arsenal1886
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 18, 2013, 06:39:25 » |
|
Witam wszystkich. Po wakacjach planuję restart akwarium, baniak stoi już pusty i czeka na nowych mieszkańców:D. Akwarium będzie podchodziło pod biotop ameryki południowej-wody przejrzyste.
Akwarium 250l 100x50x50
Oświetlenie 30W T8 philips aquarelle T-LD 10000K + philips aquasky 965 6500K
Filtr JBL e1500 lub Tetratec EX 1200
Grzałka atman 300W
podłoże żwir bazaltowy 2-4mm
Fauna
1+1 Skalar 1+2 pielęgniczka kakadu lub agassizii 50 x Bystrzyk ozdobny 15 x Kirysek spiżowy 1+1 Zbrojnik niebieski 10 x Pstrążenica marmurkowana lub hokejówka amazońska lub tetra czarna tyle samo sztuk.
Flora
kilka rodzajów żabienic
Ricca Fluitans
Vallisneria Spirali
Heteranthera Zosterifolia
Sagittaria subulata
ewentualnie Limnophila sessiliflora w zastępstwie dla Cabomby
Woda w kranie miękka o ph obojętnym.
Czas na pytania:p
1. Czy akwarium nie będzie przerybione?. 2. Co myślicie o oświetleniu, czy jest wystarczające dla roślinek? 3. Czy dla kirysków konieczna będzie zmiana podłoża np. na czarny żwirek kwarcowy. 4. Który z filtrów polecacie bardziej?
Trochę się rozpisałem. Proszę o równie wyczerpujące odpowiedzi i spostrzeżenia:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 18, 2013, 06:56:50 » |
|
3. Czy dla kirysków konieczna będzie zmiana podłoża np. na czarny żwirek kwarcowy. Będzie. Bazalt nie nadaje się dla dennych ryb. Czarny nie musi być.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 18, 2013, 17:22:04 » |
|
1. Według mnie będzie przerybione. Ja w akwarium o 110l większym (360l) miałem 4 skalary, kilkanaście kirysków i kilkanaście neonków i wcale nie było pusto. Radziłbym zrezygnować z ławicy, a jeśli chcesz mieć ławicę, to ze skalarów. a) 1+1 skalar (o ile to dobrana para już momencie zakupu) 1+2 pielęgniczek 10 kirysków (jakich chcesz, ale bez szaleństw) b) 1+2 pielęgniczek 1+1 zbrojnik 30 ławicowych (jakich chcesz, mogą być bystrzyki) c) 1+2 pielęgniczek 10 pstrążenic 10 kirysków 30 ławicowych Widzisz więc: bez szaleństw 2. Spokojnie dla mniej wymagających. wymieniłeś łatwe i średnie w uprawie, będzie OK. 3. Polecam: http ://allegro.pl/zwirek-piasek-kwarcowy-czarny-krewetki-2-3-mm-1kg-i3332646295.html Nie jest to reklama, po prostu mam identyczny w swoim 360l krewetkarium (startującym dopiero), jest świetne. Delikatne, dobrze trzyma rośliny, po prostu dla mnie idealne. Tylko cena...dyskusyjna. Ale już w życiu kupiłem piasek za 1zł/kg - dziś leży w pudle w szafie... 4. Weź JBLkę 1500. Znowu: mam, jest bezawaryjny, idealny, mocny, cichy (bezgłośny).
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 18, 2013, 18:54:11 » |
|
Filtr JBL e1500 lub Tetratec EX 1200
A nie lepiej zastanowić się nad JBL e1501 greenline ? Ma o 15W mniejsze zużycie prądu, a jest tak samo wydajny jak e1500.
|
|
|
|
|
|
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 18, 2013, 20:45:14 » |
|
No pewnie, jeśli arsenal jest w stanie zainwestować, niech bierze e1501, zwróci się szybko w zależności od cen prądu.
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
arsenal1886
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2013, 23:36:42 » |
|
3. Czy dla kirysków konieczna będzie zmiana podłoża np. na czarny żwirek kwarcowy. Będzie. Bazalt nie nadaje się dla dennych ryb. Czarny nie musi być. Co do podłoża to po przeczytania wielu opinii jednak zdecyduję się na ten kwarc, z wielu powodów, kiryski są tylko jednym z nich:), a czarny ze względu na wybarwianie się ryb. Z resztą ogólnie najbardziej mi się podoba. Jeśli chodzi o obsadę to nie zrezygnuję ze skalarów bądź ławicy, ale po prostu zredukuję liczbę bystrzyków, pstrążnic i kupię tylko jednego zbrojnika. Bystrzyk jest długości neonka, ale jest mocno spłaszczoną bocznie rybką, przez co jest większy. Myślę, że skalary sobie z nimi nie poradzą tym bardziej młodziki:). Z reszta będę powoli dobierał i ewentualnie zwiększał obsadę, tak jak piszesz bez szaleństw:p. Dzięki za link do żwirku, na pewno skorzystam:D Co do filtra to spotkałem, się z opinią , cytuję: żebym tylko nie kupował wersji Greenline bo ma słabszą moc i to jest problem przy podłączeniu czegoś za kubełkiem. Nie rozumiem, o co chodzi z tym podłączaniem?. Na pewno wezmę wasze spostrzeżenia pod uwagę. Panowie mam jeszcze pytanie co do ilości żwiru w akwarium 250l, wiem, że jest kalkulator podłożą, ale tak mniej więcej ile bym potrzebował wg. was?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2013, 06:53:15 » |
|
Ja u siebie na dnie 120x50 mam 40kg i (choć z kalkulatora wychodziło ok 50kg), to mam spokojnie 5-6cm grubości dna. Więc weź na wszelki wypadek 35kg, najwyżej troszkę Ci zostanie na jakieś może małe krewetkarium  Co do obsady, nie zmieniam zdania: rozważnie, a pstrążenice, bystrzyki, skalary i do tego jeszcze zbrojniki i kiryski to wg mnie sporo za dużo (Ale Ty tu urządzisz). Jednak ostrzegam, ze forumowicze są często bezlitośni i Cię mogą mocno zjechać za nadmiar ryb. Ponadto uważam, że lepiej mieć mniej jak więcej. Ryby będą mniej zestresowane. Przy akwarium pełnym ryb nie masz co liczyć na jakiekolwiek potomstwo. Jak przejrzałem sobie te filtry, to tak: 1. Ceny są porównywalne (co aż dziwne!) 2. e1500 ma 100l/h więcej (wersja GL 1400l/h) 3. Rzeczywiście, jak jest mniejsza moc, to może być delikatniejszy (jak się lekko przybrudzi, może znacząco spadać jego moc ssąca) 4. Jeśli byś chciał mieć 2 filtry - jeden biolog, drugi mechanik, to wtedy ten nie jest polecany - to jest właśnie to podłączanie czegoś do filtra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arsenal1886
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 19, 2013, 13:19:57 » |
|
Tak, myślałem, właśnie, że miedzy 30/40 kg będzie potrzeba. Bazaltu miałem w akwa 30 i trochę jednak brakowało, zwłaszcza, że miałem nurzańce, a one potrzebują grubej warstwy. Co do obsady to znalazłem ją na innym forum, takie zestawienie proponował jeden z "ekspertów", a nawet chyba moderator jakiemuś kolesiowi, który też miał baniak 250l, także wiesz jak to jest, co ekspert to inne zdanie. Mi też się wydawało, że trochę przerybione będzie. Wszystko wyjdzie w praniu, tak jak pisałem zredukuję liczbę rybek byc może zrezygnuję z czegoś, na spokojnie bez pośpiechu:). Czyli co do filtra, ty bardziej skłaniałbyś się do standardowej wersji czy, jednak tej GL?. Za robienie akwa zabieram się dopiero po wakacjach, na razie zbieram jak najwięcej opinii i spostrzeżeń, żeby miec już wszystko przygotowane. W zasadzie została mi jedna kwestia do rozstrzygnięcia, a mianowicie korzeń. Jakie polecacie?Zależałoby mi, żeby nie barwił wody, zastanawiam się co do kształtu, może jakiś typu palczastego?. Czekam na sugestie;D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 19, 2013, 16:13:12 » |
|
1. Ja mam u siebie e1500, jakbym miał kupować drugi, to wziąłbym taki sam. Jednak przy GL warto spojrzeć na oszczędność prądu. e1500 - 35W e1501GL - 20W Zatem 15W oszczędności 15Wx24godzx365,25dni=131490Wh rocznie (watogodzin) Podzielimy sobie przez 1000: 131,49kWh. Koszt 1kWh u mnie to 32gr Zatem roczna oszczędność u mojego dostawcy prądu to 42,08zł Czyli zwróci się po 10 latach, uwzględniając inflację, niech będzie, że po 8 latach.
Kto ma akwarium od ośmiu lat ręka do góry!
Dlatego właśnie wybrałbym znowu e1500, bez ryzykowania. 400zł raz na 8 lat to nie jest duży wydatek, prawda? A e1500 jest jaki jest - jak dla mnie idealny.
2. Kurczę, co to za ekspert nie umniejszając niczyjej godności? Taka obsada na moje oko jest OK, ale do 500l, ale nie 250l. To wcale nie jest duże akwarium. Tym bardziej jak ma się skalary. Skalary mocno ograniczają. Ja w 360l miałem 4 skalary, wiem co mówię. Inne rybki miały przepłetwione...
3. Najlepiej jeden duży, mocno rozgałęziony (Red Moor Wood - chyba dobrze napisałem) - tylko one są dość drogie. Jeśli nie chcesz mieć korzennej dekoracji na środku, a jedynie kłodę gdzieś tam, to mangrowiec (też drogi). A jeśli chcesz tanio i dużo - z drzew owocowych najlepiej. Kierunek - allegro, często ludzie pozbywają się korzeni ze swoich akwariów. Ja bym wziął red moora - oczywiście będzie barwił przez jakiś czas, jak większość. Red Moorki mają bardzo ciekawe i mocno zróżnicowane kształty, w dodatku mchy świetnie na nich wyglądają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 19, 2013, 17:59:04 » |
|
Kto ma akwarium od ośmiu lat ręka do góry!
Ja mam od 25 lat  nie to samo oczywiście, ale tyle właśnie zajmuję się akwarystyką.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 19, 2013, 18:39:52 » |
|
Mi chodziło właśnie o czas pracy jednego filtra u akwarysty. Tym pytaniem nawiązałem do średniej trwania życia filtrów kubełkowych w akwariach. Mało który dożyje 8 lat... Dlatego nie bawiłbym się w energooszczędny, tylko kupił pewny, mocny filtr. W dodatku zdaje się, że elektrownię atomową budują...może prąd będzie tańszy? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arsenal1886
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 19, 2013, 22:38:11 » |
|
To mi się podoba, konkretna odpowiedź na każde pytanie  . Zainwestuję chyba w red moor wood, choc mangrowce też super wyglądają, a właśnie, czy jeśli wygotuję RMW w roztworze soli to uniknę barwienia?. Zostaję przy 1500e, będę mniej oglądał tv żeby zaoszczędzic na prądzie  . Co do eksperta to mógłbym ci linka przesłac do tego forum to byś na własne oczy zobaczył, ale mniejsza już z tym... Powiedź mi jeszcze wbchgkv jakie masz tło w akwa: struktualnę, fototapetę itd? Ja pomimo odradzania nawet ze strony sprzedawcy kupiłem struktualne, stanowczo odradzam, fajnie wyglądało w akwa, ale to na tyle, zabiera naprawdę mnóstwo miejsca no i zbiera się syf i glony za nim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 20, 2013, 06:35:05 » |
|
1. Nie wiem nic nt. RMW - nigdy nie miałem, zawsze cena trzycyfrowa/kg mnie odstraszała  Podejrzewam, że całkowicie barwienia nie unikniesz - możesz co najwyżej mocząc przez parę dni i gotując w wodzie z solą znacząco zmniejszyć barwienie. 2. Co do telewizji, to nawet na tym skorzystasz, coraz większe głupoty w niej puszczają  3. Ja mam tło od zewnątrz pomalowane...sprayem  Jedna puszka spokojnie mi starczyła na tło 120x60. Poszedłem/pojechałem do OBI i za 25zł kupiłem puszkę najlepszego sprayu do m.in. szkła. Wygląda super. Tylko rób to poza domem. Ja robiłem w pokoju i... wszystko musiałem szorować, a łóżko zmienić (i tak planowałem), bo zostało pokryte tym pyłem sprayowym. Dobrze, że jestem minimalistą i tylko szafę i biurko mam poza akwarium i łóżkiem w pokoju  Koniecznie poza domem i nie musisz czekać 24h jak każą. U mnie po godzinie było już sucho, nałożyłem drugą warstwę, potem trzecią i przestało prześwitywać. Jak zacząłem ok. 15.00, to ok. 21.00 zmęczony padłem na łóżko  4. Jeśli chodzi o strukturalne, to jest super, ale wklejone w akwarium. Jak? Po bokach silikonem bezbarwnym, ale tak, żeby był dostęp wody od spodu - gwarantuję prawie zerowy syf. A jeśli nie wklejony, to warto wpuścić parę małych krewetek za tło  U mnie wchodziły za tło i tam żyły sobie, choć mogły wyjść. Ale to było krewetkarium 30l, więc trochę inna bajka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arsenal1886
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 20, 2013, 15:52:22 » |
|
Rzeczywiście nieźle się cenią z tymi korzeniami... Ja chciałbym jeden duży ewentualnie dwa po bokach. Objadę zoologiczne w okolicy, giełdę akwarystyczną, poszukam na necie, w końcu znajdę ten wymarzony  . Co do tylnej szyby kupię folię, są niebieskie matowe i czarne, choc przy czarnym podłożu może byc za ciemno, matowe wyglądają fajnie. Niezły pomysł z tym sprayem  . A tak w ogóle wbchgkv jaki ty masz baniak, obsadę itp:)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 20, 2013, 16:19:31 » |
|
Z folią próbowałem. Swojego czasu kupiłem taką typowo przemysłową (np. do billboardów), ale robiły się bąble. Widać - nie umiem tego naklejać. Z pomocą ojcowską wprawioną w malowanie (ma firmę budowlaną) zasprayowałem więc tylną szybę i jest cudownie. Zero smug, jakby: czarna szyba. Dosłownie. Sam mam czarne podłoże i czarną szybę z tyłu - nie jest za ciemno. Jest dużo roślin, więc wygląda to super. Mam baniaczek 120x50x60h, czyli 360litrów. Obecnie krewetkarium z sakurami red. Były już czarne wody, przejrzyste wody SA, towarzyskie, ale stwierdziłem, że bijące się ryby i ciągłe problemy to nie dla mnie. Filtr JBL e1500, grzałki brak, oświetlenie 2x54W t5. Piasek 2-3mm czarny kwarcowy, barwiony żywicą. Tło - wiadomo  Mnóstwo korzeni z mchami przywiązanymi kabaretkami. Przeróżne rośliny: hygrophilia polysperma, wąkrota, mchy (Taiwan moss, jawajski, phoenix, creeping moss i parę innych) , subwasertang, cardamine lyrata, ludwigia repens, heniek mały i duży, alternathera, staugoryne, microsorium kilka odmian, w tym Windelov, nurzaniec śrubowy lub olbrzymi, pistia, rzęsa, jakaś paproć i parę innych. Rybki: 1+3 Poecilla wingei - gupik endlera (od wczoraj 5 dzieciaków) Powinno być 6+11=17 sakur red (mam nadzieję, że wszystkie żyją - ciężko je policzyć) Zdjęć nie robiłem, bo zwyczajnie nie mam czym. Mam jakiś tam 12MPix aparat, ale kiepskie zdjęcia robi, telefon to samo. Jeśli bardzo chcesz, mogę Ci cyknąć "sweet focię" mojego baniaczka, ale nie obrażę się, jeśli nie będziesz chciał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|