Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co z tą wodą???  (Przeczytany 2395 razy)
Złota rybka
Nowy
*

« : Grudzień 30, 2005, 10:00:09 »

Koleżanki i Koledzy! W Was ostatnia moja nadzieja. W moim akwarium (120l) wszystko było w porządku, aż przed około miesiącem z wody zrobiło się "mleko". Bez żadnej ingerencji z zewnętrz, poprostu z klarownej wody zrobiła się mętna. Są dni, że jest bardziej klarowna i dni, kiedy mało co widać tło akwarium. Pomimo kilku prób podmiany wody nie ma żadnych efektów. Została nawet wymieniona gąbka w filtrze, który napewno nie jest zbyt mały. Proszę poradźcie co z tym fantem zrobić. Już jestem na etapie przygotowywania się do całkowitej wymiany wody :? , ale może da się tego uniknąć :cry:  . Proszę o pomoc. Pozdrowionka!  :wink:
jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2005, 14:13:08 »

Cytat: Złota rybka
 . Proszę o pomoc. Pozdrowionka!  :wink:

zapoznaj sie z tematem: ZAKWIT PIERWOTNIAKOWY/PIERWOTNIAKÓW

jabol-radek jablonski
GG: 1949249
Tlen: radekjab
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2006, 10:23:05 »

czesc. welonki troche brudza wiec moze dno jest niezbyt czyste? ile masz tych welonków w akwarium? czy nic ci nie zdechło w akwarium? - jakiś ślimak czy inna rybka? to też może zabrudzić wodę.
jesli bedziesz wymieniac wode to mozesz spokojnie wrzucic je do wiaderka z odstała wodą , to karasie w koncu, u mnie welonki zimują w oczku.
Złota rybka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2006, 15:16:33 »

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem Smiley .
W moim akwarium pływa 5 sporych welonków, do tego zwykły karaś i jeden kolorowy. Dno oczyszczam w miarę regularnie i nic mi nie ubyło z mojego "stadka". Teraz, po wymianie gąbki w filtrze i ograniczeniu ilości pokarmu woda zdaje się oczyszczać, ale nie jest to jeszcze to co było. Chyba muszę przeczekać ten czas, a jak nie minie to wymiana wody i od nowa chyba trzeba będzie zakładać akwa. Pozdrawiam  :wink:
Złota rybka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2006, 08:07:35 »

Cześć forumowicze!
Co prawda udało mi się opanować mętną wodę, ale wskutek tego wszystkiego straciłam całą ławiczkę (13 szt.) rozborek. Wyzdychały jedna po drugiej. Nie wiem co im było. Najpierw trochę dziwne robiły się ich płetwy piersiowe (takie jakby posklejane i nie miały postaci wachlarzyka tylko jakby zwinięte w "trąbkę") a kolejnym objawem były krwawe plamnki na jednym z boków i opuchnięcie tego boku. Potem bok robił się białawy, a rybka zdychała. Strasznie jest mi ich szkoda. Przywiązałam się do nich bo były u mnie już około 2 lat. MAm nadzieję, że inne moje rybki nie zaraziły się tym choróbskiem. Przypuszczalnie chorobę tą przyniosłam razem z nowo kupionymi rybkami (też rozborkami), które też wyzdychały i zabrały ze sobą moje stadko. Strasznie mnie złości, że w tych paskudnych sklepach wciskają takie chore ryby. Przecież to jest draństwo :x . Pozdrawiam.
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2006, 15:21:27 »

zaraz zaraz to ty razbory z welonami trzymałaś :shock: (i tak już dużo welonów ja na akwa bo z nimi pływał karaś i jeszce cuś)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: