Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: problem początkującego z pokrywą  (Przeczytany 5524 razy)
yorey
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2006, 09:38:16 »

Zanabyłem w necie standardowy zestaw: zbiornik 60l + pokrywa WROMAK z oświetleniem 1 x 15W. Zwiedziłem już bodaj cały internet w poszukiwaniu świetlówki o dł. 45cm i mocy 30W, ale chyba jestem bez szans. Co robić? Czy rozwalić całą obudowę i jakimś cudem zamontować w niej drugą świetlówkę 15W, czy może wykopsać całą dotychczasową instalację i wrazić zamiast niej dwie żarówki energooszczędne? Co myślicie, praktycy? Dodam, że z elektryką u mnie marnie, ale wszak człowiek całe życie się uczy;)
Ps. Co za pomysł by sprzedawać zestawy standardowe z 50% niedoborem światła??
Pozdrawiam!
Yo el Rey
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2006, 10:14:42 »

wybór zależy od ciebie :wink: lepiej dwie rury oczywiście z odbłyśnikami.
zestawy akwariowe są tak sprzedawane bo tak jest najtaniej go wyprodukować a każdy chce kupić też jak najtaniej, więc wszystko niby gra.
yorey
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2006, 10:28:49 »

a czemu lepiej? Taki zestaw (2 rury) jakoś więcej luxów ma czy jak...?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2006, 10:33:18 »

przy rozstawie ok 10 cm + odbłyśniki będziesz miał równomiernie doświetlone dno zbiornika. a mocy 36 W są tylko rury dł. 120 cm .nie ma tak krótkich ,może t5 były by mocniejsze ale nie tak bardzo ,no i droższe oczywiście.
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2006, 10:38:08 »

w takiej pokrywie bez problemu zmieścisz dwie śwoetlówki 15 W a potrzebne elementy kupisz niedrogo w firmie aqua light sam sie tam zaopatruje i jestem zadowolony jeśli nie wiesz co jest potrzebne i jak zamontowac to chetnie Ci pomoge

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
yorey
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2006, 10:43:40 »

zamieniam się w słuch:) Doceń, proszę, fakt, że moje dotychczasowe przygody z elektryką ograniczały się w zasadzie do wciskania włącznika;)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2006, 11:10:07 »

przejrzyj oświetlenie w tym forum , jest tam sporo o zamocowaniu i o świetlówkach. są takie uchwyty wodoszczelne-pyłoszczelne do świetlówek które można zamocować do każdej pokrywy ,trzeba tylko umieć wkręcać śrubki. na każdym stateczniku jest schemat połączeń, trzeba łączyć wszystko bez prądu i suchymi rękami, to w końcu 220V. jeśli nie masz natchnienia a masz trochę gotówki to polecam www.aqva-light.pl
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2006, 11:17:37 »

zacznij swoją przygode z dostosowaniem oświetlenia od wizyty na stronie
www.aqva-light.pl  i proponuję Ci zakup nastepujących elementów świetlówki Leuci Aquarium light 15W oraz Leuci Aquarium nature 15W do tego statecznik 36W4 oprawy bryzgoszczelne 4 uchwyty do świetlówki oraz dwa startery i dwa gniazda do starterów wszystkie elementy elektrczne zmieścisz w miejscu gdzie znajduje sie obecny statecznik i starter oczywiscie wymieniajac tamte elementy na te zakupione nową świetlówke mozesz zamieścic w miejscu starej a druga nową  po drugiej stronie zreszta jeśli zdecydujesz sie na zakup tych elementów to napisz a ja prześle Ci zdjecie jak to wyglada po zamocowaniu oraz schemat jak połaczyc wszystkie kabelki :-)

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
yorey
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2006, 12:44:47 »

obawiam się, że nie zmieszczę świetlówki standardowej średnicy (tj. 26mm) po drugiej stronie obudowy - tzn świetlówka jeszcze jako tako się mieści, ale już nakrętki do oprawek już nijak... Druga kwestia - to nijak nie zmieszczę tam zapewne odbłyśników. I jeszcze jedno - czy da się i czy jest potrzeba zabezpieczyć świetlówki przed bryzganiem wody?
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2006, 13:05:05 »

wszystko sie zmieści w domu mam dwa akwaria i w tym mniejszym 60 litrowym zmieściłem bez problemu dwie swietlówki mało tego jest mozliwosć zamocowania i trzech jesli mozesz przysli zdjecie wnętrza pokrywy a ja zanzancze Ci na nim jak rozmieścić
podaj swoj mail to wysle Ci zdjecia jak wygladaja rozmieszczone świetlówki

Zmieniony przez Sebastian Nie 29 Sty 2006 15:34

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2006, 15:47:01 »

Zamiast statecznika konwencjonalnego propunuję wykorzystać elektronikę z żarówek kompaktowych. Będzie cię to miej kosztowało, a zaoszczędzisz na prądzie, wydłużysz trwałość świetlówek i nie będzie migotania przy włączaniu. Będziesz mógł również włączać każdą ze świetlówek osobno, przy połączeniu szeregowym nie ma takiej możliwości.

385 l - dyskowce
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 29, 2006, 16:09:46 »

Nie proponowałem statecznika elektronicznego
gdyż zainteresowany pisał że nie ma doświadczenia w elektryce wydaje mi sie równiez ze przy dwóch świetlówkach nie bedzie konieczności zapalania każdej osobno. Wydaje mi się że te dwie to będzie minimum na to akwarium

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 29, 2006, 16:51:26 »

W podłączeniu elektroniki z kompaktu nie ma nic skomplikowanego, chyba że przylutowanie 6 przewodów (2 zasilające, 4 do świetlówki) to jakiś problem. Wg mnie trudniejsze jest połączenie 2 świetlówek w szereg do 1 statecznika (dochodzi jeszcze podłączenie zapłonników - chyba że są w oprawkach).
Osobne podłączenie świetlówek ma swoje plusy, np w przypadku koniecności ograniczenia oświetlenia, a przy zastosowaniu zegarów sterujących mozna ustawić stopniowe włączanie dzięki czemu można symulować naturalne zachowanie - wschód-zachód. Również ryby nie dostają max. dawką światła "po oczach".

385 l - dyskowce
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2006, 17:24:40 »

oczywiscie zgadzam sie z Tobą pod tym wzgledem lecz nasze porady chyba chwilowo nie sa potrzebne gdyz sam zainteresowany sie nie odzywa:-)

yorey
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2006, 19:24:45 »

wybaczcie Panowie, zaginąłem off-line - stąd moje milczenie. Dzięki serdeczne za pomoc, poproszę o info - o co chodzi z elektroniką, o której mowa? Dodam, że dałem się przekonać sprzedawcy do świetlówki Life Glo2 15W, która ponoć daje tyle luxów co 2 zwykłe i do tego daje tą barwę światła, która roślinom najbardziej potrzebne - koronym argumentem było akwarium w sklepie, o takich rozmiarach jak moje, które było o profilu wybitnie roślinnym i działało własnie z 1 x 15W świetlówką Life Glo2. Nie zmienia to faktu, że wydałem majątek na tą świetlówkę, ale wciąż chce mieć rozwiązanie optymalne, więc pokompinuję ze zmieszczeniem drugiej świetlówki. Aha, zahaczyłem przy okazji o Leroy Merlin, gdzie znalazłem świetlówkę super slim (gdzieś 1 cm średnicy) firmy nie pamiętam, ale 18W tudzież świetlówkę Osram 35W długości 30cm!! Tą pierwszą bez żadnych kłopotów zmieszczę w dotychczasowej obudowie, a ta druga to w ogóle bajka, nieprawdaż? Przy czym na ile przydatne są takie wynalazki do akwarium.....?
Póki co wraziłem pęczek kabomby i takie coś, czego nazwy nie pomnę co rośnie na korzeniu, na razie przyczepione doń nitką, a docelowo ma chwycić i rosnąć - ma ładne listki i ponoć nie przesadza z wymaganiami:)
Przy okazji - chłopaki, bez fałszywego kadzenia - mam wiele doświadczeń z forami netowymi, ale w życiu nie spotkałem się z taką życzliwością - naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem i raz jeszcze serdeczne dzięki!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: