Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Kiryski  (Przeczytany 55357 razy)
pascal
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Grudzień 26, 2005, 11:44:45 »

a co do rozróżnienia płuci to nie że jedno jest grubsze a drugie chude nieraz samiec kiryska może się najeść to co  powiecie że jest samicą , nieraz może zachorować na coś i być caly czas grubym też powiecie ze to samica ?
- kiryski się odrużnia po płetwie grzbietowej, samiec ma tą płetwe większą i dłuższą ! a samica mniejszą i krótszą !

pzdr.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Grudzień 26, 2005, 17:56:14 »

pascal, powiem jedno - nie masz w ogóle racji Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
pascal
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Grudzień 28, 2005, 09:34:01 »

czemu nie mam racji ? przeciez sie rozroznia po pletwie grzbietowej popatrz na swoje kiryski i zobacz ktore maja dluga pletwe grzbietowa i mi powiedz czy to nie jest samiec ja u siebie patrzalem tylko tak na kiryskach pstrych na inny nie patrzalem pozdrawiam Cheesy
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Grudzień 28, 2005, 10:33:13 »

u kirysków pstrych płeć można stwierdzić po budowie ciała, ale i zarówno po płetwach grzbietowych, ale nie zawsze. Widywałem dorosłe samice z długą płetwą grzbietową, to daje nam 80% prawdy.

Poza tym spiżowe, i wiele innych gatunków NIE MAJĄ w ogóle wysokiej płetwy grzbietowej, wszystkie są jednakowe - rozpoznaje się po prostu poprzez budowę ciała. A poza tym, temat ten też mówi o spiżowych Smiley

Poza tym, bardzo trudno przekarmić kiryski, one same regulują sobie pokarm. Jak za dużo nasypię, to zostawiają sobie na później, nie tak jak u żyworódek czy co Smiley Przekarmione kiryski tak powiem... hmmm.. brzuch rośnie na 'wysokość' a nie w szersz jak inne ryby Smiley Wodę wcale nie trzeba zmieniać aż tak bardzo, ja karmie je dość dużo, wody nie podmieniam wtedy w ogóle i potem wlewam z kubeczek wody mineralnej niegazowanej i już jest tarło Smiley temperatura wtedy jest ta sama

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #49 : Grudzień 29, 2005, 12:23:22 »

Raffy ma racje. Może jak dopadne się do cyfrówy to porobie im zdięcia i przynajmniej u spiżowych ędziemy mieli rozpoznawanie płci z głowy:)

U mnie tało spiżowców odbyło się 3 dni tem ikre mam  już w inkubatorze z kubeczka plastykowego w zbiorniku ogólnym . Zapewniam jej dobre natlenienie. Narzie nie zauważyłem żadnych oepokojących objawów zadnego pleśnienia itp. może jutro lub za dwa dni powinny byc młode. Dalej zobaczymy co będzie.

Pozdrawiam

112,25
pascal
Nowy
*

« Odpowiedz #50 : Grudzień 30, 2005, 20:32:42 »

z rozróznianiem plci czy z rozmnazaniem bo wiem napewno ze z rozmnazaniem mam na 100% racje a to o rozroznaniu plci to wiem ze smaiec ma dluzsza pletwe grzbietowa
pascal
Nowy
*

« Odpowiedz #51 : Styczeń 01, 2006, 15:27:08 »

z różnych źródeł słyszałem że nie trzeba dolewać wody ale można ją dolać poczym podnieść temp. o 2-3 stopnie SmileyCheesy
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #52 : Styczeń 02, 2006, 12:58:58 »

Ciekawe teorie . Proponuje pascal wpadnij do mnie i pomież moim spiżowcom płetwy grzbietowe  - samce i samice mają je identycznej długości. Jedyna różniaca to kształt  pobrzusza które u samic jest płeniejsze u samców sdecydowanie węższe .O dziwo jest to prosta cecha do rozróżniania i tylko nie wprawne oko lub ktoś ze znikomym doświadczeniem nie potrafi sobie z tym poradzić.

Co do odświeżania wody. Kirys spiżowy jak i pstry reagują na odświeżenie wody gotowością do tarła. Ma to związek z z naturalnym przystosowaniem tych ryb  by mnożyć sie w porze deszczowej. W tym też czasie (najczęściej od listopada do marca) obserwuje się spadek temperatury. o kilka stopni. Jak to zaobserwowałem u siebie po podmianach kirysy próbowały podjąć tarło jednak grzałka za szybko przywracała pierwotną temperaturę i ryby po godzinie gonitwy, tarła zaniechiwały. Dopiero kidey waz z podmianą wyłączyłem grzałkę na 3 dni - ryby przystąpiły do tarła.

Podnoszenie temperatury wraz z podminą stosuje się u kirysów karłowatych oraz lamparcich ( C. juli) nie mniej w ich przypadku romnażanie przebiega inaczej - jaja skłądane są na miękkolisnych roślinach np. mech jawajski. Do tarła jestpotrzeba miękka woda o TWW równej "0".

wracając do płci owszem u pstrych czasem można patrzeć na płetwe grzbietową niestety jest to bardzo słaba cecha - ja jej nie polecam - niejednokrotnie widywałem w całym stadku (równy wiek ryb) samice które miały dłuższe płetwy grzbietowe od samców. Jest to  prawdopodobnie wynik doborowego kzyżowania ryb o długich płetawach - taki sam jak spotyka się i wielu welonioastych odmian dziesiątek gatunków.

Co do mojego tarłą spiżowców , niestety glonojady zniszczyły mi inkubator i uwolniły prwie cały narybek, który wykluł się podczas mojej sylwestrowej nieobecności . Pozostały mi 4 sztuki. zawsze to coś...  
Pozdr.

112,25
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #53 : Grudzień 26, 2007, 19:59:25 »

stary wątek ale poco nowy zaczynać
Więc kiryskom spiżowym trzeba obniżyć czy podnieść temperaturę?
Jak odróżnić ich pleć?
Są rożne wypowiedzi a chcę mieć pewność po czym w zoologu poznać żeby sprzedawca w konia nie zrobił?
bobeler
Nowy
*

« Odpowiedz #54 : Grudzień 29, 2007, 14:58:15 »

Według mnie to sprzedawcy najczesciej sie na rybach nie znają. Aha i mam dwa pytania: 1. Czy do tarła wystarczy jeden samiec i jedna samica? 2. Czy można rozmnożyć je bez grzałki ?

mow gupik nie glupek Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Grudzień 29, 2007, 17:46:44 »

1. Tak
2. Tak no ale trzeba pamiętać coby temp za bardzo nie spadła

MaReX28
Nowy
*

« Odpowiedz #56 : Styczeń 01, 2008, 15:35:29 »

czy zbrojnik niebieski może nie doprowadzić do tarła kirysków Huh Pytam bo mam kiryski od długiego czasu i nigdy nie odbyły tarła a zbrojnik je strasznie goni.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #57 : Luty 09, 2008, 16:11:15 »

Mam słoik 5 litrowy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c45ad739c0bb34c.html

Mam w nim filtr(zrobiony brzęczyka) temperatura pokoju 25sztopni .Gdybym je wyniósł do chłodniejszego pomieszczenia to doprowadził bym do tarła kirysków Huh Huh ???Czy ten słoik jest odpowiedni Huh Huh Huh Huh

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #58 : Luty 09, 2008, 16:35:15 »

super słoik , bardzo dobry  Grin ... na kiszenie ogurków Wściekły

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #59 : Luty 09, 2008, 16:41:13 »

ale moge doprowadzić w nim do tarła  Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  

Skocz do: