Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « MIECZYK BEZ SIŁ !! POMOCY :(
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: MIECZYK BEZ SIŁ !! POMOCY :(  (Przeczytany 3829 razy)
smiley
Nowy
*

« : Lipiec 03, 2012, 11:41:05 »

to moje pierwsze akwarium . wczoraj zakupiłam do niego moje pierwsze rybki - mieczyki . po czym zauważyłam , że z jedną samiczką jest coś nie tak .
objawy :
brak sił - próbuje płynąć do góry po czym szybko opada na dno
bardzo szybki oddech
chwiejne ruchy
leciutko ciemniejsza od reszty , prawie wcale ale jednak trochę
apatia
nie zjadła nic od kupna (2dni)
ma obok oka białą plamę . nie wiem czy to jakiś nalot czy może ślad po łusce .
z resztą mieczyków jest wszystko w porządku, tylko są jeszcze trochę przestraszone .
wczoraj po kupnie zostawiłam je same na kilka godzin . po przyjściu znalazłam samiczkę między kamieniem a ścianką akwarium brzuchem do góry . bardzo szybko oddychała. szybko przełożyłam ją do szklanki z wodą ,bo bałam się , że może zaszkodzić innym.bałam się , że nie przeżyje mi nocy .. dziś mam zamiar udać się do zoologicznego z rybką, może tam się czegoś dowiem..
dodatkowe info:
zbiornik 60l , obsada na razie 6 mieczyków , temperatura 26stopni ,pokarm firmy tropical , ale myślę , że pokarm nie gra roli teraz , bo rybka w takim stanie już tu trafiła , podmian wody jeszcze nie było , ponieważ te rybki są moimi pierwszymi a kupiłam je wczoraj .

oto zdjęcie ,widać na nim białą plamę:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2012, 12:23:42 wysłane przez smiley » Zapisane
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1 : Lipiec 03, 2012, 13:23:27 »

może tam się czegoś dowiem..

Klasyka błędu, no na pewno się dowiesz...powiedzą kup pan/pani następną... skoro ich wiedza polega na ładowaniu mieczyków do 60-cio litrowego wiadra to bije im brawo.
Najpierw trzeba trochę dowiedzieć się podstawowych rzeczy nt prowadzenia akwarium, a potem je zakładać. Na tym forum jest mnóstwo dobrze poukładanych tematycznie wątków.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2012, 13:29:43 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 03, 2012, 15:38:21 »

ta biała plama to może być infekcja po tym jak rybka się o coś otarła zbyt mocno.. Normalnie samo by to znikło, lub w ogóle nie wystąpiło, ale ponieważ jest tak osłabiona to układ immunologiczny nie daje rady.

Z tego co piszesz to rybka może mieć uszkodzony pęcherz pławny (skoro ma problem z wypłynięciem do powierzchni wody) . Pęcherz mógł zostać uszkodzony przy nieostrożnym wyławianiu rybki w sklepie.

To wszystko tylko moje przypuszczenia, bo za mało wiadomo o akwarium. Parametry wody raczej jeszcze masz w normie skoro to pierwszy dzień działania akwarium a na dodatek reszta rybek czuje się ok. Jeśli to jest rzeczywiście wina pęcherza pławnego to nie wiem czy da się coś zrobić, ale rybka nie zarazi innych, tak że może pływać z innymi chyba... aż odejdzie - bo taka długo nie wytrwa.

A teraz powinnaś poczytać tematy o dojrzewaniu akwarium i o tym jak dbać o nie dopóki jest niedojrzałe, by reszta rybek nie popadła w tarapaty.

smiley
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 03, 2012, 16:47:30 »

już wpuściłam ją do reszty .. biedactwo nie może dopłynąć do brzegu .. cóż , teraz tylko mogę czekać. biorę się za solidne czytanie , dziękuję za pomoc
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 04, 2012, 15:09:23 »

Albo grzybica albo columnaris nie widze dobrze. Nic jej nie bedzie. Objawy takie ryby maja (opadaja ciezko oddychaja) gdy zasadowosc wody jest duza, wieksza niz wody ze sklepu. Kup mfc tropicala i zrob kapiel dlugotrwala tam pisze na opakowaniu jak. 1 ml to 20 kropel.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: