Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Sterylizer UV  (Przeczytany 8110 razy)
norbi_m
Nowy
*

« : Styczeń 20, 2006, 08:07:19 »

Mam taki problem , ponieważ nie mogłem sobie już dać rady z zieloną wodą więc kupiłem STERYLIZERUV AS 5W , tylko teraz tak idzie mi juz jakies 12 godzin a postępu nie widać , woda zielona. Akwarium mam 96 L, czy ktoś może ma taką lampe i może sie wypowiedzieć , aha dodam że lampa współpracuje z filtrem o wydajności 450l/h[/b]
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2006, 11:43:49 »

Hmm dziwne, u mnie po 24h woda była prawie krystalicznie czysta, akwa co prawda większe, ale i filtr był mocniejszy - 9W. Już powinno być widać poprawę, poczekaj jeszcze trochę.
Kupiłeś nowy filtr uvc czy używany ?

385 l - dyskowce
norbi_m
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2006, 11:53:29 »

Kupiłem nowiutki razem z kubłem Aquael , i filtr UV pracuje wewnątrz tego kubła bo to komplet jest
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2006, 12:15:14 »

Poczekaj jeszcze pare godzin, powinna być poprawa.

Filtr był już w komlecie czy dokupowałeś osobno ?

385 l - dyskowce
norbi_m
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2006, 12:31:28 »

Dokupiłem osobno filtr UV - można go stosować osobno lub właśnie wewnątrz filtra kubełkowego - UNIMAX FZKN 150 firmy AQUAEL
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2006, 14:49:38 »

Załozyłeś cały filtr (z czarnym korpusem) czy tylko szkło kwarcowe i żarnik ?

385 l - dyskowce
norbi_m
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2006, 15:18:23 »

Żarnik i szkło ponieważ kubeł ma dodatkową ochrone właśnie w postaci takiego korpusu , i lampa napewno świeci bo sprawdzałem przed zalaniem
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2006, 16:04:43 »

nie chcę zapeszać norbi i sebastian ale wiele razy się wyrażałem sceptycznie o przydatności tego filtra do filtrowania wody. a tak serio te filtry nie filtrują  :!: ,woda przesiąka przez szpary między górnymi koszyczkami i glony razem z nią omijając lampę UV, zresztą sama konstrukcja tej lustrzanki też jest cienka.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2006, 16:37:58 »

Nie zgodzę sie z tobą kafarski, 2 tygodnie temu instalowałem Unimaxa 500, a tydzień później wymieniałem wkłady, przed ich wymianą zrobiłem "rewolucje" w akwa przez co filtry miały co zbierać. Przy czyszczeniu wkładów było widać ich stopień zabrudzenia (najbardziej pierwszy od góry - biobale i ostatni wata). Koszyki przylegają mocno do siebie i nie wiem ktrędy woda miałby uciekać, po za tym gdyby tak było to ostatni wkład nie był by tak zabrudzony. Drugi przykład: przez 4 dni stosowałem filtacje uv nonstop, po dwóch dniach sprawdziłem poziom Fe, wynik 0ppm, przed włączeniem 0,25ppm, więc woda przez uv musi przepływać i  to w wystarczającym stopniu.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 20, 2006, 16:47:35 »

być może twój unimax 500 jest ok :wink: ale ja używałem 250tki a norbi 150 -niewielka różnica - przyznasz? to że wata będzie najbrudniejsza to normalne , w końcu jest w pierwszym koszu. po prostu to może być przyczyną nie zabijania glonów przez UV.
chyba zrobię ''anty-test'' mojego unimaxa 250 w sobotę-  :wink: kilka zdjęć cyknę za tydzień jak się zabrudzi.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 20, 2006, 17:08:19 »

to że wata będzie najbrudniejsza to normalne , w końcu jest w pierwszym koszu

U mnie w każdym filtrze ostatnim stopniem filtracji jest wata lub włóknia, a to oznacza że wata jest w ostatnim koszu  :wink: . Unimaxa wykorzystuje do filtracji "mechanicznej" dlatego nie zakładałem prefiltrów na wloty. Mimo wszystko wg mnie, jeśli nawet woda uciekała by miedzy koszami to nie w takim stopniu, chyba że wkłady w filtrach będą zatkane, ale wtedy bedzie widać znaczny spadek wydajności.

385 l - dyskowce
norbi_m
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 20, 2006, 17:20:58 »

Już sam nie wiem poczekam jeszcze do jutra moze przez noc będą postępy, w sumie nie wiem do końca czy ona tam świeci w środku , niema jak tego podejrzeć , ale zasilacz od tej lampki brzeczy cichutko Smiley czyli wnioskuje że lampa świeci
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Styczeń 20, 2006, 18:18:57 »

możesz ją sprawdzić wyjmując i zapalając na moment 'na sucho'.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 20, 2006, 19:32:21 »

Cytat: kafarski
możesz ją sprawdzić wyjmując i zapalając na moment 'na sucho'.

Cytat: norbi_m
...właśnie w postaci takiego korpusu , i lampa napewno świeci bo sprawdzałem przed zalaniem

:wink:

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #14 : Styczeń 20, 2006, 20:23:59 »

sebastian - jeśli chłopak pisze że nie wie czy świeci :  w sumie nie wiem do końca czy ona tam świeci w środku to piszę że może zajrzeć do środka , jak ci się nie podoba to zablokuj temat i będziesz mógł sam pisać poematy na temat super filtra unimax :wink:
ps: tylko co wyciągnąłem tego syfa(filtr) z pralni -szpary między koszyczkami mają po około 1mm -każdy koszyczek włożony w inny, więc pompa znajdująca się obok tych szpar musi ssać wodę najkrótszą drogą omijając resztę.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: