Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « jestem tu nowy i prosze o pomoc
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: jestem tu nowy i prosze o pomoc  (Przeczytany 5053 razy)
jackdave
Stały użytkownik

« : Wrzesień 22, 2005, 19:05:47 »

siemka kupiłem sobie akwarium zalałem wodą i jakoś tak po paru godzinach pojawiły sie takie bombelki na szybach . Co to jest ?? bąbelki powietrza ?? kiedy one znikną ?? czy to jest normalne w nowo założonym akwarium ??

Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2005, 19:14:21 »

to jest normalne. i pewnie nie tylko te bombelki an szybach tylko wszędzie. Znikną niedługo. Filtr je rozproszy.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2005, 19:26:51 »

Długa droga przed tobą, na początek przeczytaj o cyklu azotowym :
http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/krib/begin-cycling.html
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/zbiornik_dojrzewanie.html
Przejrzyj również działy Woda i Technika tego forum, jest tu mnóstwo informacji, które napewno przydadzą ci się.

385 l - dyskowce
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2005, 21:49:17 »

dzieki za info. Jeśli chodzi o cykl azotowy to już jestem oczytany ale przeczytam jeszcze raz Sebastian Smiley przygotowywałem sie do posiadania akwarium już od wakacji więc troche sie naczytałem , codziennie też czytam wasze posty ale przyznam że te bąbelki mnie zdziwiły. No i tak jak dla mnie to własnie odpowiedzi Komandosa na rózne pytania były najbardziej profesjonalne Smiley tak dalej Komandos pewnie jeszcze nie raz mi w czymś doradzisz i pomożesz Cheesy

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 23, 2005, 14:19:07 »

Te bombeli to chyba chlor z wody ja tak tez mam no kazdy ma po jakims czsie znikna  Cheesy
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 23, 2005, 15:05:25 »

Jackdave dzięki  Cheesy   Widze że nie jestes taki jak inni początkujący. Jaki początkujący by sie tam przejmował jakimś cyklem azotowym czy czymś innym. Najlepiej kupić kule i włożyć z 10 welonków.  Cheesy  Cheesy

Oczywiście to co podkreslone jest nieprawdą. To tylko myślenie niektórych początkujących "sadystów".

Także Jackdave jak bys czegos potrzebował szybciej niż ci sie wydaje to wal do mnie:
GG (2353352)
E-mail (komandos00@op.pl)

jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 23, 2005, 21:11:33 »

ile dni będą znikały te bąbelki ??

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 23, 2005, 21:25:51 »

Nie przejmuj się nimi. Na drugi dzień powinny zniknąć. Jesli tego tak bardzo chcesz to przecież sam możesz je strącić np. sitkiem do łowienia ryb Smiley

kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 24, 2005, 13:01:52 »

Cytat: Kotek92
Te bombeli to chyba chlor z wody ja tak tez mam no kazdy ma po jakims czsie znikna  Cheesy

Cytat: jackdave
ile dni będą znikały te bąbelki ??  

woda w kranie jest pod dużym ciśnieniem ,w tej wodzie są  sprężone cząsteczki powietrza  które sie rozprężając osiadają w akwarium. przy podmianach nie można lać wody z kranu bo wtedy właśnie te bąble wyskakują. woda musi być odstana bo inaczej te bąble powstają na skrzelach ryb i w ich ciele. to groźniejsze nawet niż chlor. objawy choroby są podobne do choroby nurków którzy zbyt szybko sie wynurzają z wody, z tym ze u nich zagrożeniem jest azot.
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2005, 22:54:35 »

mam jeszcze jedno pytanie z obserwacji co sie dzis zmieniło. Nad wylotem filtra jest takie jakby połkole do którego od góry odchodzi jakaś rurka a od tego polkola odchodzi własnie wylot. Tam sie kręciła pewnie woda bo było to widać a teraz już nie widać jak tam obiega woda bo sie zrobiło tam czarne i juz nie widać tego czegoś co sie kreciło od nowości filtra. TROCHE Sie ZAKRĘCIŁEM hehe. Ale co to znaczy ?? może tam jakby w tej kabinie turbinowej sie już zaległy bakterie ?? albo już jest brudna woda po dwóch dniach :|

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2005, 23:38:19 »

Jackdave sory że ci to powiem ale ci powiem.
Ale ty masz chłopie problemy no normalnie przed chwilo sie pytales o bombelki a teraz o cos co cie zrozumiec nie można. Jesli filtr chodzi to co tu panikować :lol: Nie szukaj dziury w całym

jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2005, 11:47:24 »

Komandos napisałem Ci na gg ale nie odpisałeś : czyli Twoim zdaniem jestem nietypowym początkującym ??
przecież musiałem sie dowiedzieć o tym cyklu azotowym przed założeniem akwa żebym potem nie kupił odrazu całej obsady aby mi poginęła

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2005, 13:23:04 »

nic do mnie na GG nie doszlo. żeby doszlo to bym odpisał.

jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2005, 17:24:05 »

jak to sie stało że znalazłem kardynałka w filtrze ?? Danio mogły go zabić ?? czy może żabka ?? a może sam tam wpadł ?? kolejne pytanie to czy Bojownik może być w akwarium razem z żabką ?? nie zje jej ?? bo wiem że kraba by sobie zjadł

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2005, 17:26:19 »

Chyba krab bojownika Wink
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: