Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Komoda  (Przeczytany 5257 razy)
pil
huh
Nowy
*

« : Grudzień 12, 2012, 14:56:39 »

Witam, posiadam komodę na której stoi 112, chcę zamiast jej postawić baniak o wymiarach 100x40x40, pytanie czy ta komoda wytrzyma. Akwarium stoi już dwa lata,blat lekko się ugiął, może z jakieś 2 mm. Akwarium stoi nie na środku, tylko bardziej z boku. Blat ma 2cm. grubości, z tyłu jest zwykła cienka płyta jak to przy meblach.
 Kątowniki by coś pomogły tej komodzie przy ściankach na dole i u góry? Nie chcę się bawić za bardzo z dokładaniem tylnej grubej płyty. Aha komoda stoi na 6 nogach + 2 nogi wgłębi szafki, tak jakby pośrodku, na zdjęciu ich nie widać. Co radzicie żeby szafka wytrzymała pod tym 160 litrowym baniakiem? Czy nie da rady?
 Fotki, sorki za jakość:

pil
huh
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2012, 15:00:31 »

http://imageshack.us/photo/my-images/853/dsc00145gt.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/515/dsc00147ki.jpg/
 Tu są zdjęcia,sorki za post za postem.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2012, 16:54:01 »

Tu masz identyczny temat:

http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/czy-szafka-wytrzyma-38817/

Wymieniłbym dyktę na tyle na pełną płytę i dodał dwie nóżki między tymi już istniejącymi

pil
huh
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2012, 18:51:53 »

Rzeczywiście podobny temat, czyli idzie płyta i jakieś chyba kołki pod spód.
Dzięki bardzo.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2012, 19:05:48 »

Tak, tyle że płyta na plecach powinna jednocześnie stanowić podporę, więc nie przykręcasz jej od zewnątrz to tylnej części szafki, ale wpasowujesz w jej zewnętrzne ramy... nie wiem czy przedstawiłem to w sposób zrozumiały Tongue

pil
huh
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2012, 20:45:22 »

Heh, tak tak wiem o co chodzi:P
Ogólnie biorąc to czytam to forum już dość długo i wiem Vento, że masz niezłe baniaki roślinne, więc mam jeszcze inne pytania, sorki że w tym temacie.
Chcę kupić belki hagena 2x39 i jedna 39, na te 160 litrów ze świetlówkami sylvani groluxa i aquastar. Pytanie czy dać dwie groluxa na tył i jedną aquastar na przód, czy jeden grolux i dwie aquastar?
Drugie pytanie czy amazonia jest dużo lepsza od ASII+? I czy można kapsułki ferki np. dołożyć do amazoni?
Dzięki z góry.
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2012, 20:52:12 »

ADA AMAZONIA jest  jednym  z najlepszych  podłoży więć  lepiej  zainwestuj  w  ada niż  w   AS , też  wszystko zależy jaki chcesz  mieć  baniak  roślinny  czy ogólny.
pozdrawiam
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2012, 23:40:03 »

Heh, tak tak wiem o co chodzi:P
Ogólnie biorąc to czytam to forum już dość długo i wiem Vento, że masz niezłe baniaki roślinne, więc mam jeszcze inne pytania, sorki że w tym temacie.
Chcę kupić belki hagena 2x39 i jedna 39, na te 160 litrów ze świetlówkami sylvani groluxa i aquastar. Pytanie czy dać dwie groluxa na tył i jedną aquastar na przód, czy jeden grolux i dwie aquastar?
Drugie pytanie czy amazonia jest dużo lepsza od ASII+? I czy można kapsułki ferki np. dołożyć do amazoni?
Dzięki z góry.

ADA Amazonia była najlepsza w pierwszej wersji. Ta obecna z dopiskiem "NEW" jest conajmniej słaba i dużo bardziej problematyczna. Wersję starą widziałem ostatnio na alledrogo u sprzedawcy o nicku dymek  (Piotr Dymowski-więc pewny sprzedający).
Jeśli jej nie znajdziesz, a planujesz baniak typowo roślinny, polecam Pro Soil Aquatic Nature-IMHO jest dużo lepszy niż nowa Amazonia.

Do obu podłoży można dokładać kapsułki ferki, co zresztą robię. Nawet nawozy ferki do słupa wody dają świetne efekty i w generalnym rozliczeniu wychodzą niedrogo. A można je stosować zarówno do Pro Soil'a jak i do Amazonii.

Co do świetlówek, to polecam raczej taki układ:
-od tyłu:

-grolux
-aquastar
-865

Elektryk ze mnie żaden, ani znawca oświetlenia (tu moim autorytetem jest Baniakmaniak), ale widzę jak pod jakimi świetlówkami rosną mi rośliny i taki układ wydaje mi się optymalny.

pil
huh
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2012, 12:23:14 »

Niestety nie znalazłem starej amazoni , ale w takim razie zdecyduje się na ten pro soil plus kapsułki ferki.
Dzięki za zainteresowanie.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2012, 12:29:03 »

na start starczy samo podłoże. Kapsułki możesz dodać po miesiącu/dwóch.
Polecam jednak dopasowanie linii nawozowej ferki do słupa wody.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2012, 13:54:18 »

Co do świetlówek, to polecam raczej taki układ:
-od tyłu:

-grolux
-aquastar
-865

Elektryk ze mnie żaden, ani znawca oświetlenia (tu moim autorytetem jest Baniakmaniak), ale widzę jak pod jakimi świetlówkami rosną mi rośliny i taki układ wydaje mi się optymalny.

Jest to układ jak najbardziej najlepszy z możliwych, jedynie ustawiając aquastara z przodu ciekawiej wyglądają wtedy ryby a najjaśniejsze świało 6500K pada wtedy na cały baniak jak  byłaby w środku.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
pil
huh
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 13, 2012, 16:02:23 »

Vento, a które dokładnie nawozy ferki polecasz? Czy cała linie? Posiadam butle co2 przy tym. Dodam że wcześniej używałem nawozów aqua artu przy ASII+ i średnio to szło, troche lepiej wychodziło przy solach, ale po jakimś pół roku pojawiły się problemy z roślinami, ale nie z glonami na szczęście.
Baniakmaniak, dzięki za zainteresowanie, zrobię tak jak radzicie.
 A tak w ogóle mieliście styczność z tymi belkami hagena?
Pozdro.
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 13, 2012, 21:41:52 »

ja mam dwie belki w 160 litrach moge polecic. Plus jest taki ze jak chcesz 3x39 to jedną wyjmujesz i jedna działa.
Jakie problemu z roslinami przy solach Ci sie pojawiły ?

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
pil
huh
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2012, 22:00:13 »

Aha, to super, czyli jak rozumiem mogę dać dwie belki po 2x39 i zapodać tylko 3 świetlówki do nich?
Rotala indica prawie nie rośnie, liście się zwijają, green trochę lepiej, ale też bez rewelacji. Ludwigia trochę dziury w dolnych partiach, mały heniek jak rósł bardzo fajnie tak znikł już cały. Głosia niby wypuszcza nowe liście ale część dziurawych,niektóre wręcz białe. Pogostemon helferi też znikł, czasami całe łodygi się odrywały. Jedynie pelia i phoniex moss rosną dobrze. Dawałem dawki według kalkulatora spidera na 100l. Mikro to ten nowy intermag. Światło 2x18 + 2x24 na 112l.
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Grudzień 14, 2012, 06:56:49 »

wygląda głównie na braki potasu wzgledem innego pierwiasta wziołes pod uwage to co masz w kranówce przy podmianie?
jakie dawki podawales?

z tymi belkami to tak. tylko swiec wpierw 2x39W zeby kłopotów z glonami uniknąc chyba ze bedziesz na start miał naprawde duzo roslin.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: