iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

|
 |
« : Kwiecień 29, 2013, 11:28:27 » |
|
Czy bocja karłowata nie zje dużych ślimaków ampularia gold? Mam masę innych ślimaków i chętnie bym ich się pozbył. Ze znanych mi sposobów na ślimaki najbardziej odpowiadają mi bocje, a z bocji karłowate bo są najmniejsze. Chciałbym aby wykosiły wszystkie ślimaki poza ampularią (mam ich około 20szt). W akwarium mam jeszcze drewniaka albo dwa, czy bocje nie będą im dokuczać? Tak się zastanawiam bo drewniaki to ospałe rybki zakopane w piasku i mają te wąsy podobne do czułków ślimaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosma2000
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2013, 13:31:36 » |
|
1. Bocja nie powinna zjeść ampularii , mają zakrytą muszlę (taka klapka D) więc szansa na straty u ampularii niewielkie 2. Bocja zwierze raczej nocne , zalecane stadko min 6 szt. strefa przydenna nie jest specjalnie agresywna 3. Bocja rozróżnia drewniaki od ślimaków ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2013, 14:18:39 » |
|
Hmm ja chciałem właśnie bocje na świderki, a te też mają zamykane muszle klapką. Czy bocje z nimi sobie nie poradzą? A jak sobie poradzą to czy na pewno nie poradzą sobie z ampularią?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosma2000
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2013, 18:21:59 » |
|
Miałem bocje wspaniałe 5 szt. i generalnie jadły małe ślimaki zatoczki i małe ampularie takie parotygodniowe , dużych nawet nie zaczepiały. Niestety docelowo to duża ryba i została wydana do większej bańki. Jeśli karłowata ma podobne zwyczaje to nie liczyłbym na spektakularne sukcesy z świderkami - ślimak nie jest taki mały , ciągle się zakopuje i ma ochronna "klapkę" . Chyba ręczna kontrola populacji Ci zostaje , chyba że bocje dadzą rade choć w to wątpię .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2013, 19:28:54 » |
|
To lipa. Nie chce dużych bocji, jak karłowate mają sobie nie poradzić to ich nie kupie. Jak piszesz 6 sztuk minimum, a to tanie rybki nie są i mam mieć mizerne rezultaty to sobie odpuszczę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|