|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 13, 2006, 15:19:52 » |
|
W sklepach są takie ryby jakie się sprzedają. Częściej ludzie kupują gupiki po 5 zł niż paletki po 50 zł. To po prostu rynek. W większości sklepów można jednak zamówić niemal wszystko co się chce. No, prawie wszystko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 13, 2006, 15:26:34 » |
|
Wiesz, ja zamawiałem pekolcje. W Szczecinie chcieli po 80 zł :shock: i zapewniali, że to rzadka ryba. Załatwiłem w Świnoujściu po 12 zł, mało tego, jeszcze tydzień na mnie czekały w sklepie. Także to też od tego zależy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blackmak
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 13, 2006, 20:32:48 » |
|
kupilem dzis kolejnego zbrojnika, mam zebre czerwonego bialego 2 klasyczne czarne i ten nowy z dlugimi weloniastymi płetwami, pytanie brzmi, czy ten zbrojnik rózni sie czyms od tych klasycznych? tzn czy potrzebuje jakiejs innej opieki temp, czy cóś? a co do pyatania we wczesniejszym poscie: pojde do tego sklepu w którym kupuje rybeczki, i zrobie dla was kilkanascie zdjęc ryb zadkich gatunków (wedlug mnie) i zamieszcze na forum, bedzie prosciej niz spisywac wszystko, a pozatym pooglądacie i ocenicie, moze one wcale nie sa jakies wyjątkowe, tak czy inaczej tak zrobie w najblizszych dniach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 13, 2006, 22:16:00 » |
|
ok bardzo dobry pomysl  nie dlugopletwe nie maja jakis specjalnych wymagan :!: sa takie same w utrzymaniu jak te zwykle tylko musza miec zapewniony roslinny pokarm po to aby nadal mu rosly te weloniaste pletwy bo bez tego nie da rady :!: al eto nie problem spiruline zakupic w zoologu :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 13, 2006, 22:25:18 » |
|
No, nie patrz po sklepach, bo istotnie w większości wypadków dostaniemy tam tylko tzw. towar chodliwy, który się szybko sprzeda. Chodzi mi raczej o sukcesy polskich akwarystów. I to nie tylko amatorów, można tu wymienić np. taki Tropical. brawo Polacy. zobacz Dennerle, JBL , Tetra, Tropica, że nie wspomnę o hodowlach ryb w Azji czy u naszych braci z południa. a u nas? detaliści zamawiający po kilka kartonów. znasz hodowle roślin w Polsce zajmujące 15h pod szkłem? żenada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 13, 2006, 22:29:53 » |
|
a no niezle jest tylko u prywatnych hodowcow chociaz i tych troche brakuje ale to co jest w sklepach(a raczej czego nie ma) jest zenujace :!: w koncu mamy takie tradycje...
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 13, 2006, 22:56:46 » |
|
kafarski, a gdzie my mamy te ryby hodować na przemysłową skalę ? Tak samo z roślinami. Nie ma u nas na to klimatu niestety. Na wielkie fermy niestety nie możemy sobie pozwolić, chyba że będą to ryby rodzime. Zresztą przecież nie pisałem o przemyśle, ale o akwarystach, a to różnica  Poza tym czy ja napisałem, że nie ma lepszych od nas ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 14, 2006, 13:39:41 » |
|
lepsi sa :!: to jest jasne :!: ale akwarystow takich z prawdziwego zdarzenia jak na lekarstwo :!: ale jakies sukcesy sa :wink:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 14, 2006, 14:36:29 » |
|
Przesadzacie. Polska akwarystyka stoi na dość wysokim poziomie, a na dostępnośc ryb i sprzętu też nie mozna narzekać. Nie mówię o sklepach na jakiś zadupiach gdzie 3 akwarystów mieszka, bo to logiczne że nigdy nie będzie tam towaru z wyższej półki bo po prostu nie zejdzie. Sklepy akwarystyczne w dużych miastach mają bardzo przyzwoity asortyment a i wybór ryb też jest duży. Wybór roślin w handlu detalicznym może nie jest zbyt imponujący ale widomo, że rośliny i tak kupuje się u akwarystów lub przez internet, a nie w sklepie, a tą drogą już można ciekawe okazy zdobyć. Poprzez znajomości z innymi akwarystami mozna sobie tez w zasadzie wszyskie gatunki załatwić: palety, L-ki, apisto, rzadkie labiryntowe, kirysy i dzikie żyworódki. Także nie narzekajcie tylko trochę się wysilcie i poszukajcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 14, 2006, 14:40:06 » |
|
łatwo powiedziec moje miasto jest dosc duze, w toruniu bylem i tez nie ma zbytniego wyboru ale wiem ze z akwarystami prywatnymi nie jest tak zle ale i tak jest ich za malo :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #41 : Luty 14, 2006, 14:54:44 » |
|
z akwarystami prywatnymi nie jest tak zle ale i tak jest ich za malo :!: Na jakiej podstawie tak uważasz ?? Próbowałes kontaktować się z akwarystami ze swojego regionu,oklicy (cokolwiek) ? Ja też myślałem, że niewiele osób podziela moje hobby do momentu kiedy nie trafiłem (całkiem przypadkowo) na jedno ze spotkań trójmiejskich akwarystów. I nagle okazało się, że jest nas całkiem sporo, a każdy ma swoje doświadczenia ,patenty, nadwyżki hodowlane i dojścia  Początkowo tylko spotykaliśmy się na piwie po to by pogadać, a teraz działamy już oficjalnie i legalnie jako Trójmiejskie Stowarzyszenie Akwarystów. Także wszystko jest do zrobienia, wystarczy trochę inicjatywy i chęci , a nie tylko gderanie i narzekanie. Takie jest moje zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Luty 14, 2006, 15:32:57 » |
|
ja tez bym chcial aby powstalo takie towarzystwo u mnie ale nie wiem jak sie za to zabrac,z kim pogadac na ten temat :!: ogolnie fajnie jest miec cos takiego...
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|