Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « wąż wodny - trzciniak - pytanie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: wąż wodny - trzciniak - pytanie  (Przeczytany 18654 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #15 : Styczeń 28, 2009, 17:48:26 »

Sala albo masz takie małe trzcinniki bo gupiki wyglądają przy nich jak monstra, albo coś z tymi rybami nie tak, bo one aktywnie polują nawet poza wodą.W środowisku naturalnym wyłażą na mulisty brzeg,gdzie polują na wszystko co uda im się złapać i połknąć, ich przysmakiem są kijanki i małe żabki.Akwarium musi być szczelnie przykryte a jeżeli nie można tego zrobić to poziom wody powinien być 10 cm poniżej rantu akwarium.Popatrzcie sobie co robią z małymi rybkami i to jest prawidłowe zachowanie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #16 : Styczeń 28, 2009, 20:59:24 »

Może dodam coś od siebie: polazłam raz do zoologa i tam zobaczyłam po raz pierwszy te rybcie i pytam sprzedawcy:
- co to za ryby?
-Trzciniaki.
- a duże rosną? (w akwa były malutkie)
- nieee, nieeduuże
- a spokojne się zachowują?
- taaak, to bardzo spokojne rybki
Ponieważ całe życie oglądałam mnóstwo filmów przyrodniczych (nie tylko o rybach) więc nie podobało mi się to co powiedział, bo wygląd zwierzaka świadczy o jego trybie życia czy tam odwrotnie. Wróciłam do domu otwieram mądrą książkę a tam pisze że mały rybek dorasta do 40cm i cytuję " łagodny w stosunku do ryb, których nie zdoła połknąć" Cheesy To tyle jeśli chodzi o wiedzę sprzedawców w zoologach.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Styczeń 28, 2009, 23:45:07 »

Esmi tu się z tobą zgodzę wiedza sprzedawców w sklepach jest porażająca,ja odwiedziłem już tyle sklepów ze nie zliczę i w żadnym nie spotkałem nikogo z kim mógłbym porozmawiać.Dlatego tym którzy w rybach się nie orientują radze najpierw,nie kupować w ciemno tylko poszukać wiadomości o danej rybie, w końcu wystarczy wpisać w wyszukiwarkę nazwę albo zapytać na forum.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 30, 2009, 02:44:13 »

Sala tak po za tematem... :p masz tam dracene, wywal ją bo ci zgnije i bedzie wodę psuć.. ( jakbyś nie wiedział która to, to masz tu ściąge Grin http://images.google.pl/images?ndsp=20&um=1&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&q=dracena&start=0&sa=N )
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 30, 2009, 11:52:54 »

jaki jest minimalny litraż akwarium dla trzciniaka?
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #20 : Styczeń 30, 2009, 18:36:02 »

jaki jest minimalny litraż akwarium dla trzciniaka?
Nie jestem ekspertem ale jak rybcia osiąga 40 cm a może i więcej, to myślę że akwa powinno mieć co najmniej 150 cm długości czyli dobrze ponad 300l.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Styczeń 30, 2009, 20:43:55 »

Minimum 100 cm długości i 200 l ,wysokość nie ma większego znaczenia.

Sala
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Luty 02, 2009, 17:27:11 »

Drago - moje trzciniaki maja po ok. 27-30cm długości.To Gupiczka monstrum  Grin urodziła się zresztą dzień po moich zaręczynach  Grin
Pethro- dzięki za info  Smiley

Pyszczakos
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Luty 03, 2009, 13:51:38 »

a ja jeszcze o sprzedawcach bo to najgorsze pijawy akwarystyczne XD  . W moim otoczeniu jest może z 5 sklepów zoologicznych i same matołki tam sprzedają  znam tylko jeden dobry sklep (  Hurtownia ) człowiek ktury to prowadzi ma  na zapleczu około 35 akwa po 150 l wody i ogromne ryby nie na sprzedaż to jego chodowla jeszcze w życiu nie widziałem człowieka tak znającego sie na żeczy xD  aa i apropo trzciniaków  ma w jednym akwa 2 osobniki po  około 75 cm  i na moich oczach je karmił kawałkami wątrubki więc jestem w stanie sobie wyobrazić co zrobią z neonkiem  Amciu amciu XD  ( to akwa ma około 350 l )
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 13:55:34 wysłane przez Pyszczakos » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: