Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak powinna działać deszczownia?  (Przeczytany 5730 razy)
lidia
Zainteresowany
**

« : Luty 02, 2004, 19:22:49 »

Mam pytanie- jak wysoko nad lustrem wody powinna działać deszczownia? Słyszałam, że jeśli jest zbyt wysoko lustra i powoduje duży plusk wody, to tym samym z akwa ucieka zbyt duża ilość CO2. Na ile jest to prawdą, czy może wiem, że dzwoni tylko nie wiem , w którym kościele? Proszę mi wybaczyć jestem początkującą.

sulika
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2004, 19:50:41 »

Jesli dozujesz CO2 dla roslin to kazde dopowietrzenie wody powoduje wytracenie dwutlenku z wody.
A jak ustawic. Mozesz tak jak piszesz nad lustrem wody, ale wtedy co nieco pluska ( ja np. mam tak ustawiona bo lubie taki plusk). Mozesz tez ustawic pod powierzchnia z ustawionym wylotem pod skosem do gory, aby poruszala tafla wody.
Widzialem tez akwarium gdzie deszczownia ustawiona byla przy samym dnie :shock: .

pozdrawiam
asmi
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2004, 20:06:46 »

Każde napowietrzanie i ruch powierzchni powoduje utratę CO2 (dlatego w akwariach holenderskich ogranicza się do minimum falowanie powierzchni). Aby ograniczyć ten proces należy skierować deszczownię na tylną ściankę lub umieścić ją pod powierzchnią i skierować na wprost. Skierowanie do góry lub nad tafle wody powoduje znaczne rozbijanie powierzchni i napowietrzanie. Można też rozwiercić otwory w deszczowni i osiągniemy ten sam efekt. Należy pamiętać aby ewentualne dozowanie CO2 umieścić po przeciwnej stronie deszczowni.

Jeżeli się mylę lub palnełem jakąś gafę to proszę mnie poprawić Cheesy

Pozdro Duch ;-)

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2004, 09:35:16 »

Cheesy  :wink:   Czyli wiedziałam , że gdzieś dzwoni. Dziękuję. Pozdrawiam

sulika
Strony: [1]
  Drukuj