Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przygotowanie wody  (Przeczytany 6411 razy)
Black
Nowy
*

« : Luty 02, 2004, 17:25:13 »

Witam wszystkich na forum!

Szykuję się właśnie do założenia pierwszego w zyciu akwa :!: i w związku z tym mam pytanie dotyczące uzdatniania wody wodociągowej.
Zastanawiam się nad założeniem w lazience trójstopniowego filtra.
st.1-oczyszczanie mech.
st.2-węgiel aktywowany do usuwania chloru
st.3-granulat jonowymienialny do zmiękczania wody (zastępuje jony wapnia i magnezu jonami sodu).
Słyszałem jednak że takie rozwiązanie czyni wodę wyjątkowo zasadową.

Napiszcie proszę co sądzicie o takim rozwiązaniu oraz jak przygotowujecie wodę w waszych akwa.

Z góry dzięx

Pozdrawiam Black Toruń

Woda to krew Ziemi !
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2004, 17:37:41 »

Witam
No tak... nie napisałeś tylko jakiej wielkości jest baniak, jaką masz wodę w kranie i jakie rybki chcesz tam wpuścić Cheesy
Wodę do swojej 180-tki przygotowuję wlewając ją do 25litrowego baniaka na dwa dni przed podmianą i to wszystko...wystarczająco dużo czasu aby cały chlor ulotnił się do atmosfery....Przymierzam się do zmiękczania wody Kationitem K Zooleka a wtedy przygotowanie wody będzie wyglądało troche inaczej Cool . Nie trzeba mieć oczywiście osobnego akwa na wodę wystarczy wiadro, baniak(otwarty oczywiście), jakiś kubeł na bieliznę, po rybach spożywczych itp, itd. Myślę że większość akwarystów stosuje tę metodę i jest zadowolona.....no nie mówię już o zaawansowanych technikach jak filtr RO na który mam chrapkę ale niestety nie mam pozwolenia na montaż  :cry:

Pozdro Spooky Duch

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2004, 18:08:19 »

Przy większym akwa będzie to dobra metoda, napewno sprawdzi się przy podmianie wody.Stosuje podobną ale dwustopniową (filtry Aquafilter) - wkład węglowy i wkład jonowowymienny (jw.).Tygodniowo wymieniam ponad 100 l i ta metoda dla mnie jest najszybsza i najskuteczniejsza.Co do zasadowości wody to nie pamiętam ale później zmierze i podam Ci jaka jest po wyjściu z filtra.

385 l - dyskowce
Black
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2004, 19:07:09 »

No tak... nie napisałeś tylko jakiej wielkości jest baniak, jaką masz wodę w kranie i jakie rybki chcesz tam wpuścić  

Baniak ma być 160/50/60 480l jeśli zdecyduję się na świetlowki, lub większy jeśli będzie HQI.
Co do wody to wiem tyle że jest twarda i chlorowana :mrgreen: .
A rybki...hmm na pewno sumowce,są super.

Przy większym akwa będzie to dobra metoda, napewno sprawdzi się przy podmianie wody.Stosuje podobną ale dwustopniową (filtry Aquafilter) - wkład węglowy i wkład jonowowymienny (jw.).Tygodniowo wymieniam ponad 100 l i ta metoda dla mnie jest najszybsza i najskuteczniejsza.Co do zasadowości wody to nie pamiętam ale później zmierze i podam Ci jaka jest po wyjściu z filtra.

Napisz proszę jaki dokładnie masz filtr(właśnie mam ichkatalog) oraz jakie
są parametry wody przed i za filtrem(PH,TWW).

Pozdrawiam BlackToruń

Woda to krew Ziemi !
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2004, 22:09:16 »

Przed chwilą dokonałem pomiarów, jeszcze ciepłe wyniki  Cheesy .Oto one:
Woda z kranu:
pH - 7.0
TWO - 20
TWW - 10
Po filtracji (przy max. przepływie):
pH 6.5
TWO - > 4
TWW - 8
Pomiar pH wyklucza zasadowość po filtracji, wręcz przeciwnie spadł o 0.5.
Co do filtrów mam Aquafilter model FHPR34 (z zaworem odpowietrzającym - przydaje się w moim przypodku ponieważ nie są zamontowane na rurze tylko na wężyu i przy każdym uruchomieniu trzeba z tego korzystać).Jak chcesz możesz je zobaczyć tu: http://www.aquafilter.com.pl/pl/prod/nar-housings.html
(drugi od góry).

385 l - dyskowce
Black
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2004, 16:14:39 »

dzięki wielkie za tak wyczeroującą odppowiedz.

Napisz mi proszę jakie są symbole wkładów kture stosujesz oraz jakie ryby chodujesz.

Pozdrawiam Black Toruń

Woda to krew Ziemi !
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2004, 17:45:35 »

Wow :shock: ...jeżeli ten filterak ma takie możliwości zmiękczenia wody to byłby idealny dla mojego SA. Ponieważ nie mam gdzie zamątować RO to byłoby dobre rozwiązanie dla mnie. Kwestia tylko ile to cudo kosztuje i jak często trzeba wymieniać wkłady. Byłem na tej stronie ale tam nie ma cen Sad . Można wiedzieć ile za to zapłaciłeś Sebastianie?

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Black
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 03, 2004, 18:42:28 »

Tego rodzaju filtry kosztują po 50 zł. za segment do tego wkłady ok. 10-20 zł./szt ( są też drozsze)  + złączki, rurki listwa montażowa
Czyli nie jest to aż tak drogi interes.

Pozdrawiam Black Toruń

Woda to krew Ziemi !
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2004, 21:13:13 »

Symbolu wkładu węglowego FCCB a zmiękczającego FCCST.Co do ryb to mam pielęgnice: sawerum, skośnopręgie, zebry, uaru, z Maroni i skalary oraz parę sprzątająco-czyszczących  Smiley  : kosiarki, kiryski, zbrojniki niebieskie, loricarie, piskorka, drewniaka i dwie których jeszcze nie zidentyfikowałem.

Re. Duch
Za swoje płaciłem 46zł/szt (we/wy 3/4 cala) ale to różnie bywa (wolny rynek) widziałem też po 56zł, wkład węglowy zwykły kosztyje chyba 18 zł, FCCB 29zł (trwałość do 6 m-cy) a FCCST 43zł (6 m-cy lub 2000 l) drogi ale w sumie najrzadziej go wymieniasz ponieważ możesz go regenerować w 10% roztworze soli przez 24h i śmigasz dalej.Co do TWO to podałem przybliżoną wartość bo test którego używam nie podaje wartości poniżej 5`.Przepływ przez wkłady wynosi 6 l/min.
Ja filtry podłączam do bateri od prysznica a od filtra wężem ogrodniczym.

385 l - dyskowce
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2004, 22:17:08 »

Dzięki za info

Czyli wychodzi tak coś koło 140-150zł...hmm cena taka sobie. Za nieco ponad 300zł można kupić RO i mieć wodę czystą chemicznie....Jak ja nie lubię tych rozterek finansowych :lol: . Miałem kupić sobie Filtrax K ale nie wiem czy jest sens bawić się kwasem w czasie regeneracji....

Trudne jest życie akwarysty............................ i jego portfela  :wink:

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 04, 2004, 00:08:26 »

Przyjemności kosztują  Cheesy .To i tak o połowę mniej a i eksploatacja RO nie należy do najtańszych - ze 100 l wody masz 20 l.Weź też pod uwagę to że wydajność tych filtrów (średnio) jest w granicach od 150-300 l/24h im większa wydajność tym większa cena.W przypadku dużego akwa np 300 l (netto) wymiana wody zajęła by od 8 h do 24 h.Oczywiście można zbierać wode do wiader czy innych pojemników ale to dodatkowa praca.U mnie ten sposób się sprawdził i zauważyłem też wieksze zainteresowanie takim rozwiązaniem.

385 l - dyskowce
Black
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 04, 2004, 16:16:35 »

Przyjemności kosztują  .To i tak o połowę mniej a i eksploatacja RO nie należy do najtańszych - ze 100 l wody masz 20 l.Weź też pod uwagę to że wydajność tych filtrów (średnio) jest w granicach od 150-300 l/24h im większa wydajność tym większa cena.W przypadku dużego akwa np 300 l (netto) wymiana wody zajęła by od 8 h do 24 h.Oczywiście można zbierać wode do wiader czy innych pojemników ale to dodatkowa praca.U mnie ten sposób się sprawdził i zauważyłem też wieksze zainteresowanie takim rozwiązaniem.

Zgadzam się w stu %, poza tym szybko szlag trafia membranę a to koszt ok 80% nowego filtra.
Poza tym kiedy zakładasz nowe akwa lub wymieniasz 100% wody to filtr RO nie jest najlepszym pomysłem bo produkuje prawie wodę destylowaną

Pozdro Black Toruń

Woda to krew Ziemi !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: