TomajX
Stały użytkownik

Poznań
|
 |
« Odpowiedz #285 : Lipiec 17, 2007, 21:35:11 » |
|
Przed chwilą moja molinezja urodziła ok 30 młodych i teraz mam takie pytania: ponieważ kotnik robiłem na szybko to w akwarium z młodymi jest tylko woda i czy konieczny jest żwirek lub jakieś podłoże czy może tak zostać i czy potrzebny jest filtr bo boje sie że mi je powciąga a następne pytanie to czym karmić narybek molly nigdy jeszcze nie miałem młodych molinezji więc jestem zupełnie zielony prosze pomóżcie bo chciałbym aby jak najwięcej młodych sie uchowało
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #286 : Lipiec 18, 2007, 06:36:04 » |
|
Cóż... Jeśli chodzi o filtr - on MUSI być, tyle że możesz go odpowiednio zabezpieczyć - ja np. jak miałam małe platki (tak samo ryba żyworodna) i miałam stary filtr, zewnętrzny (pamiętał jeszcze stan wojenny), to po prostu ucięłam kawałek czegoś a'la firanka, tyle że o drobnych oczkach, i przewiązałam tym tą część filtra która mogłaby wciągnąc maluchy. Jeśli chodzi o karmienie - było to napisane wcześniej, (ja swoje młode molly karmiłam tym samym co dorosłe, tyle że bardzo rozdrabniałam). Co do żwirku - nie mam pewności czy jest konieczny (ja zawsze miałam).
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452
|
 |
« Odpowiedz #287 : Lipiec 18, 2007, 20:22:22 » |
|
witam mam 2 molinezje samca i samice . samica jest straszne gruba i z odbyty wystaje 1 mm bialego czegos . samiec ciagle krazy woku samicy i oddgania inne ryby oraz ociera sie o nia. czyli rozumiem ze beda male?? . jak ktos zainteresowany wysle fotki tej molinezji pisac na gygy 8085452 lub e mail ziutkow@op.pl za pomoc z góry dzieki. pozdro
|
|
|
|
|
|
25 Litrów -3 molinezje -MAŁY glonojad -3 krewetki
|
|
|
|
|
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452
|
 |
« Odpowiedz #289 : Lipiec 23, 2007, 18:21:54 » |
|
rozumiem dzięki
|
|
|
|
|
|
25 Litrów -3 molinezje -MAŁY glonojad -3 krewetki
|
|
|
Woozek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #290 : Sierpień 04, 2007, 16:35:50 » |
|
a u mojej molinezji nie pojawiła sie taka kropka chociaż wiele razy już rodziła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #291 : Sierpień 08, 2007, 15:59:14 » |
|
Po jakim czasie przenosicie maluszki do akwa ogolnego?Moje molinezje maja juz 2 miesiace,ale bardzo wolno rosna w kotniku.Maja okolo1,5 cm i gdy wypuscilam jedna malutka rybke zaatakowal ja skalar.Nie mialam pojecia,ze skalary potrafia tak szeroko otwierac pyszczek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kar
Nowy

Ryby - to moja miłość .. :D
|
 |
« Odpowiedz #292 : Sierpień 09, 2007, 08:01:08 » |
|
Wczoraj dopiero zauważyłam że jest mały czarny narybek (molinezja) nawet nie wiedziałam że jest w ciąży ;] Ja narybku wogle nie przenoszę do kotnika  wiem że przeżyje 
|
|
|
|
|
|
60l. : 2 Molinezje ostrouste czarne 3 Mieczyki Hellera 2 krewetki filtrujące 2 Prętniki karłowate.
|
|
|
Lamator
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #293 : Sierpień 11, 2007, 10:25:06 » |
|
Też kiedyś hodowałem black molly mnożyły mi się w strasznym tempie i w ogromnych ilościach, po kilku miesiącach z 5 zrobiło się 50. Tylko przy pierwszych 2 miotach przenosiłem do kotnika, później trzymałem je z innymi i nic się nie działo. Moje samiczki przed porodem też mały obwódki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woozek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #294 : Sierpień 11, 2007, 11:22:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #295 : Sierpień 11, 2007, 12:18:09 » |
|
Ja tez nigdy nie przenosze calego miotu do kotnika,zazwyczaj wylapuje 5 sztuk.Tym razem zalezy mi na maluszkach,bo zdechly mi dwie dorosle molly(nie wiem dlaczego) i zastanawiam sie kiedy wpuscic je do calego akwarium.A tak na marginesie skrzyzowala mi sie bllack molly ze zlota molinezja ksiezycowata - ich potomstwo jest przesliczne,wygladaja jak osy w akwarium,bo sa w paseczki zolto-czarne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woozek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #296 : Sierpień 11, 2007, 14:09:11 » |
|
ja wpuściłem po 1 mięsiącu i tylko jedna padła ale nie została zjedzona 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #297 : Sierpień 11, 2007, 14:32:18 » |
|
Czy ktos orientuje sie czy samiec molinezji zaglopletwnej moze skrzyzowac sie z samica bllack molly?Czy samice musi miec tez zaglopletwna.Czy rozmnazanie tych ryb wyglada podobnie jak u bllack molly?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #298 : Sierpień 11, 2007, 16:20:56 » |
|
Żaglopłetwe są podobnie jak black molly są żyworodne, ale nie słyszałam jeszcze o ich wzajemnym krzyżowaniu.
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #299 : Sierpień 11, 2007, 22:22:15 » |
|
Jesli ktos slyszal o krzyzowaniu bllack molly z molinezja zaglopletwna to prosze niech napisze.Mam biala nowa molinezje,ale napewno nie jest to typowa molka,nie wyglada tez w 100 % na balonowa.Dobiera sie za to do mojej bllack molly.Nie wiem co o tym myslec,ale jest to jeszcze mlody samiec.Nie wiem czy i jaka dokupic mu samice.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2007, 22:37:53 wysłane przez AgnieszkaMarcin »
|
|
|
|
|
|