jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« : Luty 01, 2006, 16:33:15 » |
|
Moja kumpela kupila sobie ostatnio akwa 25l i tak : fitr ma wlaczony 24h ale swiatlo tylko 3-4 godziny dziennie dlatego bo jej sie woda nagrzewa do 28-29 stopni, a oswietla akwa zarowką 15W, świetlowki nie moze uzyć bo pokrywa skonstruowana jest tak ze wlożyc mozna z jednej strony a swietlowka potrzebuje dwa wejscia. Co mam jej poradzić ?? POMOZCIE
|
|
|
|
|
|
Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2006, 22:09:27 » |
|
nikt jej nie pomoze ?? Ona ma jeszcze jedno pytanie.... Moglibyscie podać przykladowe ryby do przykladowego biotopu oczywiscie pamietając ze to akwa ma pojemnosc 25 litrow, ona chcialaby miec jakis mini biotop 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2006, 22:46:47 » |
|
Co do nagrzewania to może tą żarówke jakoś dalej odsunąć na jakieś 30 cm. Moze poprostu za blisko akwa ma tą żarówkę. A co do biotopu to bym dał Amerykę Południową: Neonki Innesa, Zwinniki Jarzeńce no i może Bystrzyki z serpa. Niech wybierze sobie ze dwa gatunki i da z nich po np. 8 sztuk. Ja bym dał: 8 Neonków i 8 Jarzeńców. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2006, 22:49:05 » |
|
ja 25 litrowke oswietlam zarowka 25 , i mi sie nic tak strasznie nie nagrzewa.. dziwne. Pokrywa bezposrednio na akwarium? Zapewne cieplo wytwarzane przez zarowke nie ma sie gdzie ulotnic i w ten sposob ogrzewa wode, powiedz kolezance by w tej pokrywie miala jakis odplyw cieplego powietrza , krotko mowiac dziure ;] ew. niech ta pokrywe rozszczelni jakos...
|
|
|
|
|
|
72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki
60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry
25l- red crystal, rainbow, white pearl
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2006, 22:57:35 » |
|
No racja  16 rybek w 25 l, przesada  no ale po 5-6 to już gitez 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2006, 23:01:52 » |
|
Jeśli to zwykła żarówka to niech założy "energooszczędną", może również wyciąć dodatkowe otwory do wentylacji lub założyć wentylatorki (komputerowe)
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2006, 17:01:16 » |
|
pokrywe ma bezposrednio na akwarium jak kazdy  tyle ze jak ona ma zrobić jakies dziury jak ma krewetke, a krewetka potrafi wyjsc sobie z akwa, no a ryby przeciez tez niektore skacza, ja pomyslalem ze moze na noc by pokrywe otwierala no ale tak przeciez ryba moze wyskoczyc lub wyjsc krewetka dlatego ja nie mam pomyslu jak jej pomoc a wy macie cos nowego ?? jak ją rozszczelnic ?? ona nie chce psuc pokrywy za bardzo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2006, 18:43:08 » |
|
Dziury mają być z boku (tyłu) obudowy, jeśli boisz się że krewetki uciekną to zabezpiecz dziury siatką plastikową 5x5mm lub drobniejszą. Bez sensu jest uchylanie pokrywy na noc skoro temperature wody podnosi oświetlenie :wink: .
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2006, 19:34:32 » |
|
nie ma innego wyjscia, jak zrobic cos, przez co te powietrze bedzie uciekac. tak czy siak akwarium nie moze byc tak szczelnie zamkniete, to moze blokowac ulatnianie sie roznych gazow. proponowalabym wyciecie jakichs ladnych 'szczelin' ( o szerokosci np. 1-2cm) przez dlugosc np. 3/4 lub 1/2 pokrywy.. te miejsca faktycznie mozna zabezpieczyc jakas siatka, ale odplyw powietrza musi byc !!;)
|
|
|
|
|
|
72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki
60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry
25l- red crystal, rainbow, white pearl
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2006, 20:21:01 » |
|
niemożliwe żeby tylko żarówka nagrzewała wode aż do 29 stopni. Niemożliwe :!: Może akwa stoi przy grzejniku?
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2006, 22:31:23 » |
|
nie przy grzejniku, dobra sprobuje ja namowic do wyciecia jakichs otworów a jak to nic nie da ?? to bedzie na mnie zla ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2006, 22:32:57 » |
|
Czemu niechce niszczyc pokrywy , przeciezr nie musza to byc szparki z przodu moga byc z tylu i nic nie bedzie widac :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2006, 18:15:58 » |
|
niemożliwe żeby tylko żarówka nagrzewała wode aż do 29 stopni. Niemożliwe :!: Może akwa stoi przy grzejniku? Możliwe, możliwe - wystarczy, że w mieszkaniu ma np. 25' C temp powietrza. Ja także skłaniałbym się do żarówki energooszczędnej.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Bascerwill
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 14, 2006, 07:39:29 » |
|
Przemek ma racje...jest to mozliwe. Ja przy temperaturze pokojowej 23 st. mialem w zbiorniku 32 st. wymienilem 2 zarowki aqua glo po 25 wat na dwa mini kompakty All-glass aquarium po 11 wat. jest jasniej wbrew pozorom a temp. utrzymuje sie na poziomie 25 st. Dotyczy to zbiornika 40-to litrowego. pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Basc
|
|
|
|