Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mętna woda (znowu)  (Przeczytany 3493 razy)
anita19
Nowy
*

« : Kwiecień 19, 2012, 12:04:47 »

Witam jestem początkującym "akwarystą" o ile mogę się już tak nazywać i mam problem Sad z wodą na początku było wszystko ok woda była przejrzysta a teraz jest mętna i z bliska widać małe pływające pyłki z tego co wyczytałam na forum to mogą być pierwotnaki i mam pytanie czy moge zakryć moje akwarium kocem mimo że są w nim ryby proszę o pomoc bo bardzo bym chciała żeby było wszystko ok i żeby moim rybkom żyło się u mnie dobrze Sad
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2012, 14:58:03 »

Witam jestem początkującym "akwarystą" o ile mogę się już tak nazywać i mam problem Sad z wodą na początku było wszystko ok woda była przejrzysta a teraz jest mętna i z bliska widać małe pływające pyłki z tego co wyczytałam na forum to mogą być pierwotnaki i mam pytanie czy moge zakryć moje akwarium kocem mimo że są w nim ryby proszę o pomoc bo bardzo bym chciała żeby było wszystko ok i żeby moim rybkom żyło się u mnie dobrze Sad
Zacznijmy od podstawowych pytań. Jak duże jest Twoje akwarium?
 Jaką masz obsade?
Jaki masz filtr?
Jeśli są to pierwotniaki to zakrycie zbiornika kocem i silne napowietrzanie wody w ciągu 2-3 dni powinno rozwiązać sprawę.

anita19
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2012, 09:01:41 »

witam moje akwarium ma 112 l filtr wewnętrzny aquael model fan-3 plus obsada 2 glonojady 2 skalary 2 mieczyki 4 neonki 2 bocje(niestety zalęgły mi się ślimaki i mam nadzieje że te rybki sobie dadzą z nimi rade) 2 molinezje
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 20, 2012, 11:15:13 »

witam moje akwarium ma 112 l filtr wewnętrzny aquael model fan-3 plus obsada 2 glonojady 2 skalary 2 mieczyki 4 neonki 2 bocje(niestety zalęgły mi się ślimaki i mam nadzieje że te rybki sobie dadzą z nimi rade) 2 molinezje
Napisz jeszcze jak długo dojrzewał zbiornik?
Pierwotniaki zdarzają się często w świeżych zbiornikach i nie jest to nic strasznego.
Zakryj baniak na kilka dni i silnie napowietrzaj wodę, i będzie dobrze.

A swoją drogą, obsade masz dobraną fatalnie.
Gdy ryby trochę podrosną, nie pociągniesz tego zbiornika na takim filtrze i kłopoty będą się powtarzać.

anita19
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2012, 06:53:19 »

akwarium było zakładane pod koniec roku po zalaniu woda stała 3 tygodnie po czym dopiero były wpuszczane ryby, a odnośnie obsady co byś proponował zmienić( tak mi doradziła pani w sklepie) a filtr na jaki zmienić żeby było dobrze i wogóle dzięki z porady przydadzą się bo chciała bym żeby było dobrze 
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2012, 08:43:37 »

Mnie się wydaje, że podajesz za dużo suchej karmy. Niech zgadne karmisz ryby Tropicalem? Należy wsypać tyle aby ryby zjadły w przeciągu paru minut inaczej powstanie zmętnienie wody od rozkładającego sie pokarmu.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2012, 11:41:41 »

akwarium było zakładane pod koniec roku po zalaniu woda stała 3 tygodnie po czym dopiero były wpuszczane ryby, a odnośnie obsady co byś proponował zmienić( tak mi doradziła pani w sklepie) a filtr na jaki zmienić żeby było dobrze i wogóle dzięki z porady przydadzą się bo chciała bym żeby było dobrze 
Do oddania są skalary (które powinny być trzymane w grupie złożonej z kilku osobników) - akwarium 112l jest za małe nawet dla 2 ryb.
Do oddania mieczyki - z tego samego powodu co żaglowce.
Zostaw sobie albo zbrojniki, albo bocje.
Zwiększ ławice neonów do 15-20szt.
Nie wiem co jeszcze Ci się podoba.
Wymień jakieś ryby, a z pewnością coś wymyślimy.

Odnosnie Twoich problemów, to oczywiście może być tak, jak napisał Andrzej.
Może po prostu podajesz za dużo pokarmu.

anita19
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2012, 07:03:29 »

witam dzięki za porady a co do karmienia to dostaja małą porcje która jest zjadana i nic nie spada na dno pokarm suchy i mrożony czasem dla urozmaicenia, co do ryb pani w sklepie zapewniała że tak będzie dobrze od początku nie było bocji tylko zbrojniki ale do mojego akwarium wprowadziły się ślimaki i wyczytałam na forum że bocje dadzą sobie z nimi rade dlatego je kupiłam o rybach które mi się podobają napiszę ci później jak trochę poczytam literatury to wtedy poproszę o poradę dzięki za te do tej pory pozdrawiam
Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 01, 2012, 12:45:19 »

kupić filtr ze złożem ceramicznym najlepiej kubełek a jak nie ma kasy to jak największą gąbkę , pierwotniaka wybić lampą UVC albo sobie czekać aż zdechnie pod kocem. Jak zdechnie dolać bakterie. Wymieniać 20% wody raz w tygodniu lub po każdym przekroczeniu NO3 po wyżej 50, kupić test no3 . Jeśli woda z akwarium jest żólta w białym wiaderku to też znaczy ze jest stara i trzeba ją podmieniać.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: