Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neony, a stara woda  (Przeczytany 2856 razy)
Tomcajs
Zainteresowany
**

« : Październik 14, 2012, 11:43:02 »

Witam
Dawno temu, pisano, że neony nie lubią częstych i dużych podmian wody, czy ktoś mógłby się ustosunkować do tego zagadnienia...? Co znaczy często i dużo, czy testy No2 i No3 rozwiązują terminowość sprawy ?
Pozdrawiam Tomcajs

112l  Neonarium
najaraniec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2012, 21:29:28 »

witam ja podmieniam wodę co tydzień około 20% i nie mam problemu z neonami mam ich 16 sztuk i mają ponad rok i zadnego zgonu nie odnotowałem od roku
Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2012, 02:30:22 »

Wiem, wiem, ja też tak postępuje, ale pomimo dobrych parametrów wody, systematycznych podmian i dodatków w postaci szyszek olchy czarnej i torfu widzę, że neony nie czują się najlepiej, wizualnie nic im nie dolega, nie padają, normalnie jedzą, ale nie pływają po całym akwarium tylko zbijają się w gromadę w jednej części akwa. Dodam, że nic ich nie niepokoi i oprócz kirysów i małych zbrojników nie ma innych większych drapieżników w wodzie, które mogłyby im zagrażać. Skończyły mi się pomysły i szukam powodów, które mogą taki proceder czynić, myślę, że może to być zbyt duża podmiana wody, lub jakiś czynnik chemiczny w wodzie, którego nie jestem w stanie wyłapać standartowymi testami PH, KH, GH, NO2, NO3. Inne ryby są ruchliwe i pływają po całym zbiorniku, temperatura urzymuję się na stałym poziomie 25 stopni, akwarium gęsto obrośnięte roślinami z przewagą kryptokoryn - co do roślin czytałem w poradniku dla krewetkowiczów, że te rośliny nie polecane są do krewetkariów ze względu na zakwaszanie wody, szczególnie po przycince, ale neonom to jak akurat nie powinno pszeszkadzać, straciłem pomysły...

112l  Neonarium
kecaj65
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2012, 17:20:05 »

Moje też grupowały się w jednej części akwa (19sztuk)...ale gdzieś słyszałem,czy wyczytałem, że najlepiej sie czują w 23 stopniach- teraz pływają po całym akwa.
Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2012, 10:47:54 »

Nie jestem pewien, ale problem w moim przypadku może dotyczyć ogólnie kąsaczkowatych, kiedyś już hodowałem stadko potocznie zwanych Żałobniczek, które też zbijały się w grupką i nie pływały po całości akwa, ale one ożywiały się po zgaszeniu światła, z czego wywnioskowałem, że przeszkadzało im jasne oświetlenie, ale w przypadku neonów jest to bez różnicy, spróbuję obniżyć temperaturę (mam chłodzenie akwa) może najpierw do 24 stopni i zacznę obserwować , co się będzie działo...

112l  Neonarium
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: