Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « co zrobić aby Herotilapie (Pielęgnice miodowe) nie niszczyły
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co zrobić aby Herotilapie (Pielęgnice miodowe) nie niszczyły  (Przeczytany 3902 razy)
Andrew
Nowy
*

« : Grudzień 23, 2005, 19:43:08 »

:x Co mam zrobić z Herotilapiom Multispinosom.
Niszczą wszystkie rośliny nawet Grzybienie.
Nawet obecność dorosłej somicy Pielęgnicy Pawiookiej (trzykrotnie większej)
nie pomaga a nawet samiec Herotilapi ją terroryzuje. I dlaczego w opisach tych ryb, np.w ksiąrzkach pisze że ta ryba jest łatwa w chodowli i nieagresywna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.s.
Wykluczam usunięcie tych ryb ze zbiornika.

Andrew
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2005, 20:39:56 »

bo jest łatwa. miodowej trzeba podawać dużo pokarmów roślinnych np. sałaty. nie licz jednak że jak zgłodnieje to nie wtrząchnie delikatniejszeego zielska. taka jej uroda.

gg:1384140
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Grudzień 26, 2005, 00:44:39 »

Cytat: Andrew
Niszczą wszystkie rośliny nawet Grzybienie.

Grzybienie? Masz na myśli rodzaj Nymphea ?? Przecież ona mają bardzo delikatne liście - nie dziwota że są niszczone. Z roślin mogę Ci polecić krynię tajlndzką -ta roślina jest w zasadzie niejadalna dla wszystkich ryb. Ryby tez nie nieszcza roślin z rodzaju Microsorium. Myślę że możesz też wprowadzić kryptokorynę balansa.

PS: W jakim akwarium znajdują sie te ryby. Może jest ich zbyt duzo lub zbiornik zbyt mały. Miodowe to raczej spokojne pielęgnice.

Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 26, 2005, 12:00:32 »

Mi kiedyś ryby podgryzały rośliny więdz zrobiłem osłonki:
1. Wytnij tubki z przezroczystej koszulki na papier
2. Zgrzej żeby było solidne albo coś tendy
3. Wytnij takie otwory żeby woda przepływała ale ryby nie mogły się przecisnąć a nawet skubnąć rośliny.
4. Wkop w żwir, piasek czy co tam masz
5. Skakać z radości :lol:

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Andrew
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 26, 2005, 12:15:39 »

Lukas. Jeśli chodzi o Grzybienie to takie jak rosńą w płytkich stawach. Mają liście na piwieszchni wody i bardzo grube łodygi.

Andrew
lakos
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2006, 19:39:40 »

u mnie miodowe nic nie niszczyly.moze nie masz wogule tego gat.tylko jakis inny Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2006, 22:15:59 »

Cytat: Andrew
Lukas. Jeśli chodzi o Grzybienie to takie jak rosńą w płytkich stawach. Mają liście na piwieszchni wody i bardzo grube łodygi.

To ja nie wiem jakiego masz grzybienia. Ja mam Lotos tygrysi czerwony (Nymphea lotus 'Red') i on ma dość delikatne liście , kótre łatwo przedziurawić lub porwać.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: