Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2 (SPOSOBY)  (Przeczytany 2345 razy)
KrisAkwa
Nowy
*

« : Lipiec 21, 2005, 21:23:07 »

Witam!
Chciałbym w moim akwarium znaleźć sposób na zwiększenie ilości CO2. Narazie nie mam rybek więc boję się żeby roślinkom nic się nie stało. Czy wystarczy tylko napowietrzanie i filtracja żeby obieg CO2 był prawidłowy? Czy można wlać do akwarium wody gazowanej żeby CO2 było więcej czy trzeba to robić regularnie i stopniowo? Czy nawóz (Sera florena) zastąpi u mnie CO2 jako podstawowy "pokarm" dla roślinek? Jakie znacie inne sposoby na uzyskanie CO2 w akwarium poza specjalnym zestawem dozującym?

Z góry dzięki za odpowiedzi.  Tongue
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2005, 22:06:49 »

Generalnie na dłuższą metę są 2 sposoby dostarczania roślinom CO2. Pierwszy to butla ciśnieniowa (nie wiem czy właśnie to nazywasz „specjalnym zestawem dozującym”). Drugi (znacznie tańszy) to bimbrownia. O zrobieniu bimbrowni znajdziesz sporo na forum w dziale „Zrób to sam”. Co do zaczynu do bimbrowni to sporządza się go z: 1 litr wody + 2 szklanki cukru + 30 dag drożdży. CO2 z bimbrowni można podawać albo do dzwonu dyfuzyjnego (również w dziale „Zrób to sam”), albo bezpośrednio na głowicę filtra (to drugie rozwiązanie jest IMO leprze).
Żaden nawóz nie zastąpi roślinom CO2. Żeby mieć piękny, bujny podwodny ogród należy podawać i nawozy i CO2.
PS: Podawanie CO2 do akwarium nie szkodzi rybkom ani innym wodnym organizmom, więc jak się one pojawią w zbiorniku to nie musisz przerywać podawania CO2.

Aha, pamiętaj że podawanie CO2 wiąże się ze spadkiem pH wody.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: