Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dziwne parametry wody wodociagowej
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne parametry wody wodociagowej  (Przeczytany 2127 razy)
burdofel
Nowy
*

« : Grudzień 16, 2005, 17:35:15 »

Sprawdziłem na stronie mojego MPWiKu jaka mam wodę w kranie i znalazłem takie coś: ph 7,2, chlorki 33(mg/l), siarczany 39, fluorki 0,39, azotany 19,1, twardość ogólna(mg CaCo3/l) 393, twardość ogólna(*DH) 22. Pierwsza z twardości to chyba TwW druga to chyba ogólna. To 393 przeliczając na stopnie niemieckie wychodzi 22 (dzieliłem te 393 przez 17,8 tak wyczytałem w magazynie akwarium), więc Two=Tww (różnica wychodzi 0,1). Czy to możliwe bo jeżeli tak to mógłbym preparować wodę do akwarium gotując ją i nie podwyższało by mi się ph:)?
A wodę potrzebuję do biotopu azji z prętnikami, danio itd + sporo roślin.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2005, 21:38:20 »

JEśli będziesz wodę preparował gotując to TWW napewno zbijesz (wychodziło by na to zę twoja woda jest uboga w pozostałe związki w wyłączeniem węglanu wapnia) Jesli spadnie TWW to pH wody bankowo skoczy do góry. Warto wiedzieć że woda destylowana dąży do pH około 5 z kawałkiem. Wszystko zależy czego od wody oczekujesz pod wzgędem akwarystyki. Tj czy to ma być akwa roślinne czy do mnożenia np neonów... Jeśli roślinne to proponuję lać wodę przegotowaną na pół z odstaną wodociągową.
Pozdr.

112,25
burdofel
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 20, 2005, 19:15:51 »

Na stronie wodociągów chyba podali dwa razy TwO raz w stopniach niemieckich i raz w ml CaCo3/L a nie podali węglanowej. Jeszcze tam zadzwonie i tu napisze. Moje akwarium to ma być biotop Azji, czyli ani roślinne ani do rozmnażania, w akwarium będą zarówno azjatyckie rośliny jak i azjatyckie ryby i chce by i te te czuły się dobrze- ph zbliżone do siedmiu lub mniejsze + średnio twarda woda, miękkiej nie muszę robić bo średnio twardą tolerują więc po co się męczyć i stresować. Wymyśliłem, że będę stosować mieszankę destylowanej i kranowej tak żeby zbić TwO do 14*, bo mam za duże akwa żeby gotować wodę (460L), a jak znowu będe przy kasie po bankructwie spowodowanym dotychczasowymi akwa-zakupami :x  to zakupie RO Cheesy . Co o tym wszystkim myślisz Tramal?
szuma
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2006, 13:34:56 »

Ja mam taką wodę ( http://wk.bip.um.klodzko.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=22 ) jest jakaś strasznie zła bo się wogóle nie znam nie robiłem w akwarium testów a może powinienem coś dodawać do wody.
Pomużcie Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: