jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« : Wrzesień 22, 2005, 19:05:47 » |
|
siemka kupiłem sobie akwarium zalałem wodą i jakoś tak po paru godzinach pojawiły sie takie bombelki na szybach . Co to jest ?? bąbelki powietrza ?? kiedy one znikną ?? czy to jest normalne w nowo założonym akwarium ??
|
|
|
|
|
|
Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2005, 19:14:21 » |
|
to jest normalne. i pewnie nie tylko te bombelki an szybach tylko wszędzie. Znikną niedługo. Filtr je rozproszy.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2005, 21:49:17 » |
|
dzieki za info. Jeśli chodzi o cykl azotowy to już jestem oczytany ale przeczytam jeszcze raz Sebastian  przygotowywałem sie do posiadania akwarium już od wakacji więc troche sie naczytałem , codziennie też czytam wasze posty ale przyznam że te bąbelki mnie zdziwiły. No i tak jak dla mnie to własnie odpowiedzi Komandosa na rózne pytania były najbardziej profesjonalne  tak dalej Komandos pewnie jeszcze nie raz mi w czymś doradzisz i pomożesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 23, 2005, 14:19:07 » |
|
Te bombeli to chyba chlor z wody ja tak tez mam no kazdy ma po jakims czsie znikna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 23, 2005, 15:05:25 » |
|
Jackdave dzięki  Widze że nie jestes taki jak inni początkujący. Jaki początkujący by sie tam przejmował jakimś cyklem azotowym czy czymś innym. Najlepiej kupić kule i włożyć z 10 welonków. Oczywiście to co podkreslone jest nieprawdą. To tylko myślenie niektórych początkujących "sadystów". Także Jackdave jak bys czegos potrzebował szybciej niż ci sie wydaje to wal do mnie: GG (2353352) E-mail ( komandos00@op.pl)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 23, 2005, 21:11:33 » |
|
ile dni będą znikały te bąbelki ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 23, 2005, 21:25:51 » |
|
Nie przejmuj się nimi. Na drugi dzień powinny zniknąć. Jesli tego tak bardzo chcesz to przecież sam możesz je strącić np. sitkiem do łowienia ryb 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 24, 2005, 13:01:52 » |
|
Te bombeli to chyba chlor z wody ja tak tez mam no kazdy ma po jakims czsie znikna  ile dni będą znikały te bąbelki ?? woda w kranie jest pod dużym ciśnieniem ,w tej wodzie są sprężone cząsteczki powietrza które sie rozprężając osiadają w akwarium. przy podmianach nie można lać wody z kranu bo wtedy właśnie te bąble wyskakują. woda musi być odstana bo inaczej te bąble powstają na skrzelach ryb i w ich ciele. to groźniejsze nawet niż chlor. objawy choroby są podobne do choroby nurków którzy zbyt szybko sie wynurzają z wody, z tym ze u nich zagrożeniem jest azot.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2005, 22:54:35 » |
|
mam jeszcze jedno pytanie z obserwacji co sie dzis zmieniło. Nad wylotem filtra jest takie jakby połkole do którego od góry odchodzi jakaś rurka a od tego polkola odchodzi własnie wylot. Tam sie kręciła pewnie woda bo było to widać a teraz już nie widać jak tam obiega woda bo sie zrobiło tam czarne i juz nie widać tego czegoś co sie kreciło od nowości filtra. TROCHE Sie ZAKRĘCIŁEM hehe. Ale co to znaczy ?? może tam jakby w tej kabinie turbinowej sie już zaległy bakterie ?? albo już jest brudna woda po dwóch dniach :|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2005, 23:38:19 » |
|
Jackdave sory że ci to powiem ale ci powiem. Ale ty masz chłopie problemy no normalnie przed chwilo sie pytales o bombelki a teraz o cos co cie zrozumiec nie można. Jesli filtr chodzi to co tu panikować :lol: Nie szukaj dziury w całym
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2005, 11:47:24 » |
|
Komandos napisałem Ci na gg ale nie odpisałeś : czyli Twoim zdaniem jestem nietypowym początkującym ?? przecież musiałem sie dowiedzieć o tym cyklu azotowym przed założeniem akwa żebym potem nie kupił odrazu całej obsady aby mi poginęła
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2005, 13:23:04 » |
|
nic do mnie na GG nie doszlo. żeby doszlo to bym odpisał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2005, 17:24:05 » |
|
jak to sie stało że znalazłem kardynałka w filtrze ?? Danio mogły go zabić ?? czy może żabka ?? a może sam tam wpadł ?? kolejne pytanie to czy Bojownik może być w akwarium razem z żabką ?? nie zje jej ?? bo wiem że kraba by sobie zjadł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2005, 17:26:19 » |
|
Chyba krab bojownika 
|
|