Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [SKALAR] czerwona obwódka
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [SKALAR] czerwona obwódka  (Przeczytany 2157 razy)
nieprzysiadalny
Nowy
*

« : Maj 16, 2012, 13:53:31 »

najpierw dane
Akwarium - 375 l.
Obsada: 7 mieczyków, 6 gupików, 4 skalary (teraz 3), brzanki różowe i zielone po 6 szt., 5 zbrojników i 6 neonów Inesa.
Roślinność: trochę trawy (strzałek) i dużo kryptokoryny. Jeden kokos i korzeń.
Akwarium od okolo pół roku
temp ~26 C.
Dziś rano zobaczyłem, że dwa skalary wyglądały jakby zeszły z ringu bokserskiego. Poobijane głowy, a jeden miał prawie mięso na wierzchu.
Ten bardziej poobijany zdechł po około dwóch godzinach. Natomiast u drugiego zobaczyłem coś czego wcześniej nie było - czerwone obwódki wokół oczu.

Może jakieś sugestie Huh?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2012, 15:57:27 »

Skalarki lubia walczyc miedzy soba, lapia sie tak charakterystycznie za pyski. Mozliwe ze twoje dwa wlasnie to zrobily. Tego ktory przezyl przenies do drugiego akwarium i zrob mu kapiel w healthosanie tropicala kupisz go latwo raczej w kazdym zoologu. Dawkuj zgodnie z instrukcja. Niech ta kapiel potrwa az mu to sie zagoi. 1 ml to 20 kropel.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2012, 16:45:59 »

Też kiedyś miałem 4 skalary w akwarium 200 litrowym. Z tych czterech dobrała się para i ona te pozostałe dwa wyprawiała do wiecznej Amazonii.

pozdrawiam
asmi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: