Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zmiękczanie wody  (Przeczytany 3787 razy)
magda18
Nowy
*

« : Marzec 31, 2012, 15:26:03 »

czy taki filter będzie dobry żeby zmniejszyć twardość wody?
http://moto.allegro.pl/aqua-vita-filtr-osmoza-ro-7-aifir-2000-aquafilter-i2201730761.html
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2012, 18:08:59 »

Jeśli i Ty i Twoja rodzina będziecie tej wody używać to tak. Jeśli to ma być tylko dla ryb to są tańsze. Na allegro już za stówkę można nabyć.

pozdrawiam
asmi
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2012, 21:16:50 »

No jeszcze zalezy co chcesz zmiekczyć, KH czy GH, woda RO będzie miała wartości bliskie zeru dla obu parametrów co nie do końca jest porządane. Jeżeli zależy Ci na zmiękczeniu obydwu parametrów bez możliwości korzystania z wody jako źródło wody kuchennej  to tak jak A-smi napisał, za stówkę spokojnie kupisz filtr który zmiękczy wodę na maxa (w/g swoich możliwości). No ale niskie KH jest np wielkim problemem z utrzymaniem PH na stałym poziomie, trzeba się bawić z sodą i tego typu produktami.

Podsumowując/Podsumowywując (Język Polski staje się skomplikowany): Napisz po co chcesz zmiękczyć wodę i czy większe znaczenie będzie miało niskie GH czy KH.

magda18
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2012, 09:21:01 »

kupuje taki filter do użytku domowego w kuchni mamy twardą wode z ph na poziomie 7,6 w kranie. Do picia używamy wody butelkowanej i tygodniowo idzie u nas w domu około 80 zł na to, stąd w ramach oszczędności kupić chcemy taki filter. Przy okazji poszukałam na forum że filtry takie zmiękczają wode i pomyślałam że zastosuje go do mojego akwarium mieszając wode z kranu z wodą z filtra. Tylko sie zastanawiam bo na końcu procesu filtracji jest jakiś wkład mineralizujący wode i czy taka zmineralizowana woda bedzie dobra, ale chyba jest do wyboru mineralizowana lub nie bo jest podwójna wylewka ale dopiero jak filter przyjdzie to bede wiedziec jak to działa. Ogólnie w akwarium mam wysokie ph 7,6 oraz KH - 16 i GH - 16 do tego fosforany też ponad norme no i wysyp glonów sie zaczyna Sad mam nadzieje że ten filter troche pomoże mi zapanować nad parametrami wody w akwa, no ale jestem w tym temacie jak pierwszoklasista i bede sie dopiero uczyć.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2012, 11:51:20 »

Sama, czysta woda tuż po membranie i  węglu nie nadaje się do użytku spożywczego i dlatego jest niezbędny mineralizator, więc w Twoim wypadku bez niego się nie obejdzie. Mineralizując wodę spowrotem do niej wpuszczasz różne związki i twardość wody może podskoczyć. Hm... wydaje się, że chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Szczerze, ja nie mam mineralizatora w swoim filtrze i wodę z niego mieszam z kranówą opierając się na KH. Z Twoim filtrem to kwestia sprawdzenia wody, czy będzie się nadawać do akwarium, czy trzeba będzie ją czymś wzbogacić lub będzie za bogata (twardość). Domniemywam, że filtr już kupiłaś/zamówiłaś:
...ale dopiero jak filter przyjdzie to bede wiedziec jak to działa. ...
No i będziemy znać parametry wody po jego zastosowaniu.

Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2012, 13:11:51 »

tak taki filtr jest lux posłuży tobie i rybom na długo.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: