Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: sole, glony i wzrost roślin  (Przeczytany 2392 razy)
Szef
Zainteresowany
**

« : Lipiec 29, 2012, 14:06:47 »

Nie wiem już który raz powraca u mnie temat glonów. Raz krasnale, raz zielenice a do tego bardzo słaby wzrost roślin.

Za namową kolegów z forum posiadam taki oto zestaw

Akwarium 200l
oświetlenie 2x30W : Philips Aquarelle, Philips 865 + 1x18W Philips 865 + oświetlenie led zmierzchowe i nocne + odbłyśniki i pokrywa wyklejona folią
Filtry: Fluwal 305 z wkładem gąbkowym, bioceram i watą JBL + Aquaszut T-Head 750
Podłoże: żwir kwarcowy 3-8mm + biogrunt

Obsada: 5x gurami, 18x miedzik, 10x kirysek, 10x otosek

Czas świecenia 8h zasadnicze + 1h Led zmierzchowe

Co2 z butli

Podmiany 30% co tydzień

Parametry wody:

PH= 7
GH=16n
KH= 10n
NKH=6n
NO3=80-130mg/l
FE=0,1-0,2 mg/l
P=0,5 mg/l
NO2=0

Od 2 miesiecy podaje sole w następujących proporcjach na 500ml.
KNO3 - 29g
K2SO4- 49g
KH2PO4-3g
MgSo4 bezwodny - 94g
Mikro Plus Intermagu- 50ml
Żelazo 8% - 50g
Dawkowanie codziennie po 13ml, mikro 2 ml, żelazo 1ml

Otrzymuje z tego następujące stężenia tygodniowe
K-30,96 mg/l
Mg- 15mg/l
No3-16,2 mg/l
PO4-1,95 mg/l
Fe-0,45mg/l
Mn-0,07mg/l
Cu-0,01mg/l
Zn-0,02mg/l
B-0,02mg/l

Niestety jakieś dwa tygodnie temu moje akwarium przeżyło kolejny zakwit zielenic. Szyby po prostu wyglądały jak pomalowane na zielono. Rośliny tak oblepiło że połowę trzeba było wyrzucić. W tym tygodniu już jest lepiej ale i tak znów narosło tego glonu.
Nie wiem skąd nagle nagromadziło się tyle NO3. Poza tym reszta parametrów też znacznie odbiega od zakładanych :/  Do tego rośliny w ogóle nie chcą rosnąc :/
Podpowiedzcie gdzie popełniam błąd

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 29, 2012, 15:42:23 »

Cześć.
Napisz nam jeszcze jak długo stoi akwarium od ostatniego startu i czy masz może tło wewnętrzne za którym może się wiele dziać ?

Ja nigdy się sinic u siebie nie dorobiłem, ale za to wyszukałem Ci miejsce w którym chłopaki opisują problem sinic i sposób w jaki się ich pozbyli, poczytaj, może sprawdzi się i u Ciebie.
Pozdrawiam.

http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/niedobory-i-nadmiary-u-roslin/msg322223/#msg322223

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 30, 2012, 06:27:23 »

NO3 za wysokie, za dużo ryb, za mało światła (przy czym CO2 bez sensujak i też nawożenie).
Dodaj światła, popraw filtrację, albo zredukuj obsadę i nie podawaj KNO3 do puki NO3 w bańce nie spadnie poniżej wymaganego poziomu.
Napisałbyś ile masz roślin, albo fotkę zapodał (nie chce mi się szukać Twojego akwarium tu na forum - zaraz jade do roboty). Jeżeli nie możesz oddać części ryb ogranicz ich karmienie - im więcej żarcia do wody tym więcej odchodów a chyba wiesz, że z tego powstaje NO3. Zgaduje też, że w kranówie pewnie masz wystarczająco NO3 (o ile jej używasz do podmian).
To tyle na razie. Pojawił się nowy wątek Tramala nt. glonów, może go już widziałeś?

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 30, 2012, 19:29:50 »

Cześć.
Napisz nam jeszcze jak długo stoi akwarium od ostatniego startu i czy masz może tło wewnętrzne za którym może się wiele dziać ?

Ja nigdy się sinic u siebie nie dorobiłem, ale za to wyszukałem Ci miejsce w którym chłopaki opisują problem sinic i sposób w jaki się ich pozbyli, poczytaj, może sprawdzi się i u Ciebie.
Pozdrawiam.

http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/niedobory-i-nadmiary-u-roslin/msg322223/#msg322223

Akwarium ma kolo roku
Nie mam tła wewnętrznego
Nie mam sinic tylko zielenice

NO3 za wysokie, za dużo ryb, za mało światła (przy czym CO2 bez sensujak i też nawożenie).
Dodaj światła, popraw filtrację, albo zredukuj obsadę i nie podawaj KNO3 do puki NO3 w bańce nie spadnie poniżej wymaganego poziomu.
Napisałbyś ile masz roślin, albo fotkę zapodał (nie chce mi się szukać Twojego akwarium tu na forum - zaraz jade do roboty). Jeżeli nie możesz oddać części ryb ogranicz ich karmienie - im więcej żarcia do wody tym więcej odchodów a chyba wiesz, że z tego powstaje NO3. Zgaduje też, że w kranówie pewnie masz wystarczająco NO3 (o ile jej używasz do podmian).
To tyle na razie. Pojawił się nowy wątek Tramala nt. glonów, może go już widziałeś?

Nie wiem czy to za duzo ryb jak na 200l. Miedziki, otoski, kiryski sa naprawdę małe a ich liczbe okreslilem szacunkowo W rzeczywistości kiryskow i otoskow  moze byc nawet o 5 mniej
Więcej niz 78W już nie włożę bo poprostu się nie mieści w pokrywę.
Co mogę poprawić w filtracji ?? Wydawało mi się że wydajność filtrów mam aż nadto
Parametry czystej wody to
GH=11,5
NO3<10
NO2<0,1
P<0,5
PH=8
KH=10
Rybki karmię bardzo oszczędnie.
KNO3 narazie odstawię i będę badał zawartość
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 19:46:32 wysłane przez Szef » Zapisane
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 30, 2012, 20:39:53 »

Sorry za pomyłkę Szefie, na szybko starałem się pomóc na przerwie w pracy i pomyliłem wroga Tongue, na szczęście Frot szybko pojawił się z pomocą.

Powodzenia w walce z glonem i pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: