Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sprzątanie dna akwarium?  (Przeczytany 6062 razy)
enter
Nowy
*

« : Luty 01, 2004, 20:18:14 »

Siema siema! Słuchajcie mam takie pytanie... Jak sprzątacie dno akwarium? Bo ja używam rurki i spuszczam troche wody (robie to gdy nadchodzi czas na podmiane czesci wody) więc jak to robicie? Są jakieś przyządy do tego? Słyszalem ze są elektryczne jakies bajery podłączane do brzęczyka...(jak macie to ile kosztuje i czywarto?) Pytam bo wężyk nie wyciąga wszystkiego pozatym jak sprzatałem to wciagnelo mi małą roślinke i sie zrtobił taaaaaaki zamęt w akwarium... (syf z dna podnióśł sie i zanieczyśćił wode...) Za sugestie będe wdzięczny...
siakal
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2004, 20:58:40 »

Witam;) Ja używam zwykłego wężyka z odmulaczem takiego jaki dostaniesz w kazdym sklepie;) Mam też odkużacz na brzęczyk ale to nie to samo, cos tam wciąga, ale nie bardzo;( Staram sie odmulac ostroznie, nie robiąc wielkiego zametu, również wtedy gdy podmieniam wode ( co tydzień ok 1/4) osobiście nie jestem zadowolony z odkurzacza na brzeeczyk, kosztował 12.00 pln

Aqwa to niezłe klimaty, nigdy nie wiadomo co sie wychoduje...Wink
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2004, 21:05:20 »

Ja zrobilem taki odmulacz sam. Zrobiony jest on z weza o srednicy ok. 10mm i czesci butelki plastikowej po wodzie. W nakretce zrobilem otwor coby w nim wezyk sie zmiescil i skleilem go poxipolem. Od butelki odcialem dno. Nakretke wraz z wezem dokrecilem do reszty butelki. Tak przygotowany odmulacz wtykam w dno lekko go wzruszajac, a drugi koniec weza do wiaderka, do ktorego caly syf z dna splywa. Ot i odmulacz za pare groszy i sprawdza sie jak nalezy.

pozdrawiam
asmi
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2004, 21:07:47 »

Ja używam odmulacza Tetry Tetratec GC 50, najlepsze urządzenie z którym się spotkałem  Cheesy .

385 l - dyskowce
enter
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2004, 21:22:10 »

Dzięki! Fajna porada z tą butelką , czyli co trzeba wtykać w dno te butelke i poruszać? wtedy sie zrobi pewnie mgła:-) i wyciagamy do wiadra... ?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2004, 21:45:17 »

Mgla robi sie tylko wewnatrz butelki jesli robi sie to jak nalezy. A jak odmula sie regularnie (ja robie to co tydzien) to nawet jak mocniej sie poruszy to nic nie fruwa.

pozdrawiam
asmi
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2004, 22:05:03 »

Można zrobić tak jak mówi A-smi albo kupić, ja mam Sery taki trójkątny za chyba 26zł. Jeśli będziesz ich yżuwać to o brud w akwa nie masz co sie amrtwić, bardzos ie zdziwiłem bo przy odmulaniu woda w całym akwarium nic a nic sie nie zabrudziła, jedynie odmulacz zasysał caaaaaluśkie szambo Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2004, 23:18:52 »

ja mam tetry z zaworem regulującym przepływ wody. super urządzenie. można powolutku spuszczać wodę i jednocześnie wysysać cały gnój z dna.

gg:1384140
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: