Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Konkurs IAPLC 2012  (Przeczytany 10043 razy)
vento
Super aktywny

« : Lipiec 08, 2012, 23:33:15 »

No i zakończyła się pierwsza runda tegorocznej edycji IAPLC.
IAPLC 2012 to 2021 zgłoszeń z 63 państw.
Polska wystawiła 58 zgłoszeń co daje nam 8 miejsce w generalnej liczbie nadesłanych prac. Rodzimi akwaryści poszaleli Smiley

Wiem, że poza mną przynajmniej jedna osoba z tego forum brała udział w konkursie. Może startujący pokażą tu swoje prace i razem o nich podyskutujemy? Nie jest to temat ciekawy tylko dla fanów akwarystyki roślinnej-myślę, że każdy chętnie obejrzy co wyprawiają akwaryści na całym świecie Smiley

Pod tym linkiem można obejrzeć wynik pierwszej rundy-200 prac najwyżej ocenionych przez jury. Czekamy nadal na ogłoszenie rankingu spoza top200...

http://en.iaplc.com/results12/top200vote/index.html

Stronka trochę jeszcze zamula, ale na dniach powinno się to poprawić.

Ja startowałem z nieco odmiennym akwarium, niż te widoczne w top 200. Ale chciałem spróbować i spróbowałem Smiley Jakie miejsce zająłem jeszcze nie wiem, ale na pewno jakieś między 200 a 2021 Smiley
Zdjęcie robione na wariata, choć same przygotowania do sesji finałowej były mocno przemyślane. Oczywiście aranż poszedł trochę własnym torem, jednak dopracowanie szczegółów przed sesją, to już zupełnie inna sprawa. Kilka dni bawiłem się wyrównując podłoże przy przedniej szybie, ukrywając korzenie roślin pierwszego planu widocznych między podłożem a szybą... kilkanaście dni wyciągałem kolory z czerwonych roślin nawożąc skondensowanym żelazem. Efekt wyszedł, jaki wyszedł-ja jestem zadowolony Smiley

Zachęcam wszystkich startujących do pokazania swoich prac-oczywiście tych, którzy nie dostali się do top 200, bo te prace jeszcze będą oceniane.
Wszystkich pozostałych zapraszam do dyskusji o konkursie i startujących w nim akwariach.

iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2012, 08:10:18 »

NO powiem tak - jest na czym oko zawiesić . Jeszcze to muszę przetrawić bo niektóre prace są po prostu zjawiskowe .
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2012, 09:26:40 »

Ta kępa blyxy dotyka przedniej szyby? jeżeli tak to chyba kompozycyjnie nie jest to najlepszym rozwiązaniem. No ale ogólnie bajkowo wygląda Smiley

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2012, 07:19:23 »

A masz może nadwyżke coś na trawnik i jakąś czerwoną roślinę bo u mnie tylko zielono i jakoś tak monotonnie.
Parametry  - 300 litrów - 4x36W T8 - CO2 - trochę nawozów makro i mikro + Fe - pociągnie trawnik i czerwone "zielsko" ??

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2012, 23:06:04 »

Ta kępa blyxy dotyka przedniej szyby? jeżeli tak to chyba kompozycyjnie nie jest to najlepszym rozwiązaniem. No ale ogólnie bajkowo wygląda Smiley

Kępa blyxy posadzona była dość daleko od przedniej szyby, jednak mocno się do niej zbliżyła i czasami faktycznie jej dotykała. Jednak do zdjęcia finałowego mocno ją wykosiłem i od przedniej szyby dzieliło ją kilka cm.

A masz może nadwyżke coś na trawnik i jakąś czerwoną roślinę bo u mnie tylko zielono i jakoś tak monotonnie.
Parametry  - 300 litrów - 4x36W T8 - CO2 - trochę nawozów makro i mikro + Fe - pociągnie trawnik i czerwone "zielsko" ??

przy podaniu takich luźnych parametrów, trudno coś powiedzieć...
Cały trawnik widoczny na zdjęciu będzie niedługo na wydaniu-możesz się przyczaić, bo na pewno wrzucę link do aukcji.

Nikt inny nie startował?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 29, 2012, 21:38:35 »

Są już wszystkie wyniki.
Oto ranking Polski:

20 Piotr Dymowski
24 Piotr Bęczyński
45 Dariusz Dymowski
65 Paweł Iglewski
104 Łukasz Kucharski
112 Danuta Dymowska
135 Paweł Mielniczek
140 Marcin Pęczek
141 Sławomir Bagacz
142 Grzegorz Guzik
154 Marcin Nowak
167 Tomasz Kurek
192 Arek Miazga
201 Adam Paszczela
254 Lukasz Kucharski
270 Iwona Mielniczek
343 Iwona Paszczela
367 Marcin Ratajczak
388 Filip Stańczyk    Smiley
400 Maciek Michalski
471 Marek Urbański
500 Marcin Grzybek
529 Piotr Baszucki
543 Mariusz Cipak
578 Andrzej Bondaruk
602 Sebastian Smuk
634 Tomasz Busza
636 Mateusz Pałucki
639 Artur Adamowicz
655 Mateusz Begiersz
685 Przemysław Dunajewski
742 Darek Makowski
765 Grzegorz Bernas
784 Adam Waśniewski
807 Aleksander Wilus
809 Tomasz Błaźniak
xxx Grzegorz Mosurek
1154 Bożena Kostek
1483 Paweł Rygol

Moja bańka zajęła miejsce w pierwszej polskiej dziesiątce powyżej Top 200 Smiley

Jak na pierwszy raz i zdjęcie robione przy zasłanianiu odblasków z okna kocem, a nie tak jak w wielu przypadkach przy profesjonalnej sesji, wyszło całkiem całkiem Smiley

sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 29, 2012, 22:16:28 »

Gratuluję i życzę, przynajmniej takich sukcesów, w kolejnym konkursie. Cheesy Cheesy Cheesy

gg - 4479432
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 30, 2012, 08:27:35 »

Gratuluję i życzę, przynajmniej takich sukcesów, w kolejnym konkursie. Cheesy Cheesy Cheesy

Ale mu życzysz gdyby foto było robione lepszym sprzętem zbiornik znalazł by się w pierwszej 200-ce

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 30, 2012, 08:44:20 »

To chyba tylko kwestia gustu i wsparcia "klikaczy". Mi osobiście nie podoba się najbardziej to co zajęło pierwsze miejsce, wszystkie reprezentują podobny poziom i chyba tylko los może sprawić, że się jest wyżej w rankingu. No los i coś jeszcze Wink, spotkałem się z czymś takim jak wsparcie klikaczy. Trzeba znaleźć dobre forum z uczynnymi ludźmi i poprosić by oddali głos. Nie ma co za bardzo liczyć, że się wygra gdy zdjęcie jest tylko na ich stronie, trzeba by zachęcić na blogu, jakimś forum lub kilku i wskazać to najładniejsze by głosowali Wink. Ile razy widziałem takie prośby, "głosujcie na moje zdjęcie" najładniejszy ogród, dom, szkoła itp. tu pewnie było podobnie. Niektórzy przekupują gdy nagroda jest warta świeczki. Trzeba oddać głos i ma się np. 1zł na konto Paypal lub co ileś głosów losowana grubsza nagroda. No bo chyba się opłaca wydać nawet 200zł by zdobyć tv 42" Wink.
Tak tylko piszę bo siedzę też na "kombinatorskim" forum i wiem co się dzieje Smiley

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 30, 2012, 09:31:18 »

Wiesz widać, że się znasz na regulaminie IAPLC. Gdyby ktoś zobaczył gdziekolwiek zdjęcie konkursowe przed konkursem autor bylby zdyskwaliwikowany.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2012, 09:45:26 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Październik 30, 2012, 09:40:19 »

Rok temu poznałem Filipa. Jest moim guru od rośliniaków. Gdy potrzebuje pomocy to kontaktuje się z nim i zawsze niezwłocznie ją otrzymuję. Wystarczy spojrzeć na przygotowane przez niego rośliny (te z przycinki, czy to na sprzedaż czy podarowane początkującemu) aby wiedzieć, iż wszystko robi perfekcyjnie i wkłada w to serce. Biorąc reklamówkę roślin, były one zapakowane pod linijkę. Rośliny wytrzymały 3 dni w podróży. Wnioskuję, iż równie perfekcyjnie, jak nie bardziej, podchodzi do swoich szkiełek. Co zresztą widać na Jego blogu. Zawsze gdy go przeglądam pojawia się zazdrość i chęć choć w części mieć takie zdolności do aranżacji, wiedzę oraz cierpliwość do pielęgnacji.
Uważam, iż konkurs IAPLC, jak i wiele podobnie działających konkursów z różnych dziedzin to loteria. O gustach się nie dyskutuje. Poza tym przy głosowaniu przez internautów w grą wchodzi kolesiostwo co przedmówca zauważył. Sam przyznaję, iż w konkursie skody, który jeszcze trwa, dzięki agitacji mojego kolegi, oddałem głos na kapelę, która nie jest w moim guście.

Andrzeju, uwierz, moje gratulacje dla Vento są jak najbardziej szczere i życzę mu jak największych sukcesów jednak nie wierzę w obiektywne głosowanie wszystkich oddających głosy.
Poniżej kilka zdań na temat konkursu z lokalnego forum http://www.bocja.org/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=4&id=2400&Itemid=115

gg - 4479432
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 31, 2012, 08:25:27 »

Dzięki za miłe słowa, ale do chłopaków (i dziewcząt oczywiście) z czołówki brakuje mi dużo więcej niż profesjonalnego sprzętu i sesji zdjęciowej... mają łeb na karku i rękę do tego co robią, nie ma się co czarować.
A kolesiostwo mogło mieć miejsce tylko w drugiej rundzie, bo skład Top200 ustalało jury. Kolejne tury głosowania faktycznie spotkały się z różnymi odzewami w sieci, ale uważam, że nie po to konkurs jest, żeby wytykać sobie kto jak ponaciągał regulamin... ważne są same baniaki Smiley a tych bardzo dużo było na kosmicznym poziomie!
Jeśli wystartuję za rok, może coś więcej się ugra, ale tym razem puszczę mniejsze szkiełko, bo 375L już po restarcie rośnie sobie tak żeby było w domu ładnie, a nie żeby wysokie miejsce w konkursach zajmowało Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2012, 08:27:40 wysłane przez vento » Zapisane

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Październik 31, 2012, 09:02:04 »

No tak Smiley, faktycznie tam są jakieś 4 etapy i tylko w jednym można liczyć na wsparcie internautów. Główna nagroda jest warta świeczki z tego co zrozumiałem, a mam z tym problemy Tongue, wychodzi, że na nasze jest prawie 4'000'000zł. Dobrze zrozumiałem?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 31, 2012, 09:36:31 »

Główna nagroda jest warta świeczki z tego co zrozumiałem, a mam z tym problemy Tongue, wychodzi, że na nasze jest prawie 4'000'000zł. Dobrze zrozumiałem?
Źle Wink 2 zera musisz obciąć Smiley milion jenów to jakieś 40 tys pln-ów. Kursy jena podają dla 100 jenów. No i chyba trzeba odebrać osobiście na gali. Ale jak wygrasz to sobie z nagrody opłacisz wycieczkę do Japonii i jeszcze trochę zostanie w kieszeni Smiley

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Październik 31, 2012, 09:45:38 »

Tylko, że się boje latać samolotami Tongue, nawet w metrze mam lęki. Zresztą pierwsze miejsce mi nie grozi Smiley, może za klika lat. Teraz nie stać mnie żeby na same kamienie wydać 1'500zł Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: