Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jaką kombinacje ryb można wpuścić do 100l. aqwa??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaką kombinacje ryb można wpuścić do 100l. aqwa??  (Przeczytany 5981 razy)
Smithi
Nowy
*

« : Luty 06, 2004, 23:40:16 »

Witajcie, chciałbym sie dowiedzieć jaką kombinacje ryb bym mógł wpuscic do mojego aqwa.Moje aqwa będzie miało 100l. chciałbym wpuścić :lol:
-skalary-3
-Bojownik
Tylko nie wiem czy bojownik może być ze skalarem miałem kiedys taki przypadek że skalar obgryzał bojownika ?? :?:  :lol:
-gupiki(pawie oczka)-10
-Neonki-10
-kiryski-5
-Zbrojnik niebieski-3 :lol:

Pozdro...  WsZyStKiM ===> (^ - ^) <===
Gadulec--2360002
E-mail--Smithi92@o2.pl
Następny dział Akwarystyczny  (^ - ^) www.aqua.land.glt.pl --Zapraszam !!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2004, 01:43:42 »

a skąd w tej obsadzie bojownik?HuhHuh Bojownika won i jest ok  Smiley

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2004, 07:54:30 »

a skalary zjedzą neonki i też won Tongue

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Joasia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2004, 09:36:11 »

Skalary są chyba za duże na takie akwarium. Bojownik i kiryski też nie bardzo, bo to inne temperatury. Bojownik i neonki, skalary i neonki = (nie zawsze) najedzony bojownik i skalary :wink:

85 litrow -> bojownik i jego dzieciaki Smiley
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2004, 11:03:55 »

Przyznaje rację poprzednikom, neony ze skalarami to złe połączenie. Raczej te rybki nie będą żyły ze sobą długo z zgodzie...

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
-Bartek-
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2004, 21:41:04 »

Ja z powodzeniem trzymalem dorosle skalary i neony. Poprostu neony nie moga byc za male. Duza ryba zjada malutka, proste nie?

HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2004, 14:51:36 »

Cześć.

Być może moje pytanie odbiega trochę od tematu tego posta, ale wydaje mi się ono istotne.

Przyjęte jest, że ryby trzyma się 1 cm ryby na 1 litr wody, ale przecierz są różne ryby niekture pływają przy dnie inne przy powierzchni a inne pośrodku zbiornika. Załóżmy że jakaś ryba przydenna ma 4 cm kiedy jest dorosła, wynikałoby, że w zbiorniku 100 litrowym mogę trzymać 25 takich rybek. I tu zadaje swoje pytanie. Czy ta skala 1 cm ryby na 1 litr wody nie jest zła?? Przecierz można trzymać kilka rybek przydennych kilka przypowierzchniowych i kilka pływających w środkowej części akwa. Dlatego wydaje mi się, że skala powinna być chyba inna i uzależniona od rodzajów rybek.

Carpe diem Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Luty 10, 2004, 21:58:14 »

masz rację i też tak sie robi. 1cm/1l to bardzo ogóle satwierdzenie. Zawsze jednak należy brać poprawki na gatunek ryby (jedne wymagaja wiecej miejsca inne nie) oraz na niszę jaką zajmują w akwa (wierzchówki,toniowe czy denne).
Np. w przypadku pielęgnic zasada 1/1 nie ma totalnie zastosowania.

baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 10, 2004, 23:13:27 »

ja mam skalary i neonki i nic mi sie nie dzieje z tymi rybami tak jak wpuscilem 12 szt Neon Inesa tak tyle plywa a jak sie nakarmi dobrze rybki to zadne nie rusza tych slabszych chyba ze masz Pyszczaki no to wtedy bedzie bajzer w akwarium
miska297
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2004, 14:28:40 »

nie zgadzam sie z tym ze na skalary 100l to za molo chodzi tylko oto zeby bylo w miare wysokie(ok40-50cm),z reszta zgadzam sie z poprzednikami skalary-owszem bojownik-nie.
pozdrawiam

Dominika
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2004, 20:01:19 »

Cytat: Smithi
Witajcie, chciałbym sie dowiedzieć jaką kombinacje ryb bym mógł wpuscic do mojego aqwa.Moje aqwa będzie miało 100l. chciałbym wpuścić :lol:
-skalary-3
-Bojownik
Tylko nie wiem czy bojownik może być ze skalarem miałem kiedys taki przypadek że skalar obgryzał bojownika ?? :?:  :lol:
-gupiki(pawie oczka)-10
-Neonki-10
-kiryski-5
-Zbrojnik niebieski-3 :lol:

Zsumuj maksymalne długości tych wszystkich ryb i jak będzie grubo ponad 100 cm to z czegoś zrezygnuj.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 27, 2004, 20:04:19 »

Cytat: lukas
masz rację i też tak sie robi. 1cm/1l to bardzo ogóle satwierdzenie. Zawsze jednak należy brać poprawki na gatunek ryby (jedne wymagaja wiecej miejsca inne nie) oraz na niszę jaką zajmują w akwa (wierzchówki,toniowe czy denne).
Np. w przypadku pielęgnic zasada 1/1 nie ma totalnie zastosowania.

A, to w porzo. Zgodnie z paroma książkami w moim zbiorniku 60 l mógłbym trzymać jakieś 8 drobniczek, 6 gupików i 3 danio pręgowane i to by było za dużo. Czyli 1,5 cm na 1l byłoby dobrym rozwiązaniem?
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Luty 27, 2004, 20:41:03 »

Skalary bardziej są uczulone na głupiki niż na neonki ja trzymam statdko neonów ze skjalarami i jest OK ale wcina mi je zczasem trzciniak a skalary ich nie ruszają a za to głupiki ganiają jak szalone więc nie polecma trzymania skalarów z głupikiami Smiley

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: