Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « czym zwalczyc biale kropki na dekoracjach?MCF nie dziala....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czym zwalczyc biale kropki na dekoracjach?MCF nie dziala....  (Przeczytany 2218 razy)
Iwi
Nowy
*

« : Styczeń 31, 2006, 19:57:39 »

Czy mozecie mi pomoc,juz pisalam o tym ale nie moge dalej tego zwalczyc!!! Co to moze byc, od ok trzech tyg. mam w akwie na kokosie, dekoracjach drewnianych, kamieniach a ostztnio nawet na lodygach male biale kropki, ale troche wypukle, jak jajeczka o,5mm. Korzenie i skorupe kokosa wyparzylam we wrzatku a naloty zdrapalam. Ps to nie schodzilo zbyt latwo. Ale po kilku godzinach pokazalo sie to znowu. Co to jest??? Kombinowalam na rozne sposoby i nic. Dodawalam MCF, wymieniam wode co tydz. po ok 20l. Mam 112l. Akwa mam od wrzesnia, parametry ph 7,5 w porywach do 7,8,  two 13, tww 9, azotany miedzy 5 a 10mg/l(wg Zooleka), temp 25, swiatlo 12h. Mam 19 neonkow, 2 brzanki rekinie i parke Kakadu, 3 kiryski, glonojada i 2 slimaki. A od kilku dni pojawily mi sie na roslinkach w gigantycznym tempie glony chchyba nitkowate, takie ciemne z nitkami. Nie wiem czemu doszlo do tego, bo NO3- mam niskie, A w ulotce pisali ze powyzej 80mg/l jest gwaltowny wzrost glonow. Ale jestem poczatkujaca wiec nie wiem czemu tak jest. Wlalam jakis preparat na glony i narazie widze przestaly sie w tym tempie glony rozwijac.
Prosze o fachowa rade bo w zoologicznym nie wiedza co do tych bialych narosli.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2006, 20:15:07 »

A nie są to przypadkiem jaja ślimaków ?

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2006, 20:20:19 »

może kup jakaś rybkę która by te kropki testowała pyskiem? np. jeden gupik? może jakiś znajomy ci pożyczy?
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2006, 21:21:38 »

No w pewnym momencie tez sobie pomyslalam ze moze to jajeczka slimakow, poniewaz kiedys kupilam mech i jak to poczatkujaca nie przejzalam czy sa w nim slimaki. No a w akwie sa takie male prawie przezroczyste kuliste troche splaszczone slimaczki. Nie znam sie szczerze mowiac na nich ale te sa chyba z tych nieproszonych slimakow w akwie. Jaki je tylko zobacze, to pozbywam sie ich od razu. Mam tez 2 ale specjalnie kupione przeze mnie po 8 zł. za kazdy. I one mialy sie podobno nie rozmnazac w gigantycznym tempie... Ale nie wiem. Z reszta z drugiej strony to jedno by sie nie zgadzalo, jak usuwam to paznokciem wieczorem, to rano jest to znowu i to praktycznie w tym samym miejscu razem z kilkoma innymi. Tak jakbym to ja sama po przez usuwanie mechaniczne je rozpylala... Hmm nie rozumiem tego. Ale ok jesli to jajeczka slimakow to jak sie tego pozbyc? Bo usuwanie codziennie reka denerwuje moje rybki :wink:
A co do gupikow, to warto sprobowac, ale chyba musze kupic takiego gupika, bo nie mam znajomych z akwem. Ps a dlaczego wlasnie gupik? I jesli to paspzyty to jak gupik sie bedzie zachowywac?
TZN nie pasozyty, tylko pytanie mialo brzmiec, jak gupik testuje pyskiem, jak to sie objawia i jakie sa konsekwencje, tzn po czym poznac ze jest w wodzie cos nie tak?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2006, 21:26:59 »

jeśli będzie mógł to wyskubać to zje .ale z tego co mówisz to chyba mocno trzeba skrobać. nie karmione gupiki z powodzeniem się wyżywią w trochę zaglonionym akwarium a na pewno lubią wszelkie robaczki.
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2006, 22:40:39 »

jakby pojawialo sie to tylko na dekoracjach drewnianych, to mozna by bylo mowic o jakiegos rodzaju grzybie.. ale skoro pojawia sie na lodygach, kamieniach. Dziwne Smiley Byc moze to jakas nowa forma zycia Cheesy tymbardziej , ze jak mowisz, po zdrapaniu tego w tym samym miejscu pojawia sie kilka nowych :> a moze jakos cyknij temu fotke ... ?

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2006, 18:16:33 »

Ok zalozmy ze to jakiegos rodzaju grzyb, w takiej sytuacji jakie jest postepowanie? Co sie podaje? No i skad sie to bierze? Bo o moje akwarium staram sie naprawde dbac. A na roslince moze dlatego sie to pojawilo, ze jest to roslinka ktora rosnie na korzeniu drewnianym, taki ciekawy bajer. I bylo to na lodydze zaraz przy drewnie. Czy na grzyb w akwie podaje sie jakis antybiotyk? Czy moze dodac soli? Dajcie znac, i dzieki za porady!
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2006, 18:21:30 »

na grzybka powinno sie wygotowac te elementy dekoracji.. u mnie korzen kilka miesiecy temu zaczal delikatnie obrastac grzybem, wygotowalam go okolo 3h ( straszliwie to smierdzialo Tongue Sad ) ale do dzis nic go nie atakuje :>

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2006, 18:36:21 »

Aha, ok tez tak zrobie. Ja polalam moj tylko wrzatkiem, i moczylam go ok 10 min i juz. Ale dobra rada! Tak tez zrobie i dam za jakis czas znac czy pomoglo. Ps a co myslisz o tabletkach CO2 w moim drugim temacie?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: