Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« : Styczeń 20, 2006, 21:26:48 » |
|
Mam problem. Moje nowo zakupione młode zbrojniki nie chcą jeść warzyw tzn. marchwi, pietruszki z resztą nie próbowałem. No i mam pytanie jak je do tego przywyczaić. Chce im kupić tabletki z 36% spiruliny z tropicala, no ale samymi tabletkami nie da sie żyć. Dawał bym im na zmiane, no ale one kompletnie olewają warzywka. Do tej pory to wcinały płatki malawi dla pyszczaków widać im smakuje ale jest to uciążliwe ponieważ trzeba tyle tego nasypać żeby reszta głodomorów nie zeżarła pokarmu zanim spadnie na dno. A tak to bym zgasił światło i wrzucił tabletke lub jakieś warzywko nadział na drucik i podał. Tylko jak je nakłonić by tego sprubowały?? Mam zamiar je przegłodzić ze 2-3 dni i potem dać marchewkę, no ale nie wiem czy by im to nie zaszkodziło bo o ile wiem to gloncie są podatne na głód ale to chyba tylko nowo narodzone.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
|
|
Sebekk_pol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2006, 11:12:56 » |
|
dokładnie  ja tak robiłem tez z innymi rybkami:D jak nie chca jeść to znaczy ze nie są za bardzo głodne, ale jak troche zgłodnieja to zaczną szukać jedzenia i w końcu sie przyzwyczają, u mnie to długo nie trwało kilka dni:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2006, 12:33:38 » |
|
ja swoim gotuję marchewkę czy kalafiora w minimalnie (bardzo minimalnie) osolonej wodzie. wdupczają aż miło.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2006, 16:12:20 » |
|
gotujesz :?: :!: ja wrzucam surowca, wtedy glonki maja cos z zycia a mianowicie moga uzywac do konkretnego jedzenia swoich pyszczolkow  gotowane jest zbyt miekkie, a po 2 bardziej "psuje" wode :!: nie polecam tego stosowac gdy w obsadzie sa rybki typu neon czerwony :!: a trzeci powod tego zeby bylo surowe to to ze jak gotujesz to traci to witaminy i malo to daje rybom :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2006, 16:28:46 » |
|
Trzeba gotować, i na drugi dzień sie to wyjmuje a nie trzyma tydzień!! Nie można tak!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2006, 16:30:26 » |
|
jak nie chca jeść to znaczy ze nie są za bardzo głodne, ale jak troche zgłodnieja to zaczną szukać jedzenia i w końcu sie przyzwyczają, u mnie to długo nie trwało kilka dni:) Tak?? To ciekawe dlaczego jak leży marchewka to nie są głodne a jak wsypne troche spiruluny albo wrzucę spirulinową tabletkę to od razu głodnieją
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2006, 16:35:09 » |
|
jezeli nie jest gotowana to mozna trzymac nawet tydzien i nie ma to wplywu ani na jakosc wody ani na zdrowie rybek :!: ja tak bynajmniej robie :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2006, 16:39:02 » |
|
Wszędzie pisze że marchew sie gotuje. i każdy ci tak powie.
No ale nie odpowiedziałeś na pytanie. Czemu nie są głodne jak marchewka jest a głodnieją dopiero jak im spirulinę dam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2006, 17:18:07 » |
|
nie chodzi o to ze nie sa glodne tylko nie wiedza co to jest :!: przypadkiem sobie na to wplynie to zacznie jesc, ale musisz ja zostawic na kilka dni :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 25, 2006, 17:28:14 » |
|
Ja je już kilka dni głodziłem i przed pyskami im żucałem tą marchewkę, a jeśli chodzi o tabletki to moge żucić gdzieś w kąt a i tak zaraz ją wywęszą i pożrą.
A można im tych warzyw poprostu nie dawać?? No wiem że przydało by sie urozmaicenie no ale skoro nie chcą warzyw to moze tabletki im wystarczą. Dodam że tabletki mają w sobie 36% spiruliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2006, 18:04:49 » |
|
Chłopie, co ma marchew do zbrojników. Żaden z moich zbrojników nie chciał marchwi. Daj im kalafior 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 25, 2006, 18:24:22 » |
|
Chłopie, co ma marchew do zbrojników. Żaden z moich zbrojników nie chciał marchwi. Daj im kalafior  a u mnie wszystkie jedzą z przyjemnością. ale gotowaną. z tym że nie rozgotowaną. ma być lekko twarda, aby nie rozpuściła sie w akwa. uwielbiają również arbuza (białą część) i melona.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 25, 2006, 18:29:12 » |
|
No u mnie kiedyś to zbrojniki to tylko marchew i pietruszke szamały. Zobacze może te lubia cos innego np. sałatę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lakos
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 25, 2006, 19:31:31 » |
|
oj jesli chodzi o marchewki to zbrojniki nie bardzo ale gibbicepsy ja uwielbiaja:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|