Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: RO a destylowana  (Przeczytany 4417 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Lipiec 01, 2005, 11:30:04 »

Jaka jest różnica pomiędzy wodą o two 0 uzyskaną z filtra RO, a wodą destylowaną ?

kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 01, 2005, 14:56:46 »

woda z ro jest tez destylowana bo filtr ja oczyszcza w 99.99 proc. .woda destylowana kupowana w sklepach moze zawierac sladowe ilosci miedzi bo destyluje sie ja w wielkich destylarkach z rurkami miedzianymi takze ciezko jest wybrac producenta ui sprawdzic sklad w sklepie z chemia.pod wzgledem nazwy to nie ma roznicy.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 01, 2005, 23:31:52 »

woda z ro jest tez destylowana bo filtr ja oczyszcza w 99.99 proc

Demineralizacja to nie to samo co destylacja, chociaż wynikiem końcowym w/w procesów jest prawie to samo  :wink: .

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2005, 00:13:20 »

Do czego zmierzam: Chcąc uzyskać wodę o zerowej twardości, np. do tarła niektórych kąsaczy, przepuszczam ją sobie przez RO i wylatuje mi zdemineralizowana woda o two 0. Mogę wpuścić do tego ryby? No chyba mogę. Analogicznie chcąc uzyskać wodę o two0 na bazie wody destylowanej musiałbym użyć czystej wody destylowanej. Ale czy do czystej wody destylowanej wolno mi wpuścić ryby nie narażając przy tym ich zdrowia ??

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2005, 01:50:27 »

Zarówno do jednej jak i do drugiej nie powinienes wpuszczać ryb, TW powinieneś stopniowo obniżać w akwa w którym są ryby i woda powinna jednak zawierać jakieś pierwiastki ( zależy od rodzaju akwa, tzn sterylne czy nie). Weź też pod uwagę że przy TWW 0 mogą wystąpić skoki pH, przy rozmnażaniu bardziej wymagających ryb czasami wystarczy tylko obniżyć TW. (znajomy w taki sposób rozmnażał neony, brzanki i danio)

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Lipiec 02, 2005, 07:58:39 »

miezylem kiedys wode destylowana ze sklepu i wyszlo ponizej miarki wiec nie bedzie ona odpowiednia a poza tym rybki sie w niej rozpuszcza.woda musi dojrzec .a gdyby tak spreparowac wode mieszajac destylat w proporcjach z kranowa?i trzymac ja tak przez 3-4 tyg i potem wpuszczac rybki?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 02, 2005, 10:09:44 »

Cytat: kafarski
(...)a gdyby tak spreparowac wode mieszajac destylat w proporcjach z kranowa?(...)

To oczywiste, że można tak zrobić (jednak to już nie będzie zerowa twardość) , zastanawiałem się tylko nad tym jak uzyskać wodę o two 0 z destylatu, która byłaby bezpieczna dla ryb.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: