GP
Stały użytkownik

|
 |
« : Sierpień 29, 2005, 06:58:22 » |
|
Może ktoś doradzi jak naprawić małe pęknięcie w filtrze kaskadowym AquaClear-300 :?: Pęknięcie jest mikroskopijne, w rogu. Powstało prawdopodobnie po upadku w wannie, podczas mycia filtra. Cieknie niewiele bo ok. 1 kropla na 5-10 min, ale i tak trzeba z tym coś zrobić, bo nie chciałbym zobaczyć kiedyś wypompowanej wodę na dywanie. Myślałem, że by spróbować zgrzać w zdłuż rysy lutownicą lub rozgrzanym gwoździem, a może jest jakiś agresywny klej, który uplastyczni tworzywo i zrobi z tego jedną całość. Poradźcie coś zanim zabiorę się do roboty. Kupno nowego filtra trochę mnie przeraża.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
KS_ARMANI
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2005, 09:41:47 » |
|
grzanie lutownica moze ci jeszcze badziej poglebic problem choc nie musi jezeli jest jakis konkretny dostep i troche miejsca zostaje uzyj np kleju do szyb
|
|
|
|
|
|
112l - Welony 33l -  dobrzy ludzie przyjmę roślinki 
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2005, 13:14:33 » |
|
Na www.colisa.com.pl mogę kupić taką obudowę za 45 PLN + chyba koszty wysyłki, tak więc na razie muszę spróbować tańszych środków. Pęknięcie jest mikro, mam kawałek takiego samego tworzywa, więc spróbuję dodatkowo delikatnie nadłożyć lutownicą. Jeśli sie nie uda, to colisa :!: Co to za klej do szkła który proponujesz, czy on reaguje z tworzywem, bo w zwykłe klejenie, bez uplastycznienia materiału, jakoś nie wierzę.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
KS_ARMANI
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2005, 13:16:54 » |
|
na to badziewie klei sie lotki i zderzaki do samochodow wiec zwykly filterek tez wytrzyma koszt ok 15 zł za tubke taką jak silikon polecam z firmy Wurth
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2005, 07:10:53 » |
|
Udało się, zgrzałem lutownicą, ale zrobiłem to dobrze dopiero chyba za szóstym razem. Na początku niby dobrze, a za chwilę pojawia się kropelka wody. Przy rozgrzewaniu tworzywo sie pieni i niestety utrudnia całą operację, a powstające pęcherzyki są potencjalnym miejscem do przedostawania się wody. Dobrze że miałem kawałek identycznego tworzywa (kawałek obciętej przykrywki filtra) to dosyć dużo nadlałem. Inaczej nic by z tego nie było. Oby teraz nic się złego nie działo. PS. Jakieś chyba fatum, bo wczoraj kleiłem jeszcze pokrywę akwarium. Zmieniałem wodę i synek podeptał pokrywę leżącą na podłodze. Tak jest właśnie z dziećmi  Tworzywo pokrywy lutuje się znacznie łatwiej, no i nie musi mieć 100% szczelności. Zostala tylko brzydka spoina Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KS_ARMANI
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2005, 11:14:20 » |
|
Doskonale cie rozumiem jak meczysz sie z czyms 3 godziny a potem przejdzie np żonka i przypadkoo zachaczy i ooo przepraszam kochanie a ciebie już ma szlag trafic no ale coz z nimi zle bez nich jeszcze gorzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2005, 12:41:29 » |
|
Przepraszam - to by było dobrze. Człowiek cały dzień siedzi nad filtrem, głowi sie jak to naprawić a tu hasło: "Zajmujesz się głupotami, zrobiłbyś coś pożytecznego.." :lol: Może tyle tego narzekania, bo forumowicze stanu wolnego jeszcze by nie zmienili stanu cywilnego :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KS_ARMANI
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2005, 16:08:49 » |
|
 :lol:  i nic juz wiecej nie mowie he he eh
|
|