Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czarne wody  (Przeczytany 2570 razy)
We$oŁ
Nowy
*

« : Styczeń 09, 2006, 21:45:12 »

problem tkwi w tym ze nie wiem co zrobic z woda zeby miala taki wspanialy kolor jak czarne wody. Wpadlem na pomysl by zrobic  biotop z czarnych wod , ale nie wiem jak. Wiec pomozcie  :roll:

neony gupiki kiryski
Pyszczok
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2006, 21:52:43 »

Niejestem pewien czy tak można ale może włożyć niewypłukany kokos on w tedy daje wodzie taki herbaciany kolor
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2006, 22:17:54 »

Do zabarwiania można uzyć "specjalnych preparatów" albo naparu z szyszek olchy (teraz jest dobra pora do zbierania), kory dębu (ok.2zł za opakowanie, na m-c wystrczy - zależy od pojemności akwa).

385 l - dyskowce
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2006, 15:15:20 »

Z doświadczenia wiem, że szyszki olchy najbardziej barwią, dlatego przestałem ich używać, bo woda była brązowa.  Cheesy
Oczywiście zależy od ilości wrzuconych szyszek.
Jeśli masz w pobliżu rzekę, na pewno znajdziesz jakąś olchę. Możesz tez użyć torfu, ale szyszki olchy będziesz miał za darmo.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2006, 22:12:31 »

Ja uzywam na przemian raz szyszek raz kory dębu, nie ma znaczącej róznicy w  barwie naparów (najlepsze efekty były widoczne przy wyciągu torfowym, ale ta cena  :? ) Co do ilości to daje ok 15-20 szyszek lub 15g kory na 100 l wody (zaparzam 0,5l wody). Zarówna przy szyszkach,korze jak i innych gotowych preparatach trzeba uważać, można "poparzyć" ryby.

385 l - dyskowce
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2006, 08:41:42 »

Cytat: Sebastian
Ja uzywam na przemian raz szyszek raz kory dębu, nie ma znaczącej róznicy w  barwie naparów (najlepsze efekty były widoczne przy wyciągu torfowym, ale ta cena  :? ) Co do ilości to daje ok 15-20 szyszek lub 15g kory na 100 l wody (zaparzam 0,5l wody). Zarówna przy szyszkach,korze jak i innych gotowych preparatach trzeba uważać, można "poparzyć" ryby.

Ja wrzucałem bezpośrednio do akwa, czy to źle :?:

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2006, 16:10:42 »

Nie, wielu tak robi, kolega nawet wrzucał liście dębu (na podłoże), jednak mi wygodniej było robić napar, łatwiej również w ten sposób kontrolować zabarwienie, a w przypadku podmienianej wody jest to najlepsze rozwiązanie.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: