Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pierwsze akwarium  (Przeczytany 6752 razy)
Necia1666
Nowy
*

« : Styczeń 11, 2013, 13:23:06 »

Witam wszystkich jestem tutaj nowa, gdyz od dawna chcialam miec akwarium niedawno dostalam w prezencie akwarium:) 25l mam kilka pytan odnoscie hodowli chciałabym sie dowiedzieć jak nazywaja sie moje rybki(nie ja je zakupywałam ze względu ze jeszcze sie nie znam to nie wiem jakie sa te rybki:)) jak o nie dbac oraz jakie moge rybki dokupić jeszcze do mego akwarium, oraz chciałabym sie dowiedzięc jak najwiecej jak prawidlowo zadbac o moje pierwsze akwarium:)
http://hostuje.net/file.php?id=71d7d37917cb676254e8e180989981dd
http://hostuje.net/file.php?id=b737494ac4b79ab27e17aa1ee951f241
prosze o pomoc:)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2013, 14:11:38 wysłane przez Necia1666 » Zapisane
amstaff12
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2013, 16:52:42 »

Cześć niestety nie wiem co to za rybki , ale możesz dokupić na początek np : gupiki ,mieczyki albo molinezje są dość łatwe w chowie oraz szybko sie rozmnażają ,ale też są wrażliwe na skoki temp wody ph . Najlepiej gdyby miały temp 25-28 stopni , jeżeli chcesz sie bawić tym na prawdę to możesz kupić sobie test  i zmierzyć parametry wody .
Necia1666
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2013, 16:56:48 »

a jaki test?? dosc szybko sie rozmnazaja czyli jak to wyglada i ile trwa??
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2013, 18:45:04 »

Cześć niestety nie wiem co to za rybki , ale możesz dokupić na początek np : gupiki ,mieczyki albo molinezje są dość łatwe w chowie oraz szybko sie rozmnażają ,ale też są wrażliwe na skoki temp wody ph . Najlepiej gdyby miały temp 25-28 stopni , jeżeli chcesz sie bawić tym na prawdę to możesz kupić sobie test  i zmierzyć parametry wody .

Ta... A może do tego skalarów, sumów rekinich i jakieś piranie... Człowieku, ona ma akwarium 25l !!!

Niestety nie wiem co to za rybki, szukałem ale nie znalazłem. Najlepiej było by się spytać osoby od której je dostałaś i poczytać o nich. Ale nic nie dokupuj bo masz małe akwarium, które i tak nadaję się do krewetek.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Necia1666
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2013, 18:58:01 »

hej ktoś mi powedział że sa to rybki Danio różowe jak myślicie?? ta osoba która mi dała twierdzi ze poprosila od sprzedawcy rybek dla poczatkujacych i takie mu zaproponowano.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2013, 18:58:26 »

Dal mnie te rybki wyglądają na danio różowe, ale głowy nie dam. Czy te rośliny są sztuczne? Jeśli tak to je wywal .. spraw sobie żywe ze sklepu zoo, a jeszcze lepiej od jakiegoś akwarysty. Domek dla skrzatów także bym wywalił ... zajmuje tylko miejsce i tak w niewielkim baniaczku. Jest jakaś grzałka w akwarium? Jak jest to ustaw mniej więcej na 25 stopni, Powinno wystarczyć dla wszelkiej maści ryb.
Poza tym karm rybki kilka razy dziennie, ale nie obficie. Tak żeby w kilka minut zjadły to co dostaną. Co kilka dni odlej kilka litrów wody i nalej świeżej, odstanej wody.

pozdrawiam
asmi
amstaff12
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 11, 2013, 19:52:36 »

Dałem propozycje jakie rybki sie nadają .
nie mówie żeby wybrała wszystkie !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2013, 19:54:35 wysłane przez amstaff12 » Zapisane
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 11, 2013, 21:35:09 »

witam
ale  ty nadal nie rozumiesz , że takie  akwarium nadaje  się tylko  pod krewetki! lub małe ryby ,  ewentualnie polecam Microrasbora Galaxy i  do tego krewetki red cherry
pozdrawiam
rastaman86
Nowy
*

to jest hobby !!!

« Odpowiedz #8 : Styczeń 12, 2013, 17:18:21 »

moim skromnym zdaniem po pozbyciu się plastiku i zbędnego balastu zasadziłbym roślinki tak ze dwie na początek. w zoologiku podpowiedzą jakie.
na zdjęciu jest jakieś drewienko. jeżeli jest prawdziwe i jest tam jakas kryjówka to bym zbrojnika zakupił to zawsze szkło by było czystsze i kiryska ażeby kamyki czyścił.

Akwarium  60x30x30=54l
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2013, 19:20:33 »

moim skromnym zdaniem po pozbyciu się plastiku i zbędnego balastu zasadziłbym roślinki tak ze dwie na początek. w zoologiku podpowiedzą jakie.
na zdjęciu jest jakieś drewienko. jeżeli jest prawdziwe i jest tam jakas kryjówka to bym zbrojnika zakupił to zawsze szkło by było czystsze i kiryska ażeby kamyki czyścił.
zbrojnika  to 25 l  ? chyba ci sie coś pomyliło....
pozdrawiam
Necia1666
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 18, 2013, 10:08:12 »

wiecie mam kolejny problem z rybkami, wstałam po nocy i z 3 rybek zostaly mi dwie nie ma jej nigdzie szukalam, a w dodatku jedna rybka dziś zauważyłam ciągle siedzi na korzeniu lub pływa przy samej tafli wody, pomożecie mi??  Mam jeszcze jedno pytanie znajoma oddala mi taki preparat powie mi ktos czy bedzie to mi przydatne??http://allegro.pl/tropical-ichtio-100ml-na-ospe-rybia-i2940674314.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2013, 11:19:25 wysłane przez Necia1666 » Zapisane
dlugi88
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 27, 2013, 16:58:20 »

Witam! Niedługo będę miał akwarium 30l (40x25x30). Pokrywa z oświetleniem, grzałka, filtr z napowietrzaczem. Chcę, żeby było w nim w miarę dużo roślinności. Czy taki zestaw rybek na początek byłby ok?
-6 neonów inessa
-4 gupiki
-jeden mały gurami
-2 krewetki cherry
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 27, 2013, 17:19:24 »

witam
zostawił bym  same neonki inessa (12-15szt)   + krewetki red cherry , masz  zbyt małem akwarium na gurami.
pozdrawiam
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Styczeń 27, 2013, 18:01:47 »

Witam! Niedługo będę miał akwarium 30l (40x25x30). Pokrywa z oświetleniem, grzałka, filtr z napowietrzaczem. Chcę, żeby było w nim w miarę dużo roślinności. Czy taki zestaw rybek na początek byłby ok?
-6 neonów inessa
-4 gupiki
-jeden mały gurami
-2 krewetki cherry
Ten mały gurami w końcu urośnie, tak więc powinieneś zrezygnować z tej ryby.
Jeśli chcesz coś większego, kup sobie bojownika z dwiema samicami. Musiałbyś zrezygnować raczej z krewetek, bo bojek może je atakować.
Innesów raczej nie polecam.
Te ryby lubią pływać, lubią przestrzeń której Ty nie masz.
Gupiki mogą być. Musisz tylko pamiętać, że te ryby szybko się mnożą i będziesz musiał coś robić z narybkiem.
Jeśli zdecydujesz się na bojownika, to on ten problem rozwiąże za Ciebie.

igor
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 11, 2013, 18:48:31 »

A czy ktoś ma propozycję czym mogę zapełnić akwarium 400l.Zaznaczam od razu,że jestem początkujący.Tak więc przyda mi się pomoc znawców. Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: