Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Choroba u mieczyków  (Przeczytany 2281 razy)
Szelek67
Nowy
*

« : Wrzesień 04, 2005, 11:36:27 »

Witam serdecznie.Mam akwarium 114l napowietrzane poprzez filtr aquael-fan2,średnio uroślinnione,kilknaście rybek,głównie gupiki,molinezje i mieczyki a także glonojady i inne.Mam problem z mieczykami(jeden już zdechł).Zauważyłem u nich tak jaby nalot biały na ciele a także utratę koloru(z czerwonego się zrobił taki matowy)zaobserwowałem także sklejenie płetw grzbietowych.Jestem początkującym akwarystą i niebardzo się na tym znam,dlatego też proszę o pomoc za z góry dziękuję.Pozdrawiam,Szelek67
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2005, 01:36:05 »

najprawdopodobnej plesniawka, przenies do osobnego zbiornika zarazone osobniki i zakup w zoologicznym lek.

60l- ogólne
220l-in progress
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2005, 12:42:12 »

Kuracja MFC. Prawdopodobnie masz za niską temperaturę, a to jest główna przyczyna pleśniawki. Moim zdaniem leczenie możesz przeprowadzić bez izolacji chorych osobników, w zbiorniku ogólnym. Pleśniawka atakuje tylko ryby osłabione i ranne, więc wbrew powszechnej opinii nie jest silnie zaraźliwa.

Względnie możesz zastosować nadmanganian potasu. Trzeba jednak pamiętać, że to środek silnie żrący. No, ale umiejętnie zastosowany bardzo szybko eliminuje pleśniawkę.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2005, 13:42:05 »

czy na zmienionych chorobowo miejscach dostrzegasz strzępki pleśni (mogą przypominac strzępki lub kłębuszki waty), czy może bardziej przypomina to coś w rodzaju oparzenia (jakby tkanaka ryby została ścięta pod wpływem działania wysokiej temperatury) pokrytego śluzem ?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: