Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy! Slimaki zdychaja  (Przeczytany 15473 razy)
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Październik 03, 2005, 14:15:21 »

Tylko ze ja nie mialem ampularii, tylko zatoczki i takiego w paski.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Październik 03, 2005, 14:45:55 »

Ale kafarskiemu raczej chodziło o parametry wody - tutaj wszystkie ślimaki mają podobne wymagania. Poczytaj - nie zaszkodzi Wink
spawacz
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Maj 14, 2006, 12:00:50 »

Mam pytanie kumpel co nie ma neta sie pyta czy można hodowac w akwarium ślimaki z rowuo nazwie błotniarki ??
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Maj 14, 2006, 12:45:32 »

Można, jeżeli mu się podobają. Jednak szybko się mnożą i z czasem mogą mu się znudzić.
spawacz
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Maj 14, 2006, 15:31:53 »

A szkodzą rybkom ??
kafarski
Gość
« Odpowiedz #35 : Maj 14, 2006, 17:58:08 »

błotniarki mogą mieć, i przeważnie mają -cysty i larwy płazińców. są żywicielem pośrednim. te robaki atakują potem ryby i te zdychają albo tylko chorują. oprócz tego jest dużo innych chorób i wirusów które normalnie są nieszkodliwe błotniarkom a mogą zabić ryby. ja bym nie wrzucał ich do akwarium tropikalnego z powodu większej temperatury niż w rowie.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 16, 2006, 07:31:28 »

Kurcze nie wiem czy tutaj pisać. Jak głupek jakis wrzuciłam do ogolnego z krewetkarium jakiś czas temu mniej więcej 1mm rozdętka (?) w każdym razie mało fajnego ślimorka. Wczoraj skubaniec jak go zauwazyłam ma ok 1 cm. W akwa sa 3 bocje wspaniałe i przezył  Roll Eyes A wrzuciłam specjalnie dla nich aby sobie przekąsiły...
Pytanie mam następujące. Cholernie mi sie podobaja ampularie. Biorąc pod uwagę, że bocje olały tamtego slimorka (a wczoraj jedna pływała tuz przy nim) czy jest szansa, że odczepią sie od ampularii Huh
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 16, 2006, 14:41:41 »

To zależy chyba od rozmiaru ampularii i bocji. Moja ampularia jest spora (ok 3-4 cm średnicy) więc myślę iz nie stanowiła by przekąski dla bocji.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 16, 2006, 15:10:51 »

Mam ampularię. Ma ok 4 cm, bocje maja ok 5-6 cm. Próbowały sie do niej dobrać, ale bez rezultatu. W końcu sie odczepiły i ampularka może sobie spokojnie pełzać Wink Natomiast gorzej maja świderki. Być może większości uda się zakopać, ale zobaczymy  Undecided

No i niestety ampularia jest w krewetkarium. Odczepiły sie ale tylko na troche. dzis rano wygladało to następująco. Ampularia na dole na żwirku zamknieta. Co sie uchyliła i próbowała gdzies popełznąć to trzy sępy atakowały zbiorowo z góry. To bidna znowu sie zamknęła. Małpiszony w paski stwierdziły, że poczekaja i jedna połozyła się na niej a dwie z boku. Jak sie im znudziło czekać to odpłynęły. Po jakims czasie ampularka znowu próbowała wyjść i znowu zmasowany atak trzech myśliwców z góry  Roll Eyes Nie było sensu męczyć ślimaka, bo by jej żyć nie dały. Ile świderków przeżyje to nie wiem. Skubane zakopują (tzn bocje) się w żwirku a raczej wpychają ile się da (największa całą głowe wepchnęła w żwir aż za skrzela) i wyciągają biedne slimory. Bocje i ślimaki to zły pomysł, choc w zaprzyjaźnionym sklepie mówili, że wszystko zalezy od osobnika. A rozdętki olewały małpy jedne  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2006, 16:24:22 wysłane przez malzonka » Zapisane
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: