Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: paletki  (Przeczytany 2404 razy)
kafarski
Gość
« : Grudzień 28, 2005, 17:17:20 »

kupilem wczoraj 6 paletek , mam pytanko odnosnie pH. u mnie jest pH 6 a w sklepie bylo pH 8, czy tak drastyczna zmiana nie zaszkodzi im na dalsza mete.reszta parametrow jest byla identyczna jak u mnie two 12 ,tww 6. maja okolo 7-8 cm i sa z farmy kitty, czy wogole trzymacie paletki w tak wysokim Ph? siedzialy tam od ostatniej dostawy a wiec co najmniej dwa miesiace. pewnie sie dostosowaly do tego pH juz?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2005, 17:54:08 »

Wg mnie za duża różnica, mogą to ciężko przejść, zwłaszcza że sama podróż jest dla nich stresem. Powinieneś wpóścić je do wody o takim pH w jakim przebywały i stopniowo obniżać do wartości którą masz w akwa. Po za tym przydałaby się kwarantanna, chociaż ze dwa tygodnie (im dłużej tym lepiej).

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2005, 18:04:31 »

przykro ale z kwarantanny zrezygnowalem , (zona na to - jeszcze jedno akwarium ?) nie mam rybek ktorych bym zalowal w ogolnym, bo mam juz nastepne pokolenie neonkow w malym baniaku :wink: , chyba nic im nie jest bo dzis rano klucily sie juz o serce wolowe. przez pol godziny dolewalem im wody ze zbiornika ogolnego i to wszystko. pierwsze wrazenie przy wpuszczaniu ze nie mogly sie doczekac bo wyszly jak tylko rozchylilem worek tak ze prawie nie mieszalem starej wody z ta z worka. te ph w slepie mnie zastanowilo czy rybki nie byly hodowane od malego w pH 8 u kitti?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2005, 18:15:16 »

Nie sądzę, żeby były w takim pH hodowane, nie spotkałem się jeszcze z nikim kto by w takim pH paletki trzymał, nie mówiąc o hodowlach czy rozmnażaniu.
W takim przypadku jak mówisz to faktycznie kwarantanne można sobie darować, (tak samo postąpiłem), jeśli jednak bedziesz dokupował jakieś ryby to lepiej zrobić im kwaranntannę. Jąk nie będą duże to wystarczy mały akwa. Ja używałem 25 l (higieniczne) dla 4 maluszków, teraz zrobiłem z niego krewetkarium na biurko, w którą stronę nie spojrzę to akwa  Cheesy .

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: