozdrawiam, Magda.
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2007, 16:39:14 »

Z tego co gdzieś czytałam, to wynika, że brzanki sumatrzańskie robią się zjadliwe wtedy, kiedy czują się osamotnione - dlatego lepiej mieć ich stadko.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2007, 16:42:35 »

Według mnie wszystkie nawet gdy byłoby ich ze 1000  Grin to by obdgryzały  Wściekły

Pozdrawiam, Magda.
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Maj 07, 2007, 16:45:53 »

Niekoniecznie. Podobno można temu zapobiec poprzez podawanie im regularnie pokarmu.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: