Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Korozja muszli - Ampularia  (Przeczytany 3977 razy)
Tomcajs
Zainteresowany
**

« : Listopad 13, 2012, 23:50:23 »

Kupiłem dzisiaj trzy żółte ampularie, ale nie dla żółwi, aby je zjadły (tak jak u Iwon) ale aby się nimi zachwycać i podziwiać ich majestatyczne rychy i inne ciekawe zachowania.
Niestety w sklepie nie widziałem, że ich muszlę są w tak kiepskiej kondycji , ślimaki są młodę ok 4 miesięczne, ale muszle są skorodowane i z ubytkami przy zakrywatkach, nie raz spotykałem się w internecie z tym problemem w mocno kwaśnym i miękkim środowisku, ale osobiście pomimo wieloletniej chodowli tych organizmów nie miałem doczynienia z tym zjawiskiem.
Moje pytanie do Szanownych Forumowiczów brzmi, jak im pomóc, jak przyspieszyś proces rewitalizacji muszli .... ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2012, 12:32:36 wysłane przez Tomcajs » Zapisane

112l  Neonarium
ibrachim12
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2013, 14:24:52 »

nie jestem pewien ale to chyba przez niskie PH
Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2013, 20:31:47 »

Tak niskie Ph, czyli kwaśna woda i miękka sprzyja korozji muszli.
Minęło bardzo długo czasu zanim Ktoś podjął ten wątek, obecnie ślimaki czują się dobrze i nie ma śladu po dawnych niedomaganiach.

112l  Neonarium
Ampularek_pl
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2013, 19:17:44 »

No to najważniejsza kwestia,że wszystko wróciło już do normy. Przyczyną takiego stanu rzeczy jak zawsze jest niski poziom PH,warto o tym pamiętać na przyszłość.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: