mariusz1000
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 09, 2012, 08:42:52 » |
|
Witam.Zacznę od początku od czegoś trzeba zacząć. Mam zamiar założyć akwarium o pojemności 112 litrów i chciałbym was prosić o pomoc, będzie to akwarium ogólne wiem że takich tematów jest w sieci dużo ale ja mam konkretne pytania i chciałbym usłyszeć konkretne odpowiedzi a więc tak: Zakupiłem akwarium firmy aquael pojemność 112 litrów standardowe wymiary wraz z pokrywą, jest tam zamontowane oświetlenie T5-24w, Grzałka firmy COMFORT ZONE 100 W z termostatem, Jest też filtr firmy Aqael „powerhead circulator 650” z dosyć dużą gąbką. I teraz czy taki zestaw wystarczy na początek , czy trzeba będzie go rozbudować o dodatkowe oświetlenie i na pewno zmiana filtra. Chciałbym założyć akwarium low tech gdyż uważam że jest lepsze dla początkującego, na ziemi ogrodowej. Co o tym myślicie. Jak będzie lepiej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 09, 2012, 09:12:40 » |
|
Jeśli zbiornik bęzie typowym LT - mocniejsze oświetlenie jest zbędne. Zbędny jest także wydajniejszy filtr. Oświetlenie dobiera się pod konkretny typ zbiornika. Podobnie rzecz ma się z filtracją. W Twoim przypadku taki zestaw wystarczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 09, 2012, 11:38:49 » |
|
Jednak nawet na LT 24W (0,22W/l)na taki litraż może to być mało, gdybyś miał pokrywę 2x18W to by wystarczyło. Przydała by się druga świetlówka T8 18W lub T5 24W. Przy takim oświetleniu co masz to tylko nieliczne rośliny niewymagające nawet słabego oświetlenia dadzą radę i tu nawet nie chodzi o moc tylko o szerokosc zbiornika przy 35 cm powinny być już dwie świetlówki. Filtracja jak najbardziej da radę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 09, 2012, 11:46:39 » |
|
A ryby już wybrane?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 09, 2012, 12:44:49 » |
|
Jednak nawet na LT 24W (0,22W/l)na taki litraż może to być mało, gdybyś miał pokrywę 2x18W to by wystarczyło. Przydała by się druga świetlówka T8 18W lub T5 24W. Przy takim oświetleniu co masz to tylko nieliczne rośliny niewymagające nawet słabego oświetlenia dadzą radę i tu nawet nie chodzi o moc tylko o szerokosc zbiornika przy 35 cm powinny być już dwie świetlówki. Filtracja jak najbardziej da radę.
Andrzeju, w opisie zapewne jest błąd. Autorowi pewnie chodzi o 2x24W.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 09, 2012, 12:52:57 » |
|
Standardowo w tych zestawach Aquaela jest jedna świetlówka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kikusia2kasia
Zainteresowany

Bo nikt nie ma z nas tego, co mamy razem :)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 09, 2012, 12:59:33 » |
|
tak, mrs, jest jedna tylko, bo sama jak szukałam nowego akwarium to widziałam takie zestawy z jedną tylko świetlówką i mnie to dziwiło...  to jednak chyba trochę za mało mimo wszystko...
|
|
|
|
|
|
Uśmiech mową jest duszy, gdy słowa nie pomogą, uśmiech serce poruszy... 
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 09, 2012, 13:14:15 » |
|
To jak sama nazwa pokrywy brzmi z ekonomicznym oświetleniem. Nadaje się jednak jakby ktoś chciał do malawi, tangi lub BW.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 09, 2012, 13:15:34 » |
|
Przyznam, że nie widziałem jeszcze pokrywy pod 112l z fabrycznie zamontowaną jedną świetlówką. Zwyczajowo producenci montują belkę 2x18W i tym się sugerowałem... Człowiek uczy się całe życie  Tak czy inaczej, sądze, że pod LT nawet to skromne 24W wystarczy - tym bardziej, że w LT dopuszczalne jest - a wręcz wskazane - eksponowanie zbornika na słońce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2012, 13:23:07 » |
|
Fakt nikt nie poruszył sprawy słońca padającego na baniak. Ja bym jednak nie stawiał bezpośrednio na promienie południowe zwłaszcza ze względu na glony które bardzo lubią takie światełko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 09, 2012, 19:14:42 » |
|
Fakt nikt nie poruszył sprawy słońca padającego na baniak. Ja bym jednak nie stawiał bezpośrednio na promienie południowe zwłaszcza ze względu na glony które bardzo lubią takie światełko.
Wiem coś o tym  Mam okna wychodzące na południowy wschód. Zamontowałem sobie jakiś czas temu rolety i rano, przed wyjściem z pracy po prosru zasłaniam okna. Jak narazie glonów nie ma, ale baniak zalany 3 tydzień więc jeszcze niewiele moge powiedzieć. Przepraszam za OT.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 09, 2012, 19:25:54 » |
|
Panowie, 112l to jest brutto - odjąć podłoże ok 5-6 cm, górne 2 cm, zielsko, filtr, to daje jakieś 0,25W/na litr, czyli jest to dolna granica na styk. Wiec ja bym sie tak nie przejmował tym oświetleniem. Obecnie u mnie swieci 2x18 W i ziele rośnie.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
mariusz1000
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 10, 2012, 08:04:11 » |
|
Błędu niema jedna świetlówka 24w, akwarium będzie stało jakieś 3 metry od okna, okno na południe ale promienie słoneczne są tylko z rana i wieczorem ponieważ przed oknem stoi drzewo dosyć duże. Na akwarium mało co będzie padało promieni ale widno będzie.. Chciałem też dać pod żwir ziemie ogrodową, ale mam wątpliwości co do koloru wody czy się wyklaruje. Czy ktoś ma takie na ziemi i jak to u niego wygląda. Co do ryb to jeszcze nie wiem, najlepiej podobają mi się malutkie kolorowe rybki danio neonki itp.
Kolejna sprawa czy taka ilość roślin wystarczy na początek i czy mogły by być. Gość krzyczy za to 80zł moczarkę argentyńską - 15 szt. - moczarkę wąskolistną - 15 szt. - ludwigię repens - 10 szt. - hygrophię polyspermę - 10 szt. - hedyotis salzmanii - 20 szt. - wąkrotkę białogłową - 5 szt. - limnobium rozłogowe - 5 szt. - cabombę karolińską - 10 szt.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2012, 09:17:14 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 10, 2012, 18:54:38 » |
|
Błędu niema jedna świetlówka 24w, akwarium będzie stało jakieś 3 metry od okna, okno na południe ale promienie słoneczne są tylko z rana i wieczorem ponieważ przed oknem stoi drzewo dosyć duże. Na akwarium mało co będzie padało promieni ale widno będzie.. Chciałem też dać pod żwir ziemie ogrodową, ale mam wątpliwości co do koloru wody czy się wyklaruje. Czy ktoś ma takie na ziemi i jak to u niego wygląda. Co do ryb to jeszcze nie wiem, najlepiej podobają mi się malutkie kolorowe rybki danio neonki itp.
Kolejna sprawa czy taka ilość roślin wystarczy na początek i czy mogły by być. Gość krzyczy za to 80zł moczarkę argentyńską - 15 szt. - moczarkę wąskolistną - 15 szt. - ludwigię repens - 10 szt. - hygrophię polyspermę - 10 szt. - hedyotis salzmanii - 20 szt. - wąkrotkę białogłową - 5 szt. - limnobium rozłogowe - 5 szt. - cabombę karolińską - 10 szt.
1. Woda się wyklaruje - uwierz mi sam na sobie sprawdziłem jak będzie się zachowywać ziemia pod żwirem 2. Jesli chcesz baniak na ziemi to musisz mieć roślin tyle aby pokryły powierzchnie przynajmniej 50-60 % powierzchni dna. 3. Jak dla mnie za drogo - tutaj za grosze forumowicze sprzedają wiadrami zielsko - zapukaj do Vento. Poza tym na start najlepsze sa nurzańce,hygrophilie, żabienice. I chyba tyle, jak sobie przypomnę to dodam coś od siebie.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
mariusz1000
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 10, 2012, 20:31:55 » |
|
kolego dziękuje będę o tym pamiętał
|
|