Heh, tak tak wiem o co chodzi:P
Ogólnie biorąc to czytam to forum już dość długo i wiem Vento, że masz niezłe baniaki roślinne, więc mam jeszcze inne pytania, sorki że w tym temacie.
Chcę kupić belki hagena 2x39 i jedna 39, na te 160 litrów ze świetlówkami sylvani groluxa i aquastar. Pytanie czy dać dwie groluxa na tył i jedną aquastar na przód, czy jeden grolux i dwie aquastar?
Drugie pytanie czy amazonia jest dużo lepsza od ASII+? I czy można kapsułki ferki np. dołożyć do amazoni?
Dzięki z góry.
ADA Amazonia była najlepsza w pierwszej wersji. Ta obecna z dopiskiem "NEW" jest conajmniej słaba i dużo bardziej problematyczna. Wersję starą widziałem ostatnio na alledrogo u sprzedawcy o nicku
dymek (Piotr Dymowski-więc pewny sprzedający).
Jeśli jej nie znajdziesz, a planujesz baniak typowo roślinny, polecam Pro Soil Aquatic Nature-IMHO jest dużo lepszy niż nowa Amazonia.
Do obu podłoży można dokładać kapsułki ferki, co zresztą robię. Nawet nawozy ferki do słupa wody dają świetne efekty i w generalnym rozliczeniu wychodzą niedrogo. A można je stosować zarówno do Pro Soil'a jak i do Amazonii.
Co do świetlówek, to polecam raczej taki układ:
-od tyłu:
-grolux
-aquastar
-865
Elektryk ze mnie żaden, ani znawca oświetlenia (tu moim autorytetem jest
Baniakmaniak), ale widzę jak pod jakimi świetlówkami rosną mi rośliny i taki układ wydaje mi się optymalny.