Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Gupik- narosl na ciele i posklejane pletwy-prosze o pomoc!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupik- narosl na ciele i posklejane pletwy-prosze o pomoc!!  (Przeczytany 3955 razy)
Madzia
Nowy
*

« : Listopad 01, 2005, 10:15:49 »

wITAM! pROSZE O POMOC. Mam akwarium jednogatunkowe. ok 20 litrow. 4 Gupiki dorosle (2 samce i 2 samiczki) + 4 mlodziki. Filtr, grzalka rzecz jasna, oswietlenie 11w.

Mam problem. Dzis rano zauwazylam u jednej z samiczek przy odbycie i przed ogonem taka jakby narosl, ktora wyglada jak klebuszek waty- jest snieznobiala, wielkosci ok 1-1,5mm, takie malutkei biale planki sa tez na tych bocznych pletwach (obok skrzel), a pletwa ogonowa wydaje sie taka jakby troche posklejana.

Poza tym rybka plywa normalnie... Nie jest apatyczna, pokarm tez chetnie zjada. Co jej jest? Co mam zrobic?! Prosze o pomoc!!!
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2005, 11:00:07 »

to prawdopodobnie plesniawka. A te biale kropki na pletwach? czyzby dodatkowo ospa ? Hm.. musisz zaopatrzyc sie w srodek odkazajacy wode, z blekitem metylenowym. Jest tego cale mnostwo na rynku. MFC ( czy FMC? Tongue ) to srodek ktory moglby ci pomoc. Pozatym postaraj sie podniesc temperature w akwa, bo byc moze jest ona za niska ? W kazdym razie przy leczeniu dobrze jest podniesc temp ( do 28-30 stopni ), wszelkie grzyby i pasozyty maja male szanse na przezycie przy stosowaniu odpowiedniego lekarstwa i dodatkowo podniesionej temperaturze. Ale musisz dzialac szybkO!! bo twoja rybka wydaje sie byc juz silnie zainfekowana... !!powodzenia

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2005, 11:24:42 »

to pleśniawka. wątpie żeby sie udało uratować. Kilku minutowa kompiel w solance. i wlej do akwarium MFC.zwiększ temp. do ok 29 stopni. możesz też rozpuścić łyżkę soli niejodowanej albo morskiej i wlać do akwarium.

Nie wiem po co tu tak rozpaczać. Gupik jeden a nie 30. Co to za strata nawed jak zdechnie. To nie żadna pawiooka, albo inna droga ryba.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2005, 19:17:54 »

rybka to tylko rybka  :wink: mam nadzieje ze nie dales jej imienia? a serio to dolewaj przy podmianach solanki lyzeczka na ( litrow to zapobiega chorobom u zyworodek i czuja sie lepiej.
Madzia
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 01, 2005, 20:20:47 »

Dziekuje bardzo za rady. Jutro udam sie po to mfc czy fmc.. A co do tego :" Co to za strata nawed jak zdechnie." - noto dla mnie to jednak strata.. Nie chodzi tu o pieniadze.. w koncu rybcie to tez zwierzaczki i lepiej jest je wyleczyc niz usmiercic.. przynajmniej ja tak mysle.. Jakos zzywam sie ze stworzeniami, ktorymi sie opiekuje...
Madzia
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 01, 2005, 20:22:59 »

Aha- i jak mam zrobic ta "solanke"? jakie ma byc stezenie roztworu? Akwarium mam od niedawna... a rybkom nie nadalam imion, ale i tak mi szkoda jesli sie mecza...
boa
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 01, 2005, 20:33:32 »

ja mam fmc i troche pomaga nigdy nie miałem pleśniawki u rybek ale ospe pare razy.Jeśli ryba ma sklejone płetwy to właśnbie ospa. mam jeszcze prearat od tej choroby czyli ichtio......cos tam   jak będziesz kupowała nowe rybki to wal na hama fmc to w tedy raczej ci rzadna ryba nie zdechnie

60l-8 neon inessa,2 mieczyki,pare gubików,,4danio pręgowane,2 razbory klinowe,2 glonojadki, 2 kiryski 5 molinezja
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2005, 11:51:11 »

Nadmanganian potasu na to najlepszy da się go kupic w aptece

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #8 : Listopad 03, 2005, 13:08:07 »

Boa!!!!! posklejane płetwy to ospa??? :?  :lol:  :lol:  :lol:  hhaha

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2005, 13:13:01 »

Cytat: Kazik
Nadmanganian potasu na to najlepszy da się go kupic w aptece

Dokładnie, ale najczęściej, jeśli ktoś tego nie stosował wcześniej, kuracja kończy się również śmiercią ryby.

Cytat: boa
jak będziesz kupowała nowe rybki to wal na hama fmc

A wiesz, że to silna trucizna ? Rozwiązaniem jest kwarantanna, a nie lanie chemii...
Madzia
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2005, 21:15:01 »

No i mi padla ta rybka...Sad Mam nadzieje, ze z reszta wszytsko bedzie dobrze.... jak na razie bacznie je obserwuje......
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: