Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « małe białe kropeczki na płetwach...czy to jest ospa???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: małe białe kropeczki na płetwach...czy to jest ospa???  (Przeczytany 1800 razy)
MonA
Nowy
*

« : Wrzesień 16, 2005, 21:41:26 »

witam ponownie,ostatnio w moim akwarium zauważyłam,że na niektórych rybkach pojawiły sie bardzo malutkie białe kropeczki..nie maja ich ,tylko w niektórych miejscach,jk np, płetwy,lub kilka kropeczek na pyszczkach...te kropeczki sa bardzo malutkie...najpierw były na niektórych gupikach,a teraz na kilku neonkach :cry: temperatura w moim akwarium wynosi 25C i zapobiegawczo podaję MFC (Tropikala)..więc czemu one mają te kropeczki...Błagam o szybką pomoc w rozwiązaniu tego problemu :cry:  :cry: nie chcę stracić rybek....czy powinnam kupic jakiś inny środek?Huh
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2005, 22:25:38 »

ja wygrałem z ospą podnosząc temp. do 32-33* i dodając sol niejodowaną z tym ze neony innesa nie przeżyły tej temp. czerwone i owszem. stosuj lek w/g przepisów na ulotkach ,podnieść tez temp stopniowo w kilka godz .
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2005, 22:36:27 »

Ja jeszcze polecę Ichtiosan Tropicala, znakomity lek na ospę
MonA
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2005, 07:46:18 »

serdecznie dziękuję za te odpowiedzi....a czy sól niejodowana zaszkodzi neonom?i czy dodając ją do wody,trzeba podnieść temperature??
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2005, 09:33:58 »

sól nie zaszkodzi ale innesy wola nizsza temperature i moje nie wytrzymały tygodnia 32 stopni.
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 20, 2005, 07:19:26 »

Polecam również Costapur, czy jakoś tak. Niebieski lek. Moje rybki wyleczył już na drugi dzień.

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: