Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « trochę niedorzeczności - Skalary
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: trochę niedorzeczności - Skalary  (Przeczytany 2362 razy)
kapitanclaw
Nowy
*

« : Wrzesień 10, 2012, 21:15:23 »

Gadałam dzisiaj z babką z zoologicznego. sklep w małym miasteczku, mówiła, że oni zamawiają tylko te najbardziej pospolite i najlepsze dla początkujących ryby. Wśród takich znalazły się skalary. Wytłumaczenie sprzedawczyni ?  ''mogą być nawet w akwa 25l'', bez wspominania jak wysokie może ono być. ale w sumie zawsze widzę w sklepach skalary. sprzedawcy polecają je do początkujących. Wasze zdanie ?
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2012, 21:18:42 »

Po prostu większość sprzedawców nie zna się na akwarystyce albo po prostu ukrywa to... Liczy się dla nich jedynie zarobek a nie dobro zwierząt, dlatego takie coś wciskają początkującym Undecided Smutne Sad

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
Luna_s20
Licho
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2012, 07:05:54 »

Mi polecano skalary do neonów jako "łagodne, towarzystkie i łatwe w utrzymaniu". No i fajnie.
Większość sprzedawców nie zdaje sobie sprawy jakie wielkości osiąga skalar, a tym bardziej - że pożre wszystko co zmieści mu się w pysku. Bo jednak najbardziej roślinożerną rybą akwarystyki to on nie zostanie.
Zresztą, ile to przypadków zapłakanych dzieciaków gdy małe rybki podławiły się dużym żywym pokarmem rzucanym skalarowi za namową "miłego sprzedawcy"... bądź gdy skalar zrobił krwawą rzeź na małych rybkach Wink
Ci sami sprzedawcy - co osobiście widziałam - karmią skalary handlowe podrośniętym już narybkiem ze zbiorników dekoracyjnych a polecają je potem do ogólnego akwarium początkującym, jako "spokojne i łagodne"...  Shocked

Licho nie śpi...
Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2012, 02:55:46 »

To, że się nie znają i liczą na zysk to fakt, ale jest też inna prawda, zarówno o skalarach, zbrojnikach, długonosach cirnistych i wielu, wielu innych rybach, że karłowacieją w małych zbiornikach, osiągają niewielki rozmiar do ich naturalnych uwarunkowań genetycznych i nie są w stanie zagrozić np. neonom. I właśnie o tym nie mówią sprzedawcy....

112l  Neonarium
slepy63
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2012, 21:56:55 »

ja mam ze skalarami 6 szczupieńczyków pręgowanych około 8cm każdy. i jak w lecie wrzucam do akwarium 2cm pasikoniki, skalary patrzą na to co z nimi robią szczupaki to im się odechciewa ataków na cokolwiek ;-)
slepy63
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2012, 21:58:46 »

a tych wszystkich palantów z akwarystycznych sklepów to bym powrzucał do 25L - właśnie!!!!!!!!!!!!!!!! niech popływaja
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2012, 10:34:43 »

Skalary są bardzo efektownymi rybami, znajdują dużo nabywców. To że to ryby stadne nie ma znaczenia, "miłośnicy" akwarystyki często kupują jedną sztukę dla ozdoby swego oszałamiającego wielkością 60 litrowego zbiornika. Są  łatwe w hodowli /w rozmnażaniu/ , w sklepach "osiedlowych" dostępne są więc w niskiej cenie. A liczy się zysk niestety. Podobna sytuacja jeśli chodzi o bocje. Pojedyncze egzemplarze wegetują w małych akwariach. To szersze zjawisko i dotyczy niestety nie tylko akwarystyki, gdzie ignoranci wiodą prym, mają najwięcej do powiedzenia i monopol na racje.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: