Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Start 60l dla początkującego  (Przeczytany 3042 razy)
MatiKaj
Nowy
*

« : Październik 29, 2012, 18:20:45 »

Witam.
Mam do dyspozycji 60l zbiornik. Chciałbym uzyskać pomoc w jego urządzeniu. Jakie łatwe w hodowli rybki i rośliny polecacie (prócz standardowych typu glonojad). Interesowałyby mnie rybki raczej delikatne, nie kopiące w dnie, które w miarę możliwości mogłyby współżyć ze sobą bez żadnych konfliktów. Ma to być zbiornik dla mojego młodszego siostrzeńca, który poprosił mnie o pomoc. Chciałem się skupić raczej na gatunków dla amatorów. Jeśli możecie zaproponować również kilka skutecznych, nie drogich nawozów był bym wdzięczny Smiley
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 29, 2012, 19:10:43 »

Glonojad nie jest standardową rybą na 60 l jeśli chodzi ci o zbrojnika niebieskiego. Minimum 112l.

A co do rybek to:
-gupik pawie oczko
-neon innesa
-danio pręgowane (mam w akwa i są najruchliwszymi rybami Smiley )

Nawóz stosuje od tygodnia dopiero, więc nie mogę jeszcze wyrazić opinii o nim, ale słyszałem że jest dobry i wielkim jego plusem jest to, że jest bardzo tani Smiley
http://allegro.pl/show_item.php?item=2670499376

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
MatiKaj
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2012, 22:23:02 »

A można by do tego dorzucić krewetkę?
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 31, 2012, 16:11:08 »

Danio nie nadaje się do tak małego zbiornika.
Neony ok, małe Razbory jak najbardziej, Proporczykowce np Dwupręgi.
Krewetki możesz dorzucić.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 31, 2012, 17:19:35 »

Emperor, wybacz mój błąd z danio ;/ Wszystko przez zróżnicowanie w internecie, raz piszą że minimum 50 l, raz że 60, a teraz znalazłem że 80 ;/

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 31, 2012, 17:43:33 »

o rybach wypowiedzieli się już bardziej doświadczeni w tej materii forumowicze-ja mogę od siebie zaproponować parkę ramirezek.

Odnośnie roślin i ewentualnego nawozu-jaki rodzaj akwarium planujesz? Jakie światło, podłoże, filtrację. O ile zrozumiałem, ma to być zbiornik dla siostrzeńca, więc może lepiej wybrać gatunki łatwe w uprawie, nie wymagające specjalnych warunków i nie rosnące zbyt szybko, bp będziesz musiał się co tydzień zajmować baniakiem... Tongue
Bez dużego światła i nawożenia poradzą sobie microsoria, anubiasy, nurzańce, choć te ostatnie dość szybko rosną i trzeba co jakiś czas ograniczać rozrost.

MatiKaj
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2012, 18:57:35 »

Myślałem właśnie o anubiasie. A możecie polecić jakieś dobre podłoże...?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2012, 19:05:38 »

Rodzajów podłoża jest niemal tyle, ilu akwarystów... Ale w Twoim wypadku (również przez wzgląd na to, że nie zawsze będziesz przy zbiorniku), dopasowując podłoże do mało wymagających roślin, braku mocnego oświetlenia i rozbudowanej linii nawozowej, wybrałbym najprostszy na świecie czarny, drobny bazalt. Ewentualnie dla lepszego efektu wizualnego, jakieś podłoże granulowane, ale jałowe-np. Karel Rataj

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: