Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetra Medica contralck  (Przeczytany 5584 razy)
buba30
Nowy
*

« : Wrzesień 10, 2005, 20:08:42 »

Czy ktoś może mi poradzić czy podczas kuracji Tetra Medica Contralck mozna karmić ryby i czy po leczeniu podmienia się wode lub oczyszca filtrm węglowym. Lek ten jest trudno osiągalny i nie można praktycznie uzyskac w sklepach o nim za wiele informacji oprócz info.- przeznaczenia. Na ulotce jest tylko skład , przeznaczenie i dawkowanie. Brak porady ile dni stosować powtórzyć kuracje czy nie i co z wodą? Moje ryby zaatakowały przywry.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2005, 09:07:18 »

nie wiem czy ci pomoże na przywry bo jest polecany na ospę przede wszystkim. przywry mozna prubowac usunac recznie tez. po tym leku napewno przydałby sie wegiel do filtra a przy leczeniu usun wate i wszystko co moze chłonac lek.
buba30
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2005, 17:09:32 »

Jak można usunąć przywry recznie? Ja ich nie widze co prawda Sajika ma jakieś dwie kulki białe na skórze,ale nie wiem czy to to.Może zle zdjagnozowałam chorobe.Ryby ruszają pyskami jakby chciały coś wypluć.Meeka wypluła jakiś śluz .Wczoraj podałam lek dzisiaj jakby troche lepiej,rybą nie drgają płetwy no i się nie ocierają,Saijce tez jakby troche zmalały te zmiany skórne.Nie wiem dlaczego okropnie zmętniała mi woda po dodaniu tego leku.

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy moge karmić ryby w czasie leczenia ,wczesniej jak zauwżyłam chorobe przegłodziłam je około 5 dni.

Zmieniony przez Sebastian dnia Nie 11 Wrz 2005 23:30
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2005, 22:40:39 »

przywry mozna prubowac usunac recznie tez

W jaki sposób ? Cieżko mi sobie to wyobrazić, biorąc pod uwagę wielkość  pasożyta i cykl rozwojowy to skuteczność tego rozwiazania = 0.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 12, 2005, 18:08:03 »

przywry maja do 3mm długości wiec można raczej tylko trzeba uważać żeby nie podrapać palcami śluzówki ryb. książki tak radzą wiec można probować . jeśli to kropki to pewnie nie są przywry.tylko trochę ich mało u ciebie na szczescie wczesnie zauwazyles chorobe.
czy ectopur jest tanszy niz tetra?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2005, 20:11:17 »

"Ręcznie" można robić wiele rzeczy, ale usuwanie przyrw w ten sposób jest bez snesu, ryb nie wyleczysz (przyrwy jak wieleinnych pasożytów składają jaja, a na nie nawet chemia nie pomaga), zafundujesz im tylko niepotrzebny stres i ryzykujesz okaleczeniem ryb.

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 12, 2005, 20:41:25 »

Sorry, ale 3 mm pasożyta nie da się usunąć palcami, chyba że ktoś ma pęsetę zamiast palców. W książkach to wiele bzdur piszą, a to jest jedna z większych. Zgadzam się z Sebastianem.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 12, 2005, 21:06:46 »

usunąć ręcznie -czytaj-penseta.choc jeśli ktoś ma ostre pazurki zamiast grubych paznokci to mu lepiej pujdzie.moze pasowało by mechanicznie?
a propos koników morskich dramski oglądałem ostatnio thalassa- taki program na planete o ludziach i morzu,było tam o używaniu ich przez medycynę chińską i to właśnie ona je wyniszcza bo biedni rybacy z filipin i wysp naokoło nie maja nic innego do roboty tylko łowic te rybki za grosze. serce sie kraje jak susza sie na słońcu samce z larwami w brzuchu.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 12, 2005, 21:09:44 »

Wiele rzeczy je niszczy, niestety większość ginie jako pamiątki dla turystów. No, ale nie zmieniajmy tematu Wink
buba30
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 13, 2005, 09:27:55 »

Bactopur,ectopur ma zbliżone ceny do Tetry.Kiedys  za bactopur direct(8szt tabl.)zapłaciłam 16zł Teraz za tetra medica (100ml) 17zł,do mojego akwa.(250lit) to akurat na dwa razy lub na raz w ostrych przypadkach.Tańsze są  preparaty Tropicala ale nie wiem czy skuteczne.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: