Witam, proszę o porady co robię nie tak.. Jest to moje pierwsze akwarium roślinne więc zdaję sobie sprawę, że mogę popełniać wiele błędów tym bardziej, że zaczęłam chyba od dość wymagających roślin. Akwarium zalałam tydzień temu, zasadziłam rośliny In vitro. Wodę podmieniam co 3 dni (od dwóch dni codziennie po 30l). Na razie nie nawożę ani micro ani macro, jedynie easy carbo w płynie oraz potas. Do tego od 3 dni jest bimbrownia. Oświetlenie dość mocne zaczęłam od 6 godzin dziennie, od wczoraj 7 godzin. Akwarium nie jest nasłonecznione. Brak ryb. Z racji braku możliwości wyłączenia co2 w nocy zainstalowałam brzęczyk, który pracuje jedynie w momencie wyłączenia się świetlówek (bez niego ph spadało do 5). Dobrałam chyba dość dobre podłoże. Problem iż roślinki po 3 dniach od posadzenia zaczęły marnieć, tracą, a część zupełnie już straciła kolor (robią się przezroczysto-brązowawe). Zauważyłam na nich jakby pajęczynki, kolor biały, których z dnia na dzień jest coraz więcej. Parvula praktycznie w fatalnym stanie, hemiantus i glossostigma tez coraz gorzej. Hemiantus już czwartego dnia po posadzeniu zaczął chyba gnić od strony podłoża. Jak się wyciągnie sadzonkę praktycznie rozpływa się w palcach, jest maziata. Woda krystalicznie czysta, rosliny bąbelkują a mimo to coś się dzieje złego. Dodatkowo testy no3 wykazały mi bardzo wysoki poziom azotanów. Test
http://sklep-akwarystyczny.pl/pl/testy-kropelkowe/619-zoolek-no3.html ,który ma przedniał do 130mg/l wykazuje mi iż przekraczam w ogóle te normy…. Czyli ponad 130 sądząc po purpurowo czerwonym kolorze wyniku. Kranowka wyszła ok. 10mg/l. Nie rozumiem skąd takie azotany w nowym czystym zbiorniku bez ryb. Czy może być to spowodowane podłożem:
http://www.akwarystyczny24.pl/nature-soil-oliver-knott-black-powder23mm-podloze-akwarium-roslinnego-oliver-knott-naturesoil-p-2042.html ?
Nie wiem co robić…na razie codziennie podmieniam po 30l wody ale rano wyniki ciągle takie same.
Dodatkowo proszę o rady co zrobić z roślinami, dlaczego mi marnieją.. Starałam się dopiąć wszystko na ostatni guzik przed założeniem tego akwarium, początkowo miał być to podstawowy zbiornik w którym będzie korzeń i kilka ryb, ale zaczarowały mnie akwaria roślinne. Wyłozyłam dość sporo pieniędzy już na to wszystko. Staram się, czytam, szukam ale jak widać coś jest nie tak i powoli się poddaję.
Bardzo proszę o jakieś sugestie, przyczyny takich azotanów oraz dlaczego mimo (przynajmniej wg mnie) dobrych warunków roślinki nikną w oczach. Co je zaatakowalo i czy jest szansa że się podniosą, czy też jeśli są to kilkudniowe sadzonki, które już zachorowały to są stracone.
Ogólnie proszę o jakieś rady i zwrócenie mi uwagi czy to wszystko poniżej co mam u siebie w akwarium trzyma się kupy.
AKWARIUM 72L:
FLORA:
Alternanthera reinecki (In vitro)
Anubias barteri var. Nana (In vitro)
Eleocharis parvula (In vitro)
Glossostigma elatinoides (In vitro)
Hemiantus callitricoides Cuba (In vitro)
Hydrocotyle Japan (In vitro)
Staurogyne Repens (In vitro)
Gałęzatka
FAUNA:
Obecnie brak (jeśli akwarium się ustabilizuje zostanie wpuszczona pakra Ramirez, stadko neonów inessa oraz małe stadko microrazbor galaxy lub razbor brigittea)
OŚWIETLENIE:
Standardowe oświetlenie z pokrywy 15W
Świetlówka T5 Sylvania GroLux 8500k 44cm 24W – na tył akwarium
Świetlówka T5 Sylvania Aquastar 10000k 44cm 24W – z przodu akwarium
RAZEM 0,875W/L
(+ odbłyśniki z folii aluminiowej)
Wszystko działa na wyłączniku czasowym obecnie świecenie 7 godzin dziennie.
Dodatkowo oświetlenie nocne 8W, którego nie liczę bo pada jedynie na zewnętrzne tło 3D i świeci 24/h
FILTRACJA:
Kubełek Tetra Tec Ex 400
wkład ceramiczny, AZOO ACTIVE FILTER 4in1 1L, gąbka, biologiczne gniazda filtracyjne, wata filtracyjna)
Filtr nie jest do końca nowy bez bakterii, pracował jakieś pół roku nim zdecydowałam się na restart i założenie akwarium roślinnego. Wcześniej miałam jakieś 6 miesięcy wspomnianą parke Ramirez ale na na zwykłym zwirku + kamienie i korzenie. Zostal odłączony na kilka godzin jedynie na sam czas zakładania nowego akwarium z którym obecnie sobie nie radzę.
OGRZEWANIE:
Grzalka z termostatem 100w/temperatura w akwarium 25 st C.
PODŁOŻE:
NATURE SOIL OLIVER KNOTT BLACK POWDER(2-3mm) 10L
ADA POWER SAND M - Substrat organiczny pod podłoże 2L.
NAWOŻENIE:
Easy Life Kalium Potassium (2ml dziennie)
Easy Life EasyCarbo (2ml dziennie)
Micro i macro na razie nie podaje ze względu na podłoże.
NAPOWIETRZENIE:
Brzęczyk z kamieniem napowietrzającym(włącza się automatycznie na noc)
BIMBROWNIA:
Zacier 1410 (dyfuzor z kostki lipowej)
Bimbrownia chodzi od 3 dni, z kostki wydobywa się cały czas mgiełka, która rozchodzi się po całym akwa. Od momentu jej założenia rośliny zaczęły bąbelkować.
W momencie jak wyłącznik czasowy gasi lampy automatycznie włącza się brzęczek aby zmniejszyć stężenie co2 w nocy. Brzeczek wyłącza się z automatu w chwili porannego odpalania się świetlówek.
Za dnia podczas świecenia napowietrzaniem wody jest filtr kubełkowy który powoduje ruch tafli.
PARAMETRY WODY:
PH – 6,5
GH 6
KH – 6
NO3 – jak dla mnie powyżej jakichkolwiek norm, na teście wyszedł kolor czerwono-purpurowy więc więcej niż 130mg/l