Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie LED dla roślin - ok. 150l  (Przeczytany 7923 razy)
Szaman88
Nowy
*

« : Styczeń 21, 2013, 19:04:16 »

Witam wszystkich.

Mam w planach zmianę akwarium na większe, tak ok. 150l, wymiary najlepiej 100x30 i 45 - 50 wysokości. Jako że firmowe pokrywy się w zasadzie do niczego nie nadają a nie mam już ochoty do kolejnej wciskać na siłę dodatkowej świetlówki postanowiłem pokrywę zrobić samemu. Niby wszystko ładnie i pięknie tylko trochę się przeraziłem po obliczeniu ile światła bym potrzebował   Undecided , że by uzyskać 0,6W/l musiał bym w pokrywę wpakować świetlówki o mocy min. 90W, światło 8 - 10h na dzień + filtr, grzałka, brzęczyk, ogólnie cała reszta wyposażenia elektrycznego i energetyka mnie puści z torbami  Angry

Znalazłem coś takiego:   http://lampy-esklep.pl/cms/content/przeliczniki-mocy-%C5%BAr%C3%B3de%C5%82-%C5%9Bwiat%C5%82 ładnie opisane, ładnie wytłumaczone, niby wszystko się zgadza, 1W żarówka prawie nie świeci a 1W dioda już  daje po oczach. Ale jak to często w życiu bywa teoria swoje a praktyka swoje...

I tu się właściwie zaczyna moje pytanie, jak to jest z diodami LED jako głównym oświetleniem? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Ile i jakie diody najlepiej zastosować? Roślinki mam niezbyt wymagające, w tej chwili tylko anubiasy i mikrozorium, do nowego akwarium chciał bym dołożyć jeszcze na pewno lotosa tygrysiego i może jakieś kryptokoryny. Niby nic a jednak szkoda że by marniało w kiepskim świetle  Sad

Pozdrawiam i liczę na pomoc Smiley
Bagniak
Nowy
*

Wersja robocza

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2013, 20:24:12 »

Witam
Niedawno rozkminiałem oswietlenie dla 112l  80x35x40 typowy roslinniak z trawnikiem. W starej pokrywie zamontowane miałem 4x 18W aquarelle czyli 64W razem. Szału jakos nie było a kolejnych dwu świetlówek juz raczej bym tam nie zmieścił. Wiec tez rozglądałem się za innym źródłem światła min. brałem pod uwage  diody LED. Nawet znalazłem filmik z działajacym oswietleniem Ledowym ale akwarium było rafowe. Świeciło naprawdę nieźle tylko ze barwa światła dostosowana była do akwa. morskiego, a filmik był chyba ze Stanów. Wiec zaczołem kminic co tu zrobic w naszych realiach i padło na swietlówki energooszczedne o barwie 6500K rozwiązanie może nienowe ale najtańsze. No i jeszcze są takie na normalny żarówkowy gwint wiec mnie to przekonało.Wiecej Luksów czy tam Lumenów (zawsze mi sie te nazwy mylą ), na waty czyli koszt mniejszy. I spory wybór barw swiatła (6500K, 8100K 10000K, 14000K) moz w W 9W mały gwint 11W , 15W 20W 24W  i chyba 54W  na te juz nie patrzyłem.Zrobiłem sobie oswietlenie 4x20W i mocno sie zdziłem, na akwarium nie dawało sie patrzec, mimo że 6500K to barwa światła przytłumionego. Wiec wywaliłem jedna i teraz jest gut. no i koszt był niezły bo za 20W /20zł , philips 25 , a markowe akwarystyczne po 60-65 wszystkie miały parametry identyczne Smiley
Nie chciałbym wprowadzac w błąd ale o ile pamietam jedna świetlówka 18W ma 550 Luksów czy Lumenów  a jedna świetlówka energooszczedna 20W 1200 z czyms wiec w przeliczeniu wychodzi ok 2 razy lepiej ( producenci podają ze 5 razy lepiej ale jak ktos umie liczyc to wcale nie:) ) Ledówki pewnie jeszcze lepiej tylko czy znajdziesz odpowiednia barwe(K) i Ra (współczynnik oddawania kolorów) no i te Luksy czy Lumeny. Potem porównaj jak ci wychodzi.
No powiedziałem co wiedziałem , a tobie życze powodzenia w poszukiwaniach, jak znajdziesz  odpowiednie Ledki to napisz i sie podziel wiedzą
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2013, 20:33:42 wysłane przez Bagniak » Zapisane
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2013, 06:35:11 »

Jeśli chodzi o ledy temat ten przerabiałem.
Nie daj się skusić na paski ledowe, są wygodne proste w montażu ale nie dają odpowiedniego światła.
Najlepiej zrobić to na poniższych ledach:
http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-biala-zimna-10000k-radiator-i2943627268.html
http://allegro.pl/art-power-led-smd-3w-white-swiatlosc-200lm-6500k-i2920215116.html
Występują też ledy o większych mocach np 10W, 50W.
Problem z ledami jest taki, że trzeba je mocować do radiatora, sporo lutować, używać zasilaczy oraz zabezpieczyć przed wilgocią. (jest trochę filmików na you tube)
Stosuje się także soczewki do ledów aby zwiększyć tak jakby moc, skupienie światła. (dostępne na allegro)

Szaman88
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2013, 11:33:01 »

Lutowanie to dla mnie nie problem, zasilacz też sobie sam poskładam niewielkim kosztem, zabezpieczanie przed wilgocią to myślałem o czymś w rodzaju uszczelnionej skrzyneczki ze ścianka z pleksi w której siedziały by diody.

Głównie chce się dowiedzieć właśnie jakie ledy zastosować, czy szukać diodek o temperaturze światła zbliżonej do świetlówek, jak ma się moc diody do mocy świetlówki, ile diodek bym potrzebował itp.

Coś gdzieś kiedyś wyczytałem że ponoć odpowiednia dla roślin jest mieszanka diod czerwonych i niebieskich, przerabiał ktoś ten temat? Znalazłem jeszcze diody emitujące światło UV, może one by były dobre dla roślin?
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2013, 12:31:15 »

Na początek polecam poczytać o rozkładzie chlorofilu w roślinach nie trzeba jakoś szczególnie się wgłębiać ale zrozumiesz który chlorofil pochłania jaką długość fali najlepiej.
Potem zabrać się za szukanie diod które będą miały najbliżej położone widmo danego chlorofilu.
Następne to dobranie ilości ( tu niestety nie masz co liczyć na artykuły ale polecam raczej więcej kupić diod bo łatwo będziesz mógł ograniczyć w razie czego ilość światła obniżając napięcie na zasilaniu.
Moim zdaniem jeśli ktoś ma smykałkę i potrafi sam zrobić całość diodowe oświetlenie zaczyna wchodzić w strefę opłacalności.
Wszelkie kupowane zestawy są stratą pieniędzy chyba że komuś na tym akurat nie zależy.
Co do UV warto dać kilka na całość będą pomagały rybkom wybarwić się.
Na koniec jeden morał Lm oznacza ilość światła widzianego przez ludzkie oko co nie oznacza że rośliny akurat takiego potrzebują.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2013, 12:35:27 wysłane przez szakallo » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: