Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Zielone nitki czyli glon !!!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zielone nitki czyli glon !!!  (Przeczytany 8352 razy)
Radek-26
Nowy
*

« : Listopad 11, 2005, 14:34:47 »

Witam.
Od dwoch miesiecy mam akwarium napoczatku byly pierwotniaki ale oto sie nie martwilem, nastempnie przyszedl czas na brazowy glon ale kupilem otoski i sprawa zalatwiona. No i woda byla krysztal tak jak to sie mowi  :wink: dokupilem ostatnio nowa swietlowke 15W firmy DENNERLE Trocal-de Luxe Special-Plant no bo (15W Juwel DayLight)na 50L to oczywiscie za malo i roslinki rosna dobrze, uzywam tez bimbrowni i nawozu SERA Florena, i znowu kolejny problem czyli te zielono oliwkowe nitki z ktorymi nie wiem jak sobie poradzic. Glon ten pojawia na krawedziach lisci i pojawial sie juz przed zakupieniem nowej swietlowki.
Akwarium mam troche przerybione ale powoli to redukuje.
Wode podmieniam co tydzien 10 L.
Na jednej z roslin (Echinodorus cordifolius) pojawily sie ciemnoczrwone plamki.

GH 30  :cry:
KH 11,5
pH 7.2
NO3 25 (mg/l)
wiecej parametrow nie znam

Dziekuje i Pozdrawiam !

50L Danio x5,Brzanki sumatrzanskie x4, Brzanka mszysta x4, Mieczyki x4, Otoski x3,  Szynszyle, Zona.
Radek-26
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 12, 2005, 13:26:27 »

Czy powodem wystepowania tych glonow jest zbyt twarda woda i alkaliczna i przy malej zawartosci CO2 :cry:  ( nie bardzo rozumiem to pojecie alkaliczna, czy chodzi o to ze jest za duzo KH w wodzie dobrze to rozumiem  :?:

Prosze o odpowiedz.
Dzieki.

50L Danio x5,Brzanki sumatrzanskie x4, Brzanka mszysta x4, Mieczyki x4, Otoski x3,  Szynszyle, Zona.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2005, 13:57:33 »

wsadziłem do siebie daylighty i tez rosna mocniej te glony na brzegach.obrywaj stare liscie i nie karm mocno rybek przez jakis czas moze ustapia te gloncie.co do wody to radze ci jakis filtr ro kupic - w um-um sa po 200złz groszami (250?) bo strasznie twarda woda moze szkodzić twoim rybkom -nie wiem jeszcze co tam masz? oprócz otosków.
Radek-26
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2005, 14:24:21 »

Co bedzie lepiej gdy dam zamiast Daylight razem z Specjal-Plant.

Special-Plant i Specjal-Plant

Special-Plant i Kongo-White

S-P i Amazon-Day

S-P i Color-Plus

S-P i African-Lake

Czy tez moze innej firmy Swietlowke  :?:

kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2005, 18:13:38 »

nie są to świetlówki najtańsze ale maja folie uv-stop zatrzymującą widmo 'karmiące' glony wiec może by pomogły- myślę o kongo i amazon day. ja mam w świetlówkach T8- 2xtrocal special plant,2xosram 830, i w T5 2xdaylight 80W 10000 K aqualight i chyba jest ok bo roślinki bąbelkową. praktycznie najważniejsze jest żeby ryby w akwarium miały dobre czyli nie za mocne oświetlenie a roślinki będą rosły przy każdym widmie. dużo jest tanich świetlówek o widmie prawie identycznym z tymi droższymi. może napisz do http://www.aqva-light.pl właściciel wysłał towar do mnie busem(oszednosc czasu i kosztów) i jeśli chcesz to doradzi a i ceny ma ciekawe.
Radek-26
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2005, 23:29:53 »

Czesc.

Czytalem ze z tymi glonami poradza sobie Grubowarg i kosiarka.

Pytanie, ktory lepiej ?

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2005, 23:41:05 »

Obie rybki raczej odpadają w 50 litrach...
Radek-26
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2005, 23:56:05 »

OK wiem pewnie czulyby sie jak sardynki w puszce.

ale jestem ciekaw ktora lepiej ?

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2005, 00:03:31 »

Ja poleciłbym kosiarki w tym wypadku. Naprawdę skuteczne. Mech jawajski też przy okazji pożrą Wink
Radek-26
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2005, 13:29:02 »

Ciekawy artykul http://www.akwafoto.pl/artykuly/kosiarka.php :wink:

kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2005, 19:15:37 »

dokup jeszcze kilka otosków tak do dziesięciu powinno wystarczyć.są czasem w sklepach takie małe ancistrusy ,z odłowu nawet - moje potrafią przewracać kamyki żeby je odziobać. :wink:
Radek-26
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 14, 2005, 19:37:15 »

Cytat: kafarski
w sklepach takie małe ancistrusy ,z odłowu nawet :wink:

Ktore to sa  :?:  :wink:

http://www.akwafoto.pl/baza.php

Radek-26
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 16, 2005, 00:50:42 »

Witam.

A wiec co do mojej roslinki (Echinodorus cordifolius) ktora barwi sie na czerwono, gdzies na forum czytalem ze to moze byc niedobor fosforu.
Pytanie- Wiec skad ten glon, czym on sie karmi jak niema fosforu.

Cytat z http://www.holenderskie.pl/art.php?go=32

Jeśli akwarium ma niedobór fosforu, wyższe rośliny wyprzedzą glony wszystkich rodzajów w pobieraniu fosforu, i glony znikną. Jeśli nie, i azot w formie amonowej i azotanowej jest w niedoborze, cyjanobakterie będą się rozwijały, albo będą dominowały zielone lub czerwone glony. Glony czerwone ( pędzelkowate - przypis tłumacza ) mają przewagę nad glonami zielonymi jeśli jeśli większość dostępnego węgla jest w formie HCO3-

a oto moje rosliny:

Hygrophila Difformis x1
Echinodorus Bleheri x4
Alternanthera Sessilis x1
Saururus cernuus x1
Ophiopogon KYOTO x2
Micranthemum micranthemoides x1
Eleocharis acicularis x1
Hemianthus calltrichoides x1
Hydrocotyle leucocephala x2

Echinodorus cordifolius x1 te liscie ktore robia sie na czerwono staja sie coraz wieksze rosna w szydkim tepie sa wieksze o 3 razy od reszty.

A co do koloru glonu to juz sam nie jestem pewien,
jak patrze do akwa to sa one koloru czarnego a jak wyjme lisc z wody i patrze na niego na bialym tle jest ciemno zielony.

http://akwarium.e2u.cc/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0

Pozdro !

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Listopad 16, 2005, 13:10:05 »

najlepsze zdjęcie świerków  na korzeniu:lol: kup cos co ci te glony zje ,może głodną kosiarkę? jaka masz filtrację?
echinodorusów jest dużo może to inny , np. ocelot i dostał teraz światła więcej i puścił czerwone liście? kiedy maja mało światła ich liście są zielone.
Radek-26
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 17, 2005, 00:11:35 »

Filterek mam firmy Duetto DJ100

L/h min 140 max 350

mam ladnie rozrosniety mech jawajski wiec kosiarki chyda nie kupie
chyba ze glon bedzie rusl na tyle zeby jej go nie zabraklo.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: