Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za ślimak?  (Przeczytany 2277 razy)
skorpion83
Zainteresowany
**

« : Listopad 02, 2013, 18:31:11 »

Witam.

Właśnie się okazało, że  z roślinami dostałem pewien gratis Wink
I tak się zastanawiam co to może być, czy usuwać czy poczekać aż podrośnie. Jeszcze jest mały więc trudno mi powiedzieć co to jest, a widziałem co najmniej dwie sztuki więc może się okazać, że jest ich jeszcze więcej. Gdyby były to młode ampularie to bym nie narzekał Wink Dosyć chętnie pożerają glony nitkowe.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2013, 18:35:20 »

Jaki by nie był ... usuwaj. Potem cholerstwo ciężko wytępić.

pozdrawiam
asmi
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2013, 19:26:03 »

Nie wiem jak to sie nazywa, ale ampularia to to nie jest na 100%.
Mialem inwazje tego samego talatajstwa i za choinke nie moglem sie pozbyc. Im czesciej je odlawialem tym wiecej ich sie rodzilo.
W moim ponad 100l akwa pomogly dwie helenki.  Na poczatku ciezko bylo zauwazyc,  ze dzialaja ale po kilku miesiacach coraz wiecej pustych skorupek sie walalo po podlozu. Teraz helenki sie rozmnozyly doliczylem sie  kilku maluchow, ktore rosna jak na drozdzach,  a populacja slimaczych chwastow prawie nie istnieje.  Ciekaw jestem czym sie beda zywic helenki jao zezra ostatni slimaczy posilek i jak przeniose je do nowego zbiornika.

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2013, 19:39:53 »

Miałem kiedyś problem ze ślimakami, tymi małymi nie wiem jak się one nazywają (zatoczki chyba). No kupiłem wtedy dwie helenki. Bardzo szybko opanowały sytuacje w akwarium, po czy padły, chyba z głodu bo po helenkach zostały mi tylko muszelki, a tych małych ślimaczków nie widziałem już więcej do końca jego funkcjonowania.

Dzięki za odpowiedź, no to nie czekam aż to się rozlezie po akwarium tylko łapie Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: